IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2023, 13:16   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Emzirmenin Yararları Ve Önemi




Emzirmenin Yararları Ve Önemi




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Bebeğin büyümesi ve gelişmesinde anne sütü en önemli gıdadır. Ne formül mama ne de inek-keçi sütü anne sütünün yerini alamaz. Anne sütü bileşiminin en önemli özelliği bebeğin ayına göre değişiklik göstermektedir. İlk günlerde kolostrum dediğimiz koyu, sarımtrak ve yoğun antikor ile protein içeren süt salınır. Sütün içeriğinde giderek değişiklikler olur ve 15 günde olgun süt özelliğine erişir. Anne sütün içindeki proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve vitaminler en mükemmel bileşimini içerir. Ayrıca anne sütünde bulunan antikorlar, hormonlar ve enzimler bebeğimizi enfeksiyonlara karşı korur. Emzirmenin hem anneye hemde bebeğe psikolojik, sosyo-ekonomik, bağışıklık, gelişimsel yönden birçok yararı vardır.

Emzirmenin Anneye Olan Faydaları
İster normal ister sezaryen doğum olsun bebek ile annenin ilk 1 saat içinde ten tene teması sağlanmalıdır. Bu hem anne ile bebeğin duygusal bağını kuvvetlendirir hem de emzirmenin başarısını artırır. Emzirme ile özel bir sevgi bağı kurulur. Annelik duygusunun gelişmesini sağlar. Emziren annelerin çocuklarını terk etme veya çocuklarına kötü davranma olasılığı, emzirmeyen annelere göre oldukça azdır. Aile planlaması sağlar. Beyin ile yumurtlama fonksiyonları arasındaki bağlantıyı baskılar. Süre her anneye göre farklılık göstermek ile birlikte ilk 3 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin annelerinde hamile kalmadıkları gözlenmiştir. Doğumdan hemen sonra yapılan emzirme ile uterus kasılır, annenin doğum sonrası kanama miktarını azalttığı gözlenmiştir. Bu da anneyi anemiden korur. Laktasyona bağlı adet görmeyen annelerde de demir eksikliğine bağlı anemi( kansızlık) azalır. Emziren annelerde göğüs, endometrium ve yumurtalık kanseri olma riskini azaldığı tespit edilmiştir. İleride ortaya çıkacak kemik erimesinden korur. Emziren annelerde diyabet, romatoid artrit ve romatizmal hastalıklar daha az görülmektedir. Mama fiyatlarını düşününce anne sütü ucuzdur. Mamayı hazırlamak için temiz su, biberon, sterilizasyon, el hijyeni, ısıtıcı gibi malzemeler gerekirken anne sütü daima hazırdır. Emzirmek anneyi rahatlatır ve sakinleştirir. Annenin kendisine güvenini artırır. Bu süt verimliliğini pozitif bir biçimde etkiler. Emzirmek kilo vermeyi kolaylaştırır. Anne emzirme sırasında çok enerji harcadığından ve süt üretiminde yağ dokusu kullanıldığı için daha kolay kilo verir.

Emzirmenin Bebeğe olan Faydaları
Anne sütü, bebek için en doğal ve en taze besindir. Mama hazırlanırken sterilizasyona dikkat edilmesi ve uygun ısı ayarlanması gerekirken anne sütü her zaman ideal ısıda ve mikropsuzdur. Sindirime yardımcı enzimler içerdiği için bebeğin sindirimini kolaylaştırır. Bebeklerde kabızlık ya da ishal daha az görülür. Orta kulak iltihabı solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonları daha az görülür. Çölyak, obezite ve diyabet gibi kronik hastalık riski azalır. Alerjiye karşı korur. Pişik daha az görülüyor. Anne ve bebek bağlanması daha güçlü olur. Bebek için doğal sakinleştirticidir ve bebek daha az ağlar. Anne sütü alan bebeklerin mama ile beslenen bebeklere göre zihinsel gelişimi, zekâ düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir Bebeğin memeyi emerken gerçekleştirdiği hareketler nedeniyle ağız ve çene kasları iyi çalışır. Böylelikle diş ve çene gelişimi ile bebeğin konuşma gelişiminin daha hızlı olduğu saptanmıştır. Tüm bu sebeplerden dolayı her platformda emzirmenin önemini anlatıyoruz. Biz çocuk hekimi olarak hem anne hem de bebeğin sağlığı için emzirmeyi destekliyoruz. Bu konuda annelerin yardım almaktan çekinmemelerini öneriyorum.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebek emzirmenin püf noktaları Lcia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Ocak 2015 12:09
Emzirmenin Yararları Desmont Aile Evlilik ve Çocuklar 0 18 Aralık 2014 18:59
Emzirmenin Zararları Adrasteia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Ocak 2012 23:20
Emzirmenin Başarısına Engel Faktörler YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Mayıs 2009 04:43
Bebek emzirmenin incelikleri Heidi Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Mayıs 2008 11:24