IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2023, 21:20   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Stres tüp bebek tedavisini olumsuz etkiliyor! Tüp bebek tedavisinde stresin etkileri nelerdir?




Stres tüp bebek tedavisini olumsuz etkiliyor! Tüp bebek tedavisinde stresin etkileri nelerdir?


Yoğun stres, kişinin uzun vadede sağlık problemleri yaşamasına sebep olabilir. Öyle ki anne-baba olmak isteyen çiftler tüp bebek tedavisi kararı aldığında, vücut ve beyin uzun süreli yoğun strese maruz kalırsa sonucun başarısız olması yüksek bir ihtimaldir. Bu nedenle uzmanlar anne olmak isteyen kadınlara, hamile kalmadan önce bazı önerilerde bulunuyor. Peki tüp bebek tedavisinde stresin etkileri nelerdir?



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüp bebek tedavi sürecinde çiftlerin hem biyolojik hem de psikolojik olarak dikkat etmesi gerektiği bazı kurallar vardır. Hamilelikte anne adayı fiziksel bir takım problemlerle karşılaşsa da yaşadığı psikolojik sorunlar, süreci sarsabilir. Dolayısıyla stres ve kaygı, normal hamileliği de olumsuz etkilediği gibi tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşmasını da engelleyebilir. Kısırlıkla mücadele eden kadınların, kanser teşhisi konan kadınlarla aynı düzeyde anksiyete ve depresyon belirtileri yüksek oranda seyrettiği için uzmanlar, tüp bebek tedavisi sürecinde çiftlerin daha dikkatli olmalarını hatta tedavi öncesi psikolojik destek almaları gerektiğini söylüyor. Nitekim her koşulda stresi yönetebilmek kişiyi, aldığı kararlarda veya hedeflerinde başarıya ulaştırırken, anneliğe adım atarken de strese karşı sistemli ilerlemesi gerekiyor.



STRESİ YÖNETEBİLMENİN EN ÖNEMLİ YOLU:
Çiftler birbirlerine anlayışlı olmalı
Stres, belirli bir biyolojik tepkiyi tetikler ve yoğun olması durumunda vücuttaki bazı hormonlarda dalgalanmaya sebep olur. Aynı zamanda beraberinde getirdiği düzensiz beslenmeye bağlı fazla kilo kadınlarda adet düzensizliklerine ve yumurtlama problemine de yol açar. Böyle vahim bir durumla karşılaşmayan kadın yoktur.
Bunun yanı sıra erkek kısırlığı ve stres arasında da bir bağlantı bulunmaktadır. Erkeklerin yaşadığı uzun süreli stres, testosteron üzerinde güçlü olumsuz etkileri olan kortizol seviyesini yükseltir. Kortizol yükseldiğinde ise testosteron seviyesinin düşüşüne yol açar. Dolayısıyla stresin bedeni ve beyni ele geçirmemesi için öncelikle çiftlerin, bu ortak mücadelede birbirlerine anlayışlı olmaları gerekir. Bunun yanında egzersiz yapmak ve ruhu dinlendirmek adına bir uzman tavsiyesiyle yapılan aktiviteler stresi hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler arasındadır.


Başarısızlık korkusuyla yüzleşmeli
Tüp bebek tedavisi çoğu çiftte yüksek başarı oranına sahip olsa da bazen hayal kırıklığı yaşatabilir. Bu durumda stresi yönetebilmek için her adımda sakin kalmak gerekir. Tüp bebek tedavisi gören her çift için "Ya başarılı olmazsa" düşüncesi, sürecin olumsuz sonuçlanmasına sebep olan en büyük etmenler arasındadır.
Tedaviye başlayan çiftlerin başarısızlık korkusuyla da yüzleşmeleri gerekir. Başarısızlık ihtimaline odaklanıp psikolojik olarak etkilenmek yerine anne-baba olma yolunda verilen mücadeleyle hayali kurulan aileye bir adım daha yaklaşılabilir. Buna destek olarak çiftlerin birbirlerine gösterdikleri anlayışın yanında ailelere ve yakın çevreye de büyük görevler düşüyor.



Aile büyükleri baskı kurmak yerine çocuklarına destek olmalı
Aile tarafından çiftlere yapılan çocuk baskısı ne yazık ki toplumsal sorun olma seviyesine ulaştı. Oysaki aile büyüklerine bu süreçte çocuklarına destek olmak ve süreci anlayış ve sabırla beklemeleri yönünde en önemli görevler düşmektedir.
Moral ve motivasyonun en önemli faktörlerden olan bu süreçte ailelerin, kıyaslayıcı ve eleştirel bir yaklaşımda olmaktan uzak durmaları gerekir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tüp Bebek Tedavisinde En Yeni Yöntemler Nelerdir? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 16 Aralık 2022 23:18
Depresyon Kanser Tedavisini Olumsuz Etkiliyor YaRen Ruh Sağlığı 0 29 Ağustos 2019 23:01
“Stres, tüp bebek tedavisinde başarıyı düşürüyor” Sanem Sağlık Köşesi 0 05 Mayıs 2018 01:33
Tüp Bebek Tedavisinde Stres Yasak! Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 07 Aralık 2012 15:21