IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Kasım 2014, 08:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adana Mutfağı




İÇLİ ADANA

1 kişilik

2 adet haşlanmış patates
1 tatlı kaşığı margarin
1 adet soğan
100 gram kuzu kıyması
1 tatlı kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kimyon
Yarım su bardağına yakın galeta unu
2 adet yumurta
Kızartmak için:
sıvı yağ

2 adet haşlanmış patatesi, biraz tuz da ilave ederek püre haline getirin. Buzdolabında soğutun. Çıkardıktan sonra, patatesli hamurdan küçük bezeler koparın. Baş parmağınız yardımıyla içli köfte yapar gibi oyun. Bir tavaya 1 tatlı kaşığı margarini koyup, eritin. Yemeklik doğranmış soğan ve kuzu kıymasını ekleyin. Karıştırarak birkaç dakika kavurun. 1 tatlı kaşığı salça ve tuzu ilave edin. Karabiber ve kimyonu ekleyin. Bir süre daha çevirip, ocaktan alın. Ilınmaya bırakın. İçlerini oyduğunuz patateslerin içine bu harcı doldurun. Düzgünce kapatın. Hazırladığınız içli adanaları önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Kızgın sıvı yağda arasıra çevirerek altın sarısı renk alana dek kızartın.


ADANA USULÜ BULGUR PİLÂVI (düdüklü)


500 gram bulgur
500 gram soğan (5 büyük)
350 gram domates (2 büyük)
200 gram sadeyağ, ya da margarin (10 çorba kaşığı)
800 gram su, ya da et suyu (3 1/4 bardak)
Tuz
Karabiber

1 Düdüklü tencereye; 10 silme çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarin koyarak, az kızdırmalı, sonra bu yağa; küçük doğranmış 5 büyük soğan ile, taşları ayıklanmış kaptan kaba savururcasına aktararak un ve kepeği temizlenmiş (bulguru yıkamamalıdır) iki buçuk bardak bulgur koyarak, soğanlar hafifçe ölünceye kadar aşağı yukarı 25 dakika kavurmalı, sonra bulgurlara; küçük doğranmış 2 büyük domates, ya da yarım bardak su, içinde eritilmiş üç çeyrek kahve fincanı tuzsuz domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, bir çorba kaşığı tuz ile üç bir çeyrek bardak da sıcak bir halde su, ya da et suyu katarak, düdüklü tencerenin kapağını kapatmalıdır.

2 Sonra tencereye yüksek kuvvette ateş vererek, üstündeki düdük yukarıya doğru oynayıp da bol buhar ve ıslık gibi sesler çıkarmaya başladıktan sonra hesap edilmek üzere pilâvı, kuvveti yarıya kadar azaltılmış olan ateşte 10 dakika pişirmeli ve ateşten alarak tencereyi açmadan 10 dakika bir tarafa dinlenmeye bırakmalı, sonra kapağını açarak servis yapmalıdır.

PATATESLİ KÖFTE
MALZEMESİ
1 kg. ince bulgur
1/2 kg. haşlanmış patates
3 adet sivri biber
1'er demet maydanoz, taze soğan ve taze sarımsak
1 çorba kaşığı salça
kırmızı pul biber
karabiber
tuz.

Küçük küçük doğranmış soğanı kızgın yağda kavurun. Bulguru ve patatesleri iyi bir şekilde beraberce yoğurun ve üzerine kavrulmuş soğanı ilave ederek yoğurmaya devam edin. ince ince doğranan diğer malzemeler ve baharatları da ekleyip yoğurduktan sonra, köfte şeklinde şekillendirin.


LEPE

MALZEMESİ:
1 kuru soğan
1 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı su
1'er çorba kaşığı yağ ve salça
kırmızıbiber
tuz.

Kızgın yağda doğranmış soğanı pembeleştirin. Üzerine sırasıyla salça, baharatlar ve bulguru koyup kavurmaya devam edin. Daha sonrasu ekleyerek kaynatın.



KARAKUŞ


Malzemeler:

1/2 kg. irmik
1 bardak şeker
2 bardak süt
1 adet limon kabuğu rendesi
1 adet yumurta
Yeterince un
1/2 kg. ceviz içi
Şurup için:
6 bardak şeker
5 bardak su
1/2 adet limon

Hazırlanışı:

Bir gece önceden irmik ılık süt ile ıslatılır, üzerine yağ ve yumurta eklenerek yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar üzerine un serpilir. Hazırlanan hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir. Bezeler tek tek üzerine un serpilerek açılır. Açılan yufkaya dövülmüş ceviz içi ve limon rendesi serpilir. Tekrar oklavaya sarılarak rulo haline getirilir ve baklava dilimi halinde kesilir. Diğer taraftan şurup malzemeleri kaynatılarak soğutulur. Kesilen karakuşlar ise bol yağda kızarıncaya kadar pişirilerek şerbetin içine atılır. Bastırılarak şurubu emmesi sağlanır. Bu tatlı yapılırken iki ayrı tava kullanılmalıdır. Her kızartmadan sonra yağ süzülmelidir.

ÇİNGENE KEBABI

Malzemeler:

1/2 kg. patlıcan
1 kg. domates
2 baş soğan
4-5 yeşil biber
1/2 demet maydanoz
yeterince tuz ve sumak

Hazırlanışı:

Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir. Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diğer tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonra içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır. Bu karışım kızgın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür. Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.


ISPANAKLI VEYA ETLİ KÖMBE


Malzemeler:

4 kg. un
1 su bardağı yağ
1 tatlı kaşığı maya
2 kg. ıspanak veya 1 kg. kıyma
1 çay kaşığı susam
yeterince tuz ve su
5 baş kuru soğan
2 çorba kaşığı salça

Hazırlanışı:

Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir. Mayalanması için 1-2 saat bekletilir. Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır. Büyükçe bir tepsinin içi bir çay bardağı yağla iyice yağlanır. Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır. Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır. Başka bir kapta susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür. En üste bir su bardağı yağ dökülür. Baklava dilimi şeklinde dilimlenen yemek fırında pişirilir.

ADANA ÇORBASI

200 ml Tat Domates Suyu
100 gr Tat Domates Püresi
200 gr Piliç GoğüS
Tat Haşlanmış Nohut
2 litre su
50 mi sirke
Taze kişniş
Karabiber
Tuz

Tencereye piliç göğsü ve suyu koyup kaynamaya bırakınız. Tavuk eti yumuşayınca kevgir yardımıyla çıkartınız ve lif lif ayırıp tekrar tencereye koyunuz. Tat Haşlanmış Nohutları süzünüz. Tat Domates Suyu ve Tat Domates Püresi ile beraber tencereye ekleyiniz. Tuz ve biber katınız. 20 dakika pişmeye bırakınız. Kuru kişniş ve sirke ilave ederek ateşten alınız. Taze kişnişi ince ince kıyarak çorbaya ekleyiniz ve servis yapınız.


MIRMIRIK ÇORBASI

MALZEMESİ:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 baş soğan
1'er çorba kaşığı katı yağ ve salça
1 adet limon suyu
1,5 lt. et suyu
kırmızıbiber
tuz

Mercimeği et suyunda kaynatarak pişirin. Küp küp doğranmış soğanı, yağ ve salça ile kavurun. Bunu et suyunun içine bir limon suyu ile birlikte boca edip 5 dakika kaynatın.


KISIR

MALZEMESİ:
1/2 kg. ince bulgur
4 domates
1'er demet taze soğan, maydanoz ve nane
3-4 adet yeşil biber
1 çorba kaşığı biber salçası
2 limon
1 su bardağı sıvıyağ
nar ekşisi
kimyon
karabiber
kırmızıbiber
tuz

Bulguru, biraz sıcak su ile ıslatılarak şişmeye bırakın. Şişen bulgura, salça, nar ekşisi, yağ, tuz, limonların suyu, baharatları ekleyip karıştırın. Üstüne küçük küçük doğranmış, soğan, nane, maydanoz, domates ve biberi de koyup karıştırın.


IZGARA SEBZELİ ADANA KEBAP

Malzemeler
1 paket Adana Kebap
200 g bebek kabak
200 g bebek havuç
8 adet kuşkonmaz
2 adet domates

Hazırlanışı

Adanaları tavada, ızgarada veya fırında ısıtın. Sebzeleri ortadan ikiye kesin. Fesleğen, zeytinyağı ve nar ekşisi ile harmanlayın. Sebzeleri tavada veya ızgarada pişirin. Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağı dökerek servis edin.

TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI

MALZEMESİ:
1,5 lt. tavuksuyu,
1 kahve fincanı pirinç,
yarım tavuk,
1'er çorba kaşığı yağ ve salça,
tuz,
karabiber,
kuru nane.

Tavuğu 1,5 lt. tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzerek ayrı bir kaba alın. Haşlanmış tavuğu parçalayıp yağ ve salça kavurduktan sonra üzerine tavuğun suyunu dökün. Kaynamaya başlayınca üzerine yıkanmış pirinci katıp pişmeye bırakın. Pişen çorbanın üzerine karabiber ve nane serpip kızgın yağ gezdirin.


TUTMAÇ

MALZEMESİ:
300 gr. haşlanmış mercimek,
8 bardak et suyu,
3 bardak un,
2 bardak yoğurt,
su,
pul biber,
nane,
katıyağ,
tuz.

Unu suyla yoğurup mantı hamuru kalınlığında açın ve karelere bölün. Mercimeği hamurların ortalasına koyup bohça biçiminde yapıştırın ve güneşte kurumaya bırakın. Kuruyunca et suyunda haşlayıp, ağır ağır ve karıştırarak yoğurdu ilave edin. Tuzunu ayarlayıp, bir taşım kaynatın ve ateşten alın. Üzerine tereyağında kızdırılmış biber ve kuru naneyi gezdirin.


ADANA USULÜ EZME

MALZEMESİ:
5 domates,
2 soğan,
3 sivri biber,
1 limon,
yarımşar demet maydanoz ve taze nane,
zeytinyağı,
kırmızı pul biber,
tuz.

Soğanı ve soyulmuş domatesi, küçük bir şekilde küp küp doğrayıp, pul biber ve tuzla ovun. Çekirdekleri çıkarılmış biberler, maydanoz ve yeşil naneyi ince ince kıyın ve diğer malzemeyle karıştırın. Üzerine yağ ve limonun suyunu gezdirin.


SIKMA

MALZEMESİ:
1 kg. un,
500 gr. peynir,
1/2 bayat ekmek,
4 soğan,
katıyağ,
karabiber,
kırmızı pul biber,
su,
tuz.

İnce kıyılmış soğanları yağda kavurun. Peyniri, biberleri ve tuzunu ilave ederek tekrar kavurun. Un, ıslatılmış ekmek, tuz ve suyla sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru küçük parçalara bölüp yufka kalınlığında açın. Yufkaların her iki yüzünü de saçta veya yağsız tavada pişirin. Üstüne yağ sürüp iç malzemeden koyarak sıkıca sarın.


TOPALAK ÇORBA
MALZEMESİ:
1/2 kg ince bulgur,
250 gr. yarma,
1 çay bardağı haşlanmış nohut,
1'er çorba kaşığı yağ ve salça,
sarımsak,
ekşi,
tuz,
nane,
kırmızıbiber.

Bulgur ile yarmayı, üzerine biraz sıcak su dökerek yoğurun. Bu karışımdan parçalar alınarak bilye gibi yuvarlayın. Topalakları kaynamış suya atıp kaynatın. İçine haşlanmış nohutları da ekleyip iyice pişirin. Tavada yağ, salça, sarımsak ve baharat karışımını kaynatarak sos haline getirin ve üzerine gezdirin.


ADANA MANTISI
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar su
İçi için:
350 gr kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Pişirmek için:
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
Üzeri için:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

Hamur malzemesi bir araya getirerek serte yakın hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir. Bu arada iç malzeme hazırlanır. Kıyma yağsız olarak kavrulur, üzerine rende soğan katılır, 8-10 dakika birlikte piştikten sonra tuz ve karabiber katılır, ateşten alınır. Hamur 2 parçaya ayrılır. Her parça oklavayla olabildiğince ince açılır. Kibrit kutusu gibi dikdörtgan parçalar kesilir. Yeteri kadar kıymalı iç konur, rulo yapılır, sonra gül börek gibi bükülür. Diğer hamur parçasına da aynı işlemler uygulanır, kızgın yağda altın rengi kızartılır. Daha sonra mantılar tepsiye aktarılır. Üzerine tavuk suyu ve haşlanmış hohut konur. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 15 dakika pişirilir. Servis tabağına aktarılır. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra yalılmış tereyağlı pul biber gezdirilir.


MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMESİ:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1'er adet orta boy patates ve soğan,
2 adet havuç,
1 çorba kaşığı un,
2,5 lt. et suyu,
1,5 kaşık yağ,
tuz,
pulbiber,
kimyon.

Patates, soğan ve havucu temizleyip, kare şeklinde doğrayın ve yarım kaşık yağda kavurun. Üzerine un ve tuz koyup pembeleştirin. 2,5 litre et suyu da ekleyip kaynatın. Daha sonra yıkanan mercimeği de ekleyerek pişirin. Mercimekler açılınca bir süzgeçten geçirin. Çorbanın üstüne kimyon ve pul biber serpin, Sonra kalan yağı kızdırıp üzerine dökün.


NOHUTLU ETLİ BULGUR PİLAVI

MALZEMESİ:
3 su bardağı bulgur,
250 gr. kuşbaşı et,
2 diş sarımsak,
1 çorba kaşığı katıyağ,
1/2 bardak haşlanmış nohut,
tuz.

Etin üzerine, 1 litre et suyu alacak kadar su ekleyip, bütün bütün soyulmuş sarımsaklarla beraber haşlayın ve et suyunu ayırın. Et suyunu kaynatıp, bulguru ve nohutu içine boşaltın ve bulgur suyunu çekince ocaktan alın. Haşlanan eti, kızdırılmış yağda kavurup pilava karıştırın. Afiyet olsun.


NAMAZ ÇORBASI

MALZEMESİ:
Yarımşar kilo dövme ve gerdan eti,
1 su bardağı nohut,
2 kaşık kuyrukyağı,
kimyon,
karabiber,
tuz.

Bir gece önceden suda ıslatılan dövme ve nohutu etle birlikte ateşe atın. Tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakın. Yemeğin suyu eksildikçe üzerine kaynar su ekleyin. Et kemikten ayrılıp, yemeğin malzemesi eriyince kemikleri çıkarın ve karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın. Çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirip, baharatları serpin. Afiyet olsun.


ADANA USULÜ PIRASA

MALZEMELER
500 gr. parça kuşbaşı et
1 kg. pırasa
½ çay bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet limon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Pırasaları bir tezgahta 1 santimlik halkalar şeklinde doğrayıp, yıkıyoruz. Sonra bir tencereye sıvıyağ ve salçayı koyup, 1 dakika kadar kavurup, kuşbaşı etleri ilave ediyoruz. Etimizi 10-12 dakika kadar soteliyoruz. Yani biraz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Et suyunu çekince de halka halka doğradığımız pırasaları ekliyoruz. Birlikte 5-6 dakika kavuruyoruz. Üzerine tuz ve karabiberini ekliyoruz ve 1 limonun suyunu sıkıyoruz. Hemen haşlanmış nohutları da ilave ediyoruz. Göz kararı, üzerine tam çıkacak kadar ama fazlası değil, sıcak su katıyoruz. Pırasalar yumuşayınca pirinçleri ilave ediyoruz. Pirinçler uzayıp, yumuşadığında yani ortalama 12-15 dakika sonra ocağın altını kapatıyoruz.

ADANA USULÜ ETLİ KABAK DOLMASI


5 Orta boy kabak
1/2 Çorba kaşığı salça
250 Gr. Orta yağlı kıyma
1/2 Çorba kaşığı kuru nane
2 Çorba kaşfğı pirinç
5-6 Diş sarımsak
1 Orta boy soğan
8-10 Dal maydanoz
1/2 Limon

Kabakları yıkayıp sap ve uç kısımlarını kesiniz. Ortadan enine ikiye bölerek kabuk kısmı 6-7 mm. kalıncaya kadar içini ince uçlu bir bıçakla oyunuz.

Dolma içini hazırlayınız. Kabakları doldurup tencereye diziniz. Soyulmuş sarmısak, tuz ve karabiber serpip 2 su bardağı kaynar su dökünüz. Hafif hararetli ısıda yarım saat pişiriniz. Nane ve limon suyu ilave edip bir taşım kaynatınız.

İçinin Hazırlanması:

Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.

NOHUTLU KURU PATLICAN DOLMASI
*20-25 adet dolmalık kuru patlıcan
*250 gr yağlı kıyma
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
*1,5 su bardağı pirinç
*1 adet iri kuru soğan
*1 çorba kaşığı biber salçası
*1 tatlı kaşığı kuru nane
*2 çorba kaşığı tereyağı
*1 çorba kaşığı nar ekşisi
*1 tatlı kaşığı karabiber
*1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
*1 adet limon suyu
*2-3 diş sarımsak
*1 tatlı kaşığı kuru nane

İç malzemesi üzerine 1 su bardağı su ekleyerek karıştırılır. Tuzlu suda haşlayarak yumuşatılmış kuru patlıcanlara doldurulur. Tencereye dizilir, üzerine parça parça tereyağı konur, 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kapaklı olarak 20-25 dakika pişirildikten sonra pişme suyundan 2-3 kaşık alınır, limon suyu dövülmüş sarımsak ve kuru nane ile karıştırılır. Dolmaları üzerine gezdirilir, 10 dakika daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.


ADANA USULÜ BULGUR PİLÂVI

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
2+1/2 bardak bulgur,
3 baş iri soğan,
iki domates,
3/4 bardak tereyağı,
1+1/2 bardak et suyu,
yeteri kadar tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

Yapımı: Tereyağını tencereye koymalı ve az kızdırmalı. Sonra buna ince ince doğranmış soğanlarla taşları ayıklanmış, yıkanmış ve bir tülbent içinde sıkılarak suyu çıkarılmış bulgurları katmalı. Soğanlar hafif ölünceye kadar yani 25 dakika kadar orta ısıdaki bir ateşte kavrulmalı.

Soğanlar ölünce tencereye küçük küçük doğranmış domatesleri, karabiberi, yeteri kadar tuzu (genel olarak 1 kaşık silme) sıcak et suyunu katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını örtmeli Bulgur, suyunu çekinceye kadar orta ısıdaki bir ateşte 15 dakika kadar pişirilmeli.
Bulgur pilâvı pişince yarım saat kadar çok hafif bir ateşte (mümkünse kıvılcımlı közde) demlendirmeli, yarım saat sonunda şöyle bir karıştırdıktan sonra on dakika daha demlenmeye bırakmalı, sonra tabağa koyup servis yapmalı.

DİLME

MALZEMELER:
8 adet küçük patlıcan
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
150 gr kıyma
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 çorba kaşığı salça
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:

Patlıcanlar çubuklu soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Bu arada akşamdan ıslatılmış mercimek pişirilir. Karıştırma kabına ince kıyılmış soğan, kıyma, küp doğranmış domates, haşlanmış mercimek, karabiber ve tuz konur karıştırılır. Patlıcanlar tam ortadan yukarıya doğru kesilir ancak bir parmak kalınca koparılmayacak şekilde bırakılır. Hazırlanan malzeme kesik kısma doldurulur, tencereye dizilir. Üzerine salça, su ve yağ karışımı gezdirilir. Orta ateşte 30-35 dakika pişirilir. Sıcak olarak sofraya getirilir.

ADANA ÇORBASI

Malzeme :
2000 gr. et suyu (8 bardak)
200 gr. kıyma
100 gr. nohut (1/2 bardak)
1 orta domates
1 çorba kaşığı salça
1 kahve fincanı sirke
2 kahve kaşığı kekik
Tuz, biber

Yapılışı :

Bir tencereye et suyu konur, buna bir gece suda ıslatılmış ve vn muşuncaya kadar haşlanmış 10 gr nohut, küçük doğranmış ve 5 dakika kadar pişirilerek püre haline getirilmiş bir domates veya 1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı tuz koyarak kavuntılır. Diğer taraftan 200gr kıymaya bir miktar tuz ve karabiber konu rak yoğurulur ve küçük köftecikler yapılır. Bu köfteler nohutlu et suyuna atılarak 20 dakika haşlanmaya bırakılır. Sonra, tencere ateşten alınarak çorbaya 1 kahve fincanı sirke, kekik ilâve edilir. Servis yapılır.

ADANA USULÜ İÇLİ KÖFTE


İÇ HARCI İÇİN:
500 gr.orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber. pul biber
1 demet maydanoz
DIŞI İÇİN:
1 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
500 gr yağsız dana kıyma
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
Tatlı kaşığı kimyon, tuz.
YAPILIŞI:
Soğanları tavla zarı formunda doğrayın. Margarini bir tavada eritip üzerine soğan ve kıymayı aktardıktan sonra kıymayı suyunu verip tekrar çekinceye ve tencerenin dibi tutuncaya kadar iyice kavurun. Biber salçasını da ilave ettikten sonra karıştırarak 3 dakika daha kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış maydonozu ilave ettikten sonra kıyma iyice soğuyuncaya kadar kenerda bekletin.
Bulguru 1 su bardağı suyla ıslatın. 10 dk. kadar bekledikten sonra üzerine yağsız kıymayı aktarıp iyice yoğurun. Yumurta, salça, un, tuz, karabiberi ilave edin ve yoğurmaya devam ederek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız bulgur hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra ortalarına işaret parmağınızla bastırarak içlerini oyun. Oyukları önceden hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. Hazırladığınız köfteleri büyük bir tencerede kaynattığınız tuzlu suya atın. Köfteleri 4-5 dk.haşladıktan sonra bir tel süzgeçten geçirerek tencereden alın ve sıcak sıcak servise sunun.

DUL AVRAT ÇORBASI
MALZEMELERİ:

4 su bardağı su
1 su bardağı yeşil mercimek
3 çorba kaşığı erişte
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

YAPILIŞI:

4 su bardağı suyu tencereye alın. Mercimeği haşlayın. Kaynayınca 3 çorba kaşığı erişteyi atın. Tavada 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Nane ve kırmızıbiberi yağda yakın. Çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.

DUL AVRAT ÇORBASI

MALZEMESİ:
2 bardak un,
1 limon,
1 bardak mercimek,
2 çorba kaşığı yağ,
1 'er çorba kaşığı nane ve biber salçası,
su,
tuz.

Un, tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, 3 mm. kalınlığında yufkalar-açın ve küçük kareler şeklinde kesin. Mercimeği yeterince suda haşlayıp içine kestiğiniz hamurları atın ve tuzunu ayarlayın. Hamurlar pişrçıce limonun suyunu sıkıpateştenindirin.Eritilmişyağabibersalçası, nane karıştırarak, çorbanın üzerine dökün.


ADANA ŞİŞ KÖFTE

Malzemeler:
500 gr. az yagli koyun kiymasi
150 gr. kuyruk yagi
3 adet orta boy sogan
1 demet maydanoz
2 çay kasigi tuz
1 çay kasigi kirmizibiber
1 çay kasigi dovulmus yaprak kirmizibiber
Yapilisi:
1) Sogan ve maydanozu ince ince kiyin. Kuyruk yagini da çift biçakla incecik kiyin. Kiyma, tuz ve kirmizibiberi diger gereclerle karistirip iyice yogurun.
2) Yukarda açikladigimiz gibi, yumurta buyuklugunde parçalara ayirin. Sislerin uzerine avuç arasinda sikistirarak geçirin. Üstlerini yagladiktan sonra, izgara üzerinde çevirerek kizartin. Diger kebablarda oldugu gibi servis yapin.

İHBEYŞİ
MALZEMELER


50 gram kıyma
1,5 çorba kaşığı köftelik bulgur
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı margarin
1 adet arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak

YAPILIŞ TARİFİ

Kıyma, birbuçuk çorba kaşığı köftelik bulgur, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1
çay kaşığı tuzu macun haline gelene kadar yoğurun. Nohut büyüklüğünde
parçalar koparıp, yuvarlayın,
1 tatlı kaşığı margarini tavada eritin, 1 adet arpacık soğanını yemeklik
doğrayıp, tavada kavurun, 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin, 1 çay bardağı suyu
ilave edin. Küçük köfteleri tencereye alın. On beş dakika pişirin.
İnmesine yakın 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ilave
edin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.

ADANA KEBABI

Yarım kg. yağsız kıyma
150 gr. kuyruk yağı
3 adet iri soğan
1 bağ maydanoz
tuz
kırmızı pul biber

Önce soğanı kalın rende ile rendeleyin, maydanozu mümkün olduğu kadar ince kıyın. Bütün malzemeyi birbirine katarak yoğurun. Şişde pişirerek ısıtılmış pide üzerinde servis yapın. Bu kebabı acı katmadan hazırlanırsa Urfa kebabı olur.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adana, mutfağı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Adana Adana İl Halk Kütüphanesi Adresi Nedir? Desmont Akdeniz Bölgesi 0 10 Kasım 2014 17:11
Hint Mutfağı: Gajjar Ka Halwa (Hint Mutfağı) Tarifi AngeL Dünya Mutfakları 0 05 Ekim 2014 22:12