IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2014, 17:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yoğurdun Saymakla Bitmeyen Belli Başlı Faydaları




Yoğurt, sütün bakteri fermantasyonundan oluşan ve günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen bir besin kaynağıdır. Yoğurdun oluşmasını sağlayan bakterilere “yoğurt kültürü” denir. Yoğurt insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Uzmanlar da mutlaka günlük yoğurt tüketilmesini öneriyorlar



bakteriler tarafından üretilen laktoz asidin fermantasyonu ile laktik asit oluşur ve bu da sütün bulundurduğu proteinler ile yoğurt oluşumunda etkin rol oynar.

Halk arasında yaygın olarak yoğurt yapmak için inek sütü kullanılsa da, bazı bölgelerde manda, deve, keçi, koyun veya Tibet sığırının sütü de yoğurt yapımında kullanılmaktadır.

Süt ilk olarak zararlı bakterileri öldürebilmek ve sütte bulunan proteinleri denatüre etmek için 80 °C ısı seviyesinde kaynatılır.

Kaynatılan süt, daha sonra 45 °C ısı seviyesine kadar soğutulur.

Kültür bakterileri ilave edilir ve bu sıcaklık 4 ile 7 saat arası sabit tutularak fermantasyonun oluşumuna zemin hazırlanmış olur.

6000 yıldır bir çok insan tarafından kolaylıkla yapılan yoğurdun ilk olarak nasıl keşfedildiği hakkında pek bir bilgi bulunmasa da, bir inanışa göre, göç sırasında keçi derisinden yapılmış çantaların içinde taşınan sütün kendiliğinden fermente olması sonucu meydana geldiği ileri sürülür.

Yoğurt, protein, kalsiyum, riboflavin, B6 vitamini ve A vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olmasının dışında sağlıklı beslenme açısından da ciddi derecede kullanılır.

Laktoza karşı toleransı olan kişiler yoğurdu korkusuzca kullanabılır çünkü sütte bulunan laktoz, bakteriler tarafından laktik asite dönüştürülür ve laktoz yüzünden süt içemeyen hastalar, rahatlıkla yoğurt tüketebilir.

Yoğurt içeriğinde hala yaşamakta olan bazı bakterileri barındırdığı için, antibiyotik görevi de görür ve ishali önlemek içinde kullanılabilir.

Yoğurt ayrıca bir çok değişik türden yağ içerir. Yağsız (%0 yağ), düşük yağlı (%2 yağ) ve tam yağlı (%4 yağ) yoğurt çeşitlerini bulmak mümkündür.

11 Ocak 2005 tarihinde uluslararası obezite dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, düşük yağlı ya da yağsız yoğurdun içerisinde bulundurduğu kalsiyum sebebiyle kilo vermede yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.

Hastalıklara karşı direnci artırır

Ayrıca vücudun hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalık yapan mantarlar da dahil olmak üzere tüm mikroplardan, sindirim sistemini tutan kanserlere kadar pek çok hastalıktan koruduğunu anlatan Yorulmaz, şunları söyledi:

YOĞURDUN FAYDALARI

Kabızlığı önler

Yoğurt, sindirimi ve bağırsak hareketlerini düzene sokar ve kabızlığı önler ayrıca mide bağırsak ülserlerinden de korur.

Sağlıklı bir uyku için bire bir

Yatmadan önce tüketilen bir kase yoğurdun uykuya rahatça dalmaya ve rahat bir uyku geçirmeye yardımcı olduğu araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Kolestrol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır

Yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır.

Yoğurt, kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir ve yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önler.

İshali olan hastalarda yoğurt kullanımı ishali azaltır

Özellikle menopoz sonrası kadınları etkileyen, ancak yaşlı erkeklerin de önemli bir sorunu olan kemik erimesi olanlar da kemikleri güçlendirir.

Yoğurdun alerjik bir etkisi olmamakla birlikte, besin elemanları bakımından zengin olması nedeniyle vücut direncini düşürmeden zayıflamayı sağlar bu yüzden zayıflama diyetlerinde yoğurt son derece faydalıdır.

Nefes kokusunu önler

Japonya’da yapılan araştırmalara göre, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiği, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediği tespit edilmiştir.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
başlı, belli, bitmeyen, faydaları, saymakla, yoğurdun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Propolisin faydaları saymakla bitmiyor Zen Sağlık Köşesi 0 06 Haziran 2014 18:03
Börülcenin faydaları saymakla bitmiyor Zen Sağlık Köşesi 0 06 Haziran 2014 14:48
Yoğurdun Cilde Faydaları ve Yoğurt Maske Tarifleri Zen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Haziran 2013 15:51
Yoğurdun Faydaları! Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 10 Temmuz 2010 17:14
Yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor Feronia Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 22 Aralık 2009 12:58