IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Kasım 2019, 15:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sıra Dışı Bir Meyve: Tarçın Elması (Graviola)







Sıra Dışı Bir Meyve: Tarçın Elması (Graviola)



Tarçın elması, yaprak dökmeyen Annona muricata isimli bir ağacın meyvesidir. Bu meyvenin özgün kökeni bilinmemekle birlikte, Amerika’nın tropikal bölgelerinde yaşıyor. Genellikle dondurma ve diğer popüler tatlıların temelini oluşturur.
Meyve, kanserle mücadele özellikleri açısından ve alternatif bir kanser tedavisi olarak geniş çapta popülerlik kazanmaya başladı. Tadı sıklıkla ananas ve çilek karışımı gibidir ve ayrıca bir muz veya Hindistan cevizi gibi kremalı lezzeti vardır.

Tarçın Elmasının Tarihi



Meyvenin bilimsel adı, Annona muricata ağacından gelir ve Guanabana meyvesi (İspanyol ismi) ve Brezilya pençesi olarak bilinir. Yaygın olarak bilinen ismi olan gravioladır. Meyvelerin başka bir türü Karayipler ve Orta Amerika’ya özgü Jamaika Tarçın Elmasıdır.
Ağaç küçük ve diktir ayrıca 4 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Yapraklar 8 ila 16 santimetre uzunluğunda ve 3 santimetre genişliğindedir. Ana meyvesi koyu yeşildir. Şekli oval olup, uzunluğu 30 santimetreye kadar çıkabilir. Peki neden bütün bunlardan bahsediyoruz? Bunlardan bahsetmeye değecek kadar iyi bir meyve midir?

Tarçın Elması Üzerine Yapılan Araştırma Çalışmaları



Araştırma büyüktür. Ama şimdilik bir göz atalım. Tarçın elması, hastalıklara neden olan hücreler ve hatta bazı tümör türleri ile mücadele edebilen çok sayıda fito besin içerir.

Bu fitobesinler genel sağlığı geliştiren antioksidan özelliklere sahiptir. Kanserle mücadeleye, göz sağlığını geliştirmeye ve bir dizi enfeksiyona karşı yardımcı olurlar.

Sıradan tohumları bile kozmetik amaçlı kullanılır. Tohumlardan elde edilen yağ cildi temizler. Ağacın yapraklarının ülserleri, egzama gibi cilt koşullarını ve zayıf bağışıklık ile ilgili rahatsızlıkları tedavi ettiği bilinmektedir.
Tarçın elması çayı içerek daha fazla fayda sağlanabilir. Ocak 2011’de yayınlanan bir araştırmaya göre, tarçın elması çayı kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Buna boğaz, kolon, yumurtalık ve akciğer kanseri dahildir.

Tarçın Elması Sizin İçin Faydalı Mı?



Meyve, mide rahatsızlığı, ağrı, ateş, solunum sorunları, öksürük ve bazı diğer tıbbi durumları gidermek için çalışan bitkisel tıbbın uygulayıcıları arasında popülerdir.

Tarçın elması biyolojik etkinliğe sahip spesifik maddeler içerir, bunların en güçlüsü asetogenin oluşturan birçok bileşikten biri olan annonasindir. Anti-kanser potansiyeli nedeniyle yaygın olarak incelenmiştir.
Bir çalışmada, tarçın elması bileşiklerinin bazı kemoterapi ilaçlarına kıyasla kanser hücrelerinin öldürülmesinde (meme kanseri) 250 kat daha etkili olduğu bulundu. Bir tarçın elması meyvesi yaklaşık 15 miligram anonasin içerir.


Tarçın Elması Besin Değerleri



Tarçın elması, bol miktarda C vitamini ve tiamin, riboflavin ve niasin gibi birkaç B vitamininin yanı sıra kalsiyum, fosfor ve az miktarda demir gibi mineraller içerir.
66 kalori
16.84 gr karbonhidrat
13.54 gr şeker
3.3 gr lif
0.3 gr yağ
Protein 1 g
Tiamin (B1 vitamini) 0,07 mg (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
Riboflavin (B2 vitamini) 0.05 mg (Günlük ihtiyacın % 4’ü)
Niasin (vitamin B3) 0.9 mg (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
Pantotenik asit 0.253 mg (Günlük ihtiyacın % 5’i)
B6 vitamini 0.059 mg (Günlük ihtiyacın % 5’i)
Folat 14 ug (Günlük ihtiyacın % 4’ü)
Kolin 7.6 mg (Günlük ihtiyacın % 2’si)
C vitamini 20.6 mg (Günlük ihtiyacın % 25’i)
Kalsiyum 14 mg (Günlük ihtiyacın % 1’i)
Demir 0.6 mg (Günlük ihtiyacın % 5’i)
Magnezyum 21 mg (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
Fosfor 27 mg (Günlük ihtiyacın % 4’ü)
Potasyum 278 mg (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
Sodyum 14 mg (Günlük ihtiyacın % 1’i)

Kanserle Mücadele Eder



İnsanlar üzerinde doğrudan bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen, tarçın elması özlerinin belirli meme ve karaciğer kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edildi. Bir çalışmaya göre, hastalığın birçok türü için kanıtlanmış bir kanser tedavisidir. Testler henüz insanlar üzerinde yapılmamış olsa da, olasılıklar umut vericidir.

Çeşitli hücre hatlarında yapılan başka bir Hint araştırmasında, tarçın elması veya graviola yaprakları % 80 oranında hücre inhibisyonu gösterdi. Meyvedeki asetogeninler kanser hücrelerindeki zararlı bileşikleri inhibe eder.
Tarçın elması ekstraktı da pankreas kanseri hücrelerinin hayatta kalmasını ve metabolizmasını engelledi ve bu ölümcül hastalığın tedavisinde potansiyel başarıyı işaret ediyor. Asetogeninleri benzersiz kılan şey, kanser hücrelerini sağlıklı olanlara zarar vermeden seçerek yok etme yeteneğidir.

Göz Sağlığını İyileştirir



Tarçın elmasının antioksidanlarla dolu olduğunu gördük. Bu antioksidanların, özellikle C ve E vitaminleri, çinko ve beta-karoten; göz hastalığının riskini azalttığı bulunmuştur. Antioksidanlar aynı zamanda kataraktlara ve yaşla ilişkili maküla dejenerasyonuna neden olabilecek oksidatif stresini de azaltır.

İltihaplanmayla Mücadeleye Yardımcı Olur



Brezilya’daki bir araştırmada, yılan ısırığından kaynaklanan iltihapların, tarçın elması meyvesi ve suyu ile iyileştiği görüldü. Bununla birlikte, tarçın elması bileşenleri yılan zehrinin kötü etkilerini biraz ağırlaştırabilir, bu nedenle, bu açıdan daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.
Güney Amerika ve tropikal Afrika’da yapılan araştırmalar, tarçın elması ağacının kök, kabuk ve yapraklarının antienflamatuar özelliklerine vurgu yapmıştır. Enflamasyonu tedavi etme yeteneği iyidir ve artriti hafifletmek için kullanılabilir. Anti-inflamatuar etkiye ek olarak, analjezik etkileri ile de bilinir.

Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olur



Tarçın elması, bakterilerden ve parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonları ve kum piresi sokmasıyla bulaşan parazitlerden kaynaklanan leishmaniasis adı verilen bir hastalığı tedavi edebilir. Tarçın elması ağacının yaprakları aynı zamanda geniş bir yelpazedeki enfeksiyonları tedavi etmek için de kullanılır.

Gastrointestinal Sağlığı Geliştirir



Anti ülser özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Meyve, oksidatif hasarı bastırır ve mide duvarının mukusunu korur. Meyvenin önemli antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri gastrointestinal sağlığın iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bir Brezilya çalışmasında, tarçın elması yaprağı ekstresinin parazitleri öldürme kabiliyeti araştırılmıştır. Koyunlarda gastrointestinal sorunlara neden olan parazit bir solucanın etkileri incelendi. Araştırmanın amacı, meyvenin parazitin yumurta ve yetişkin formlarına olan etkilerini incelemekti; sonuçta tarçın elmasının doğal bir antihelmintik olduğuna karar verildi ve koyunlarda, gastrointestinal sorunlara neden olan parazitleri öldürebildiğinden insanlarda da benzer etkilere sahip olabileceği düşünülüyor. Yine de daha fazla araştırma devam ediyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir



Kore’de yapılan bir araştırma, tarçın elmasının bağışıklığı geliştirebileceğini belirtti. Bu meyvenin biyoaktif bileşiklerine atfedilebilir. Tarçın elması yapraklarından elde edilen özütün oral alımının, genellikle zayıf bir bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişen ödemi azalttığı bulunmuştur. Çalışma özütün, bağışıklığı teşvik etme potansiyeline sahip olduğunu ve dolayısıyla bağışıklığı baskılanmış hastaların tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Tarçın elması genel yaşam tarzı kalitesini artırmak için günlük beslenmenin bir parçası haline getirilebilir.




-Alıntıdır-

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
tarçın elması, tarcın elması faydaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tarçın elması nelere iyi geliyor? Ebru Alternatif Tıp 0 10 Nisan 2016 16:47
Sıra dışı bir melek Ebru Parfüm 0 13 Mart 2016 12:56
Sıra dışı evler.. ELa__ Esrarengiz Olaylar 3 08 Nisan 2012 12:33