IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Nisan 2011, 15:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genel Muhasebe - Maliyet Hesapları Konu Özeti




İŞTİRAKLER

İşletmenin, doğrudan veya dolaylı olarak diğer şirketlerin yönetimine ve ortaklık politikalarının belirlenmesine katılmak üzere edinildiği hisse senetleri veya ortaklık paylarının izlendiği hesaptır. İştirakler hesabı, bir ortaklıktaki en fazla % 50 oranında olan sermaye payları veya oy haklarının izlenmesinde kullanılır.
İştirak edilen ortaklıklarda iştirak ilişkisinden bahsedebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkı veya yönetime katılma hakkının en az % 10 oranında bulunması gerekir.
İşleyişi:
İştirak için sermaye taahhüdünde bulunulduğunda veya hisse senedi edinildiğinde hesaba borç, elden çıkarılmalarında alacak kaydedilir.
245- BAĞLI ORTAKLIKLAR
İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunun seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır. Bağlı ortaklığın sahipliğinin belirlenmesinde yukarıdaki kıstaslardan , yönetim çoğunluğunu seçme hakkı, esas alınır.
İşleyişi:
Bağlı ortaklık için sermaye taahhüdünde bulunulduğunda veya hisse senedi edinildiğinde hesaba borç, ortaklık paylarının elden çıkarılmasıyla alacak kaydedilir.
549- ÖZEL FONLAR
İşletmede bırakılması ve tasarrufu zorunlu yasal fonlar ile diğer maksatlarla ayrılan fonlar bu hesapta izlenir.
İşleyişi:
Kârdan ayrılan tutarlar bu hesaba alacak, mahsubundan borç kaydedilir.
522- M.D.V. YENİDEN DEĞERLEME ARTIŞLARI
İşletmenin aktifine kayıtlı maddi duran varlık kalemlerinin yeniden değerlemesinden oluşan değer artışlarının izlendiği hesaptır.
İşleyişi:
Yeniden değerleme net değer artış ilgili hesaplara karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir. Bu tutarların sermayeye ilavesi veya başka bir amaçla kullanılması durumunda buhesaba borç kaydedilir.

760- PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ
Mamulün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonunda 761 kodlu hesapla karşılaştırılarak kapatılır.
761- PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI
Önceden belirlenmiş maliyet yöntemlerinin uygulandığı durumlarda, önceden saptanmış pazarlama, satış ve dağıtım giderleri ile, fiili maliyet yönteminin uygulandığı durumlarda 760 kodlu hesabın borcuna kaydedilen giderler bu hesabın alacağı karşılığı “631-PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ” hesabına devredilir. Dönem sonlarında 760 kodlu hesap ile karşılaştırılarak kapıtılır.
770- GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi tahsilatını da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin giderleri bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, 771 kodlu hesap ile karşılaştırılarak kapatılır.
771- GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESAPLARI
Önceden belirlenmiş maliyet yöntemlerinin uygulandığı durumlarda, önceden belirlenmiş genel yönetim giderleri. Fiili maliyet döneminin uygulandığı durumlarda 770 kodlu hesaba borç kaydedilen giderleri, hesabın alacağı karşılığı “632- GENEL YÖNETİM GİDERLERİ HESABI” na borç kaydedilir. Bu hesap dönem sonlarında 770 kodlu hesap ile karşılaştırılarak kapatılır.
780- FİNANSMAN GİDERLERİ HESABI
İşletme faaliyetlerinin aksatmadan yürütülebilmesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon ve benzeri giderler bu hesaba borç kaydedilir.
781- FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI
Önceden belirlenmiş maliyet yöntemlerinin uygulandığı durumlarda, önceden belirlenmiş finansman giderleri ile fiili maliyet yöntemlerinin uygulandığı durumlarda 780 kodlu hesabın borcuna kaydedilen giderler bu hesabın alacağı karşılığında sonuç, hesaplarındaki “66-FİNANSMAN GİDERLERİ” grubunun ilgili hesabına borç kaydedilir.
791- İŞÇİ ÜCRET VE GİDERLERİ
İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim ve hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla çalıştırılan işçiler için tahakkuk ettirilen (esas işçilik, fazla mesai, üretim primleri, ikramiyeler, yıllık izin ücretleri, s.sigortaişveren primi, gece primi, hafta tatili ve genel tatil ücretleri, her türlü sosyal yardımlar ve işçilere ait diğer giderler gibi) her türlü tutarları kapsar.
793- DIŞARIDAN SAĞLANAN FAYDA VE HİZMETLER
İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim, pazarlama ve diğer hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler (elektrik, su, gaz, bakım ve onarım, haberleşme, nakliye ile diğer fayda hizmetler) için yapılan giderleri kapsar.
794- ÇEŞİTLİ GİDERLER
Yukarıda belirtilen giderler dışında, işletme faaliyetlerini sürdürmek için yapılması gerekli olan giderleri kapsar. Sigorta giderleri, kira giderleri, yolluk giderleri, dava, icra ve noter giderleri, iştirak payı ve aidat giderleri bu grupta yer alır.
795- VERGİ RESİM VE HARÇLAR
Mevzuat gereğince tahakkuk ettirilen gider niteliğindeki vergi, resim ve harçları kapsar.
796- AMORTİSMAN VE TÜKENME PAYLARI
Maddi ve maddi olmayan varlıklar ile, özel tükenmeye tabi varlıklar için ayrılan amortisman giderleri ile tükenme paylarını kapsar.
797- FİNANSMAN GİDERLERİ
İşletmenin gerek yatırım gerekse işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı kısa veya uzu vadeli borçlanmaların faiz, komisyon ve kur farklarını

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hesapları, konu, muhasebe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Genel Muhasebe - Beyannameler Konu Özeti yoSun AÖF ders notlari 7 29 Nisan 2011 15:05
Genel Muhasebe - Stoklar Konu Özeti yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:21
Genel Muhasebe - Muhasebe Süreci Konu Özeti yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:19
Genel Muhasebe - Muhasebe Kayıt Belgeleri Konu Özeti yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:19
Genel Muhasebe - İşletme ve Muhasebe Konu Özeti yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:14