IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Mart 2012, 00:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Küresel Siyaset




Uluslararası ilişkiler teorileri, uluslararası sistemler, devlet ve devlet dışı-aktörler, dış politika ve karar alma süreçleri, birbirine bağımlılık ve bütünleşme, üçüncü dünyanın kalkınması, çevre sorunları gibi konuların incelenmesi. Realizm, İdealizm ve Marksizm gibi klasik uluslararası ilişkiler teorilerinin yanı sıra, hegemonik istikrar teorisi ve eleştirel teori gibi daha güncel teorilerin de tartışılması.


UIL5112
Uluslararası Politik Ekonomi

Uluslararası ekonominin önemli kavram ve konularının siyasal yönleriyle ele alınması. Ulus-devletler, ulus-devletlerle çok uluslu şirketler, ve çok uluslu şirketlerin kendi aralarında gerçekleştirmiş oldukları ekonomik ilişkilerin etkilerinin incelenmesi. Amerika, Avrupa ve Asya'nın, uluslararası ekonominin dinamiklerine uyum amacıyla geliştirdikleri stratejilerin de gözden geçirilmesi.


UIL5201
Karşılaştırmalı Siyaset

Siyasal sistemlerin sistematik bir şekilde incelenip karşılaştırılması. Totaliter, otoriter ve farklı demokratik rejimlerin sadece farklılıklarının değil, benzer yönlerinin de analizi. Bu farklı sistemlerin gelişmelerini temellendiren nedenler sistemlerin temel kurum ve kuruluşlarıyla beraber incelenmesi.


UIL5203
Avrupa Değerleri ve Entegrasyonu

Avrupa Entegrasyonu hakkında temel bilgilerin ele alınması. Avrupa Entegrasyonu?nun anlaşılması için Avrupa entegrasyon teorilerine ve AB politika yapım süreçlerine vurgu yapılması.


UIL5214
Büyük Güçler Politikası

S.S.C.B.?nin dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni dünya düzeninin oyuncuları olan büyük güçlere ekonomik, askeri, jeopolitik bir bakış. ABD, AB, Güney Afrika ve Orta Asya bağlamında oluşan büyük güçlerin teke tek ve birbirleriyle olan ilişkilerinin incelenmesi.


UIL5222
Türkiye' de Siyaset ve Dış Politika

Cumhuriyet'in kurulmasından günümüze kadar uzanan dönemde Türk siyasetinin incelenmesi. Öğrencilerin Türk siyasetinin yapısı, aktörleri, ideolojisi ve dinamikleri hakkında temel bilgilerle donatılması. Dersin ilk bölümünde, Türk siyasetinin incelenmesinde kullanılan temel analitik yaklaşımların anlatımı. İkinci bölümde ise Cumhuriyet'in kurulmasından günümüze kadar uzanan dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin incelenmesi. Türkiye'de demokrasinin konsolidasyonu (yerleşmesi) ile ilgili temel sorunların ele alınması.


UIL5224
Dünya Politikaları ve Sorunları

Dersin ilk bölümünde, öğrencilerin dünya politikasında yaşanan önemli gelişmeleri eleştirel bir bakışla değerlendirmelerini sağlayacak kuramsal çerçevenin çizilmesi. İkinci bölümde ise, kuramsal bilgiler ışığında uluslararası ilişkiler ve günümüz siyasi sorunlarının ele alınışı. Bu sorunlardan bazıları: Terörizm, kitle imha silahları, tek taraflılık ve çok taraflılık, güç kullanımı, uluslararası örgütler ve meşrutiyet, yumuşak güç ve katı güç, sivil savaşlar, barışı koruma operasyonları.


UIL5311
Uluslararası Güvenlik

Süper güçlerin varlığıyla şekillenen dünyada Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan uluslararası güvenlik sorunlarına genel bir bakış. Ele alınacak konulardan bazıları: ülkelerin rejimleri ve güvenliklerine olan etkileri, etnik grupların hakları ve dincilik, milliyetçilik dalgaları açısından ülke güvenlikleri, kaynaklar açısından zengin bölgelerde hassaslaşan güvenlik sorunları, gelişen silah teknolojileri.


UIL5315
Din ve Siyaset

Bu dersin amacı din ve politika arasındaki ilişkiyi, modernleşmenin ve endüstrileşmenin her ikisi üzerindeki etkisinden yola çıkarak sorgulamaktır. Esas olarak siyaset içerisinde dinin daha belirgin olarak ortaya çıkması üzerinde durulacak, islamdan ve Müslüman dünyadan örneklerin yanı sıra diğer dinlerden de örnekler verilecektir.


UIL5401
Ortadoğu'da Yönetim ve Siyaset

Çeşitli Orta Doğu ülkelerindeki devlet kurma deneyimlerinin kaynaklarının, gelişiminin ve sonuçlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Din ve etnik köken (etnisite), otoriter devlet, demokrasi, ekonomik gelişme, muhalefet hareketleri gibi olguların devlet oluşturma süreci ile ilişkilerinin ele alınarak açıklanması. Mısır ve Suriye'deki milliyetçilik, İran'daki İslami devlet, Lübnan'daki çok kültürlülüğe dayanan devlet, Suudi Arabistan'daki "geleneksel monarşi" ve İsrail devletinin analizi ve bu ülkelerdeki çeşitli devletleşme modellerinin farklı siyasi, sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla ele alınması.


UIL5461
Küreselleşme ve Uluslararası Göç

Küreselleşme ve onunla birlikte ortaya çıkan yeni siyasal ve ekonomik gelişimlerin dünyadaki insan hareketlerinin hızını, niteliğini ve yönünü önemli ölçüde değiştirmeye başlamasının irdelenmesi. Yeni nüfus hareketlerinin son dönemlerde sadece ulus devletlerin değil, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Çalışma Örgütü ve İnsan Hakları örgütleri gibi ulus üstü örgütlerin de öncelikli konularından biri haline gelmesinin açıklanması. Türkiye örneği de dikkate alınarak, uluslararası göçteki güncel gelişmelerin ele alınması.


UIL5990
Siyaset Semineri

Bu ders, ileri aşamadaki öğrencilerin siyaset bilimi ile ilgili konularda araştırma ve çalışma yapmaları için tasarlanmıştır. Derste ele alınacak konular siyaset bilimi araştırmalarında gelinmiş olan duruma göre belirlenecektir.


UIL5991
Dış Politika Semineri

Bu ders, ileri aşamadaki öğrencilerin dış politika ile ilgili konularda araştırma ve çalışma yapmaları için tasarlanmıştır. Derste ele alıncak konular dış politika araştırmalarında gelinmiş olan duruma göre belirlenecektir


UIL5999
Proje

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans programı öğrencinin programda öğretilen konularla ilgili uygun bir araştırma konusunda bir danışman rehberliğinde hazırlayacağı proje ile sonlanacaktır.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
küresel, siyaset


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık