IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Nisan 2012, 02:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dış Ticarette Teslim Şekilleri




Uluslararası Ticareti İç Ticaretten Ayıran Temel Farklıklar Nelerdir?

Bu farklar şöyle sıralanabilir.

1- Üretim Faktörlerinin Hareketliliği: Üretim faktörlerinden emek ve sermaye uluslararası hareket serbestisine sahip değildirler. Ülkeler kendi ekonomilerine gelecek emek ve sermaye hareketlerine çeşitli engeller koyarlar.

2- Farklı Para Birimleri: Ülkeler dış ticarette her zaman kendi paralarını kullanamayabilirler: Eğer ulusal paranın konvertibilitesi zayıfsa o zaman üçüncü bir ülkenin parasının (döviz) kullanılması gerekmektedir. Ve bu paralar birbirlerine belirli oranlarla çevrilebilmektedirler.

3- Ayrı Piyasalar: Her ülke kendi piyasasına sahiptir. Her milli piyasa diğer milli piyasalardan farklılık gösterir. Piyasalarda geçerli olan kalite ve miktar standartı gibi unsurlarda farklılık göstermektedir.

4- Farklı Siyasi Birimler: Dış ticaret farklı tercihlere, farklı politikalara sahip siyasi birimlere sahip ülkeler arasında yapılmaktadır.

Uluslar arası Ticaret Hakkında

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir?

1919 yılında Ticaret, Sanayi, Banka, Ulaştırma, Sigorta gibi mesleki kuruluşlar ile bir çok ülkeden özel firmaların katılımı ile Atlantic City'de, merkezi Paris'te bulunan Milletlerarası Ticaret Odası (MTO) (International Chamber of Commerce - ICC) kurulmuştur, (Üyelerin aidatlarıyla finanse edilen bu örgüt, herhangi bir ülkeye bağlı olmadığından tam bir serbesti içinde faaliyet göstermektedir. Ülkemizde ICC'ye üye olup, Ankara'daki Odalar Birliği'nde MTO Milli Türk Komitesi Bürosu bulunmaktadır.

İhracatta Teslim Şekilleri

ICC'nin belli başlı görevleri aşağıdaki gibi sayılabilir:

- Uluslararası teslim şekillerinde standartlar belirlemek, (INCOTERMS: International Commercial Terms)

- Akrediflere ilişkin tekdüze teamül ve uygulamaları belirlemek,

- Vesaike dayalı tahsiller hakkında tekdüze kuralları oluşturmak,

- Anlaşma teminatları ve kombine taşıma belgeleri için tekdüze kurallar belirlemek,

- Uluslararası özel tahkim kuruluşlarının oluşturulması, çeşitli ülkelere ait firmalar arasında doğabilecek anlaşmazlıkları gidermeye yönelik kuralları hazırlamak

INCOTERMS'le ilgili olarak ICC en son 1 Temmuz 1990 tarihinde yürürlüğe giren 460 sayılı broşür ile 13 adet teslim şekli tanımlamıştır. Bu

ödeme şekillerinden önemli olanları aşağıda verilmiştir.

İthalat Teslim Şekilleri

EXV - EX WORKS, EX WAREHOUSE (... NAMED PLACE) Belirtilen Yerde, İşyerinde Teslim)

İthalatçı ya da temsilcisi sözleşmeye göre belirtilen belli tarih ya da zaman aralığında satıcının işyerinde ya da mağazasında malları teslim alır. Teslim ile birlikte malla ilgili masraf ve riskler ithalatçıya geçer. Pozisyon olarak ithalatçı zayıf iken ihracatçı kuvvetlidir.

İhracat ile ilgili belgelerin hazırlanması da ithalatçıya ya da onun temsilcisine aittir

FCA - FREECARR1ER (... NAMED PLACE) Belirtilen Yerde Taşıyıcıya Teslim

Bu teslim deniz hariç kara, demi.ryolu ve havayolu taşımacılığı olarak ya da deniz dahil en az başka bir taşıma türünün çoklu (kombine) taşımacılıkta kullanılır. Böyle bir durumda ihracatçı bu taşıma sistemini bizzat yapan ya da yapılmasını sağlayan taşıyıcıya mallarını teslim etmekle risk ve masrafları ithalatçıya devretmiş olur.

Burada ihracat ile ilgili formaliteler satıcı tarafından yerine getirilmektedir.

FAS - FREE ALONGSİDE SHİP (... NAMED PORT SHIPMENT) (Belirtilen Yükleme Limanında) Gemi Yanında Teslim

Bu teslim şeklinde ihracatçı, sözleşmede belirtilen tarih ve limanda ithalatçının adını verdiği geminin yanında mallarını teslim eder ve bu durumdan ithalatçıyı hemen haberdar eder. İhracatla ilgili formalitelerin yapılması ithalatçıya aittir. Ancak alıcının ricasıyla masraf ve riskler alıcıya ait olmak üzere satıcı tarafından yerine getirilebilir. Malın gemi yanına teslimi ile birlikte o andan itibaren oluşacak yükleme ve liman masrafı dahil her türlü sigorta ve taşıma gideri alıcıya aittir.

FOB Nedir - FREE ON BOARD (... NAMED PORT OF SHİPMENT) (Belirtilen Yükleme Limanında) Gemi Güvertesinde Teslim)

İhracatçı sözleşmede belirtilen tarihte alıcı tarafından belirlenen limanda geminin güvertesine malı teslim ederek o andan itibaren oluşacak masraf ve riskleri ithalatçıya devreder. İhracatçı ihracat ile ilgili formaliteleri yerine getirerek liman ve yükleme masraflarını da karşılamak zorundadır.

CFR - COST AND FREIGHT (... NAMED PORT OF DESTİNATİON) (Belirtilen Varış Limanında Teslim) Mal Bedeli ve Navlunu Ödenmiş Olarak Teslim

ihracatçı sözleşmede belirtilen tarihte malı gemiye yükler. Yükleme liman masrafları ve navlun ihracatçıya ait olup, sigorta primi ithalatçıya aittir. Masraflar varış limanına kadar ihracatçıya aitken, riskler ihracatçının malı yükleme limanında ithalatçıya teslimi ile birlikte ithalatçıya geçmektedir. Riskler masrafa göre daha önceden ithalatçıya geçmektedir.

CİF Nedir- (COST, INSURUNCE AND FREİGHT) (...NAMED PORT OF DESTİNATİON) (Belirtilen varış Limanında) Mal Bedeli, Sigorta ve Navlunu Ödenmiş Olarak Teslim

alıntı



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dış, teslim, ticarette, Şekilleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ticarette günahtan kaçmak Metin İslamiyet 0 21 Ocak 2009 09:28