IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2013, 16:43   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Apple işçisi özgürleşti!




Apple'ı dünyanın bir numarası yapan işçiler ilk kez sendika temsilcilerini kendileri seçecek. Bunun için işçilere eğitim verilecek.

Dünyanın en büyük elektronik üreticisi ilk kez özgür sendika seçimlerine giderek Çin tarihine geçiyor. 1974 yılında kurulan Çinli Foxconn 2014 yılındaki sendika seçimlerinde hükümet baskısı olmayacağını ve fabrikanın kimseyi aday göstermeyeceğini açıkladı.

Apple, HP ve Sony gibi dünyaca ünlü markaların üretimlerini yapan Foxconn’un 1.2 milyon işçisi var. Firmanın tüzüğüne göre her 5 yılda bir sembolik de olsa bir sendika seçimi yapılıyor. Bu seçimlerde bugüne kadar adayların yarısını fabrika yönetimi belirliyor, yarısını ise hükümet ve işçiler kendi aralarında kararlaştırıyordu. 18.000 işçi birliği ve onların seçtiği 20 kişilik işçi komitesini 2014 yılında yapılacak seçimlerden itibaren Foxconn işçileri seçecek. Yeni Ay Yılı tatilinden sonra firmanın işçileri nasıl oy verecekleri konusunda eğitilecekler.
Foxconn işçisi hep dertli
Apple’ı borsada dünyanın en değerli şirketi yapan iPhone’un üreticisi Foxconn medyada çıkan işçi intiharları ve isyanlar ile hatırlanıyor. 2010 yılında firmanın dünya genelindeki 13 fabrikasında tam olarak 14 kişi kötü çalışma şartlarına bağlı psikolojik sorunlar dolayısı ile intihar etti. Bunlardan en akılda kalanı ise Çinli Sun Dayong idi. Dayong, iPhone 4’ün bir prototipini kaybettiği gerekçesi ile intihar girişiminde bulunmuş ama başarısız olmuştu.

2010 Şubat’ında da Meksika’daki Foxconn fabrikasında servis araçlarının yolda yapılan askeri kontrol yüzünden gecikmesini fırsat bilen firma yetkilileri işçilere fazla mesai yaptırmış ve bunun parasını ödememişti. Bunun üzerine işçiler fabrikada yangın çıkarıp binlerce dolarlık kayıplara neden oldular.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
apple, işçisi, özgürleşti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
6 bin 120 TEKEL işçisi şaşırttı Lucifer Haber Arşivi 0 04 Şubat 2010 16:25