IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sarya

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Ekim 2020, 21:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnatlaş-ma




Kendi düşüncesinde takılı kalan, dediğinin kabul görmesi konusunda ısrarcı davranan inatçı kişi, ısrarının olası sonuçlarının ve karşısındaki kişi için nasıl bir güvensizlik çemberi oluşturduğunun farkında olmaz. Benzer davranışla karşılaştığında ise, ilişkideki en basit konu bile aşılmaz bir engele dönüşebilir.

İnatlaşmanın çocuklara özgü bir davranış kalıbı olduğunu zannediyorsanız çok yanılıyorsunuz. Çocuklukta 'bu benim' diyerek oyuncak çekiştirmeyle başlayan inatlaşma, bazen bilinç dışı faktörlerle 'sen öyle yaparsan ben de bunu yaparım' ya da 'senin annen karışıyorsa benim annem de karışacak' diye sürüp gidiyor.

Birçok insan eşi ya da sevgilisinin çok inatçı olduğundan yakınır da kendisinin de aynı tuzağa düştüğünün farkına varmaz. Oysa en basitinden bir ip hayal edelim. Karşınızdakinin tüm gücüyle ipi kendine çektiğini düşünün. Siz de ipi bir ucundan tutup kendinize çektiğiniz sürece savaş devam eder. Çünkü inatlaşmak iki kişilik bir eylem. İpe dokunmadığınızda karşınızdaki insanın da ekstra güç uygulamasına gerek kalmaz.
Ancak çoğu zaman kendimize yenik düşer ve ipe asılırız. Bazen kendimizi haklı çıkartmak, doğruluğumuzu kanıtlamak bazen de kendimizi haksızlığa uğramış hissettiğimiz ve savunma ihtiyacımız olduğu için.

Peki böyle hissettiğimiz anlarda tuzağa düşmemek, elimizi ipe uzatmamak için ne yapmalıyız

• Öncelikle karşınızdaki insana inatçılığından dem vurmayın. O an karakter analizi yapmak için doğru zaman değil.
• Eski, benzer olduğunu düşündüğünüz örnekleri sayıp dökmeyin. Bu gerilimi arttırmaktan başka bir işe yaramaz.
• Karşınızdaki insanın inadının tutmasına acaba siz nasıl sebep olmuş olabilirsiniz? Kaynağa odaklanın. Kendisini inatla savunmasına sebep olacak bir şey söylemiş ya da ima etmiş olabilir misiniz? Varsa yanlış anlamaları düzeltin.
• Yakın geçmişi kendi içinizde bir gözden geçirin. En son gerilimde kim haklıydı, ya öncesinde? Sürekli haklı bir tavır takınmanız, onun haksızlığa uğramış hissetmesine neden
olabilir mi?
• Kendinizi haklı görüyor olabilirsiniz ancak unutmayın ki herkes haklı olduğuna inandığı için tartışır. Dolayısıyla karşınızdaki insan da aynı psikolojide.
• Kendi hislerinizi bir kenarda tutup empati kurmaya çalışın.
• Kendinizi yenemeyeceğinizi düşünüyorsanız, düşünmek için izin isteyin. Konuyu değerlendirip yeniden konuşmak istediğinizi dile getirin. Fikrinin önemsendiğini hissetmek, karşınızdaki inatçı kişiyi de sakinleştirir.
Yeşim Varol

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
inatlaş-ma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık