IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ağustos 2022, 08:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Neden hep benzer insanlarla beraber olma eğilimi gösteririz?




Neden hep benzer insanlarla beraber olma eğilimi gösteririz?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tüm ilişkilerinizde hep benzer problemlerle mi karşılaşıyorsunuz? Yapılan bir araştırma ilişkilerdeki bazı problemlerin, hep aynı tipte ve benzer karakter özelliklerine sahip insanlarla birlikte olmamızdan kaynaklanabileceğini savunuyor.

Tüm ilişkilerinizdeki partnerlerinizi gözünüzün önüne getirin. Aralarında ne tür benzerlikler görüyorsunuz? BBC'de yayınlanan bir araştırmaya göre, ilişkilerinizde benzer karakter özelliklerine ve tipe sahip insanlarla birlikte olmanızın birkaç sebebi var.

GEÇMİŞ İLİŞKİLER BAKIŞ AÇIMIZI ETKİLİYOR
Monash Üniversitesi’nden Ryan Anderson, "Birini tanımak için daha önceki ilişkilerine bakmak o kişiyi tanımak için en hızlı (ama en acımasız) yol olabilir" diyor, "Eğer birinin geçmişinde çok fazla ilişki varsa ya da o kişinin hayatına çok az insan girmişse olumlu veya olumsuz pek çok çıkarımda bulunmak mümkün."

MATE COPYING” NEDİR?
Potansiyel partner adayını, geçmiş ilişkilerinden yargılamaya “mate copying” (eş kopyalama) deniyor. Eğer kadınlar çekici bir erkek tipi bulursa, diğer ilişkilerinde de benzer tipteki insanları çekici bulacaklardır. Bu, özellikle, ilişkilerinde güven problemi yaşayan kadınlar için geçerli.

İLİŞKİSİZ YAPAMAYANLAR
Kimi insanlar için bir ilişkide olmak kendilerini daha iyi hissettiriyor Buna “relationship-contingent self-esteem” (RCSE) (ilişkiye bağlı özsaygı) deniyor. Eğer birey kendini bir ilişki içinde olmak zorunda hissediyorsa kişinin geçmiş partnerlerine karşı hala ilgi duyması veya mevcut ilişkiyi tehlikeye düşürmesi muhtemel görünüyor. Bu kişi 'ilişkide kalabilmek' için mutlu olmasa bile ayrılma kararını bir türlü veremeyebiliyor.

California Üniversitesi’nden Yoobin Park, insanların eski sevgililerini unutamamalarını, onların bazı özelliklerinin yeni sevgililerinde de olmasından kaynakladığını savunuyor. Eski partnerlerinize benzeyen insanlarla beraber olmak biraz garip bir düşünce gibi gelebilir. Sonuçta bu insandan ayrılmanızın bir sebebi vardı, değil mi? 9 yıl içinde 12 binden fazla insanı ve eski partnerlerini inceleyen Park, bu sorunun cevabını verebilecek bazı sonuçlara ulaştı.

AYNI ORTAMDAN SEÇİYORUZ
Araştırmaya göre, eski partnerlerimizin yeni partnerlerimize benzemesinin sebebi, aynı ortamdan insanları partner olarak seçmemiz olabilir. İş arkadaşı, üniversite arkadaşı, aynı inancı paylaşan insanlar, benzer eğitim düzeyleri, aynı politik görüşler... Park’ın çalışmasına göre, aynı ortamlardan partner seçmemiz, benzer tipte insanlarla beraber olma ihtimalini artırıyor. Ancak eski ve yeni partnerimizin kişilik özelliklerinin birbirine uyuşması da farklı bir gerçeği ortaya koyuyor. 'Sizin gibi' olan birinden ziyade bir 'tipinizin' olması da muhtemel.

PEKİ İLİŞKİLER HEP AYNI SONLA MI BİTECEK?
Peki eğer eski partnerimizle aynı özellikleri taşıyan biriyle beraber olursak bu ilişkinin sonu da mı aynı olacak? Elbette kişilikler gibi ilişkiler de benzerlik gösterir. Benzer kişilerle beraber olmanız, aynı sorunlardan kavga etmeniz veya aynı aktiviteyi yapmaktan hoşlanmanız anlamına gelebilir.

İDEAL PARTNER TANIMI DEĞİŞİYOR
İnsanlar olgunlaştıkça bir ilişkiden beklentileri değişir. Ancak bu belki de ayrılıktan sonra ilişkilere bakış açımızın değişmesinden kaynaklanabilir. Çiftler, uzun bir ilişki içindeyse ‘ideal’ partner tanımları hep aynı kalır ancak boşanan ve yeniden evlenen çiftlerle yapılan bir araştırma, ideal partner tanımlarının ve tercihlerinin değiştiğini ortaya koydu.

İdeal partner uğruna yapılan ayrılıkların bir çeşit 'mahkumiyet hissinden' kurtulmak için olduğu düşünülüyor. Eğer birey zaten bir ilişki içinde değilse ideal partner tanımında bir değişiklik olmuyor.

Peki ilişki anlayışımızın değişmesi, hep farklı insanlarla olacağımız anlamına mı geliyor? Park, “Muhtemelen hayır” diyor. Aklımızda yeni bir ‘ideal partner’ tanımı olsa bile bu kişiyi bulamayıp yine benzer kişilerle birlikte olabiliriz.
Park, “Bir ilişkiden çıkıp diğerine geçmeden önce, o ilişkide nasıl bir partner olduğunuzu düşünün. İlişkileri, iki taraf da şekillendirir. Eğer ilişkilerinizde benzer problemler yaşıyorsanız, aynı tipte insanlarla beraber olmanız yine aynı sorunları yaşamanıza sebep olabilir” diyor

ntv

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Ağustos 2022, 06:52   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Neden hep benzer insanlarla beraber olma eğilimi gösteririz?




Ortak paydalar bir araya getirir zaten genelde insanları yine onlar ayırır
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hangi burcun erkeği çapkın ve aldatmaya eğilimi? Sanem Burçlar, Fallar ve Kehanetler 8 14 Şubat 2022 20:52
Olumsuz insanlarla nasıl baş edilir sorunlu insanlarla nasıl başa çıkılır iletişim nasıl olmalıdır? Sanem Sağlık Köşesi 0 28 Mart 2018 22:29
Hz.Ömer Mekkelilere elçi olma teklifini neden kabul etmemiştir? Lcia Tarih 0 16 Mart 2015 17:47
İngiliz felsefesinin temel eğilimi neydi? Kalemzede Felsefe 0 04 Ekim 2011 22:59