IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Eylül 2022, 07:25   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Toksik bir ilişkiyi unutmayı kolaylaştıran 6 yol




Toksik bir ilişkiyi unutmayı kolaylaştıran 6 yol



Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu

İlişkiler yaşanıyor ve bitiyor. Ne kadar süre ve neler paylaştığıyla da ilgili olarak bazı kişiler eski sevgililerini unutmakta daha çok zorlanıyorlar. Eski sevgilinizi unutmanın yollarından bazılarını sizler için yazdım.



1. “Şimdi onu unutmam lazım” düşüncesinden kurtulmak

Zihnimize bir şeyi unutmasını ne kadar söylersek her şey bize o şeyin kendisini hatırlatacaktır. Çünkü ister istemez odak noktamız o düşüncenin kendisi olacaktır. Aslında bir nebze takıntıları yenmek için kullandığımız yöntemler eski sevgiliyi unutmak için kullanılanlara benzer. “Unutmam lazım, unutmalıyım” gibi söylemler gereklilik cümlesidir. Bu şekildeki düşünme biçiminiz unutamamanıza neden olur. İlk olarak bu düşünce biçiminizi değiştirerek işe başlamanız daha iyi olacaktır. “Unutursam daha iyi olacak” şeklinde düşüncenizi değiştirip serbest bırakmak ve baskılamamak daha işlevsel ve uygun olacaktır. İnsanlar gereklilik cümlelerini kurduklarında genellikle kaygı hissederler.

Kaygı seviyeniz arttıkça da daha çok “Unutmalıyım” dersiniz kendinize. Bu döngü içerisine girerseniz algıda seçicilik ile özellikle size onu hatırlatacak şeyleri görür, bulur ve çekersiniz. Ayrılık acılı yada aşk dolu şarkılar, sevgilinizin davranış tarzı, parfümü, belki cep telefonunuzun kendisi bile size onu hatırlatabilir. Nelerin size onu hatırlattığı konusunda uyanık olmak gerekir. Özellikle de duyu organlarınızla algıladığınız şeyler, koku, görüntü yada işitsel şeyler daha yoğun duygular yaratacaktır. Örneğin, o bir koku ile koşullanmışsa zihninizde, o kokuyu duyduğunuzda yada her zaman gittiğiniz bir kafeye, mekana gittiğinizde o andaki bütün anılarınızı da hatırlamanız mümkündür.


2. Biten ilişkinin hemen arkasından yeni bir ilişkiye başlamamak

Biten bir ilişkinin ardından onu unutmak için hemen yeni bir ilişkiye başlamak zannedilenin aksine iyi bir fikir değildir. Etraftan size başka birilerine bakmanız için dost tavsiyeleri verilse de bir süre duygularınızı anlamak ve ilişkiyi kafanızda bitirebilmek için yalnız zaman geçirmek en doğrusu olacaktır. Biten bir ilişkinin ardından hemen başka bir ilişkiye girmek, eski ilişkinizle yeni ilişkinizi ve kişileri kıyaslamanıza neden olur, unutacağınız yerde eski sevgilinizi daha çok hatırlatır. Üstelik yeni ilişkiniz de bittiğinde ikisinin yasını bir anda tutmanız gerekir ve bu gerçekten sizin için daha acı verici bir durum olur. Öz güveninizi düşürüp, sizi duygusal ilişkilerden soğutur. Ayrıca ilişkinizin tam olarak bitip bitmediğinden emin olabilmek için de zamana ihtiyacınız vardır. Bazen ilişkilerde böyle kısa süreli kopmalar sonrası barışma dönemleri olur ve siz hayatınıza birini aldığınızda kendi önünüzü kesmiş ve ilişkinize engel yaratmış olursunuz. Bu sebeple tamamen bittiğini kabul edene kadar süreyi kendinize tanımalısınız.

3. Hala ilişkinizin devam edeceğine, geri döneceğine dair umutlanmamak

Genellikle ayrılık sonrasında arkadaşlar “O sana geri dönecek, görürsün, pişman olacak” gibi cümleler kurarlar. Bu tarz cümleler kişiyi umutlandırmaktan başka bir işe yaramaz. Bitirdikten sonra tekrar geri döneceğini her gün beklemek unutmanıza engel olur. Bu sebeple bitirmeler konusunda kararlı olmanız gerekir. Kararlı olabilmek için birlikte olmama sebeplerinizi gerçekçi bir şekilde değerlendirmelisiniz.

4. Birlikte olmama sebeplerinizi listeleyin, neden toksik olduğunu hatırlayın

Aşık olduğunuz kişiyi olumlu algılamaya eğilimli olursunuz. Ayrılığınızdaki haklı sebepler çoğu zaman unutulur. İlişkiler bittikten sonra ise hep olumlu yanlar hatırlanır. Hatta kendinizi o kişiye abartılı bir şekilde olumlu özellikler atfetmiş olarakta bulabilirsiniz. Bu sebeple ayrılma nedenlerinizi rasyonel ve gerçekçi bir şekilde yeniden değerlendirin.

5. Eşyalar, fotoğraflar ve sosyal medya hesapları ile ilgili konular

İlişkiniz bittikten sonra arkadaş kalmaya çalışabilirsiniz ancak arkadaş olarak kalma fikri unutmanıza engel olacaktır. Bu sebeple bu ilişki ile vedalaşmak, fotoğrafları, eşyaları ortadan kaldırmak, sosyal medya hesaplarından da takibi bırakmak gerekir. Sosyal medya hesaplarından takipten çıktıktan sonra da gizlice ne yaptığını takip etmek kendinizi kandırmanıza neden olur. Onu kontrol etmenin kendinize acı vermesinden başka bir anlamı yoktur. Gittiği yerlere gitmek, karşılaşma olasılığı yaratmakta aynı şekilde acı yaratır. Ayrılık sonrası sosyal medyadan kontrol etmemek, mesajları ve fotoğrafları silmek uygun olacaktır. Ayrılık vakti insanlar daha hassas ve duygusal olur. Bu duygusallık gerçeği görmeye engeldir. Karşılaşılan bu tarz hatırlatıcılar kişiye acı verir.

6. Şimdiki aklınızla, tecrübenizle geçmiş olayları yorumlamayın

Bazı olaylar yaşandıktan sonra tecrübe kazanırız. Olayları sorgularken şimdiki düşünce yapınızla geçmişi düşünürsünüz. Kendinize “Ne kadar aptalca davranmışım” dersiniz. Ancak yapılan düşünce yanlışlıklarından bir tanesi şimdiki tecrübeniz ile geçmişte yaptıklarınızı eleştirmenizdir. Eleştirmek yanlış değildir, yanlış olan o anda daha farklı şekilde davranabileceğinize olan inancınızdır.

Oysa aynı tecrübe, aynı ortam ve şartlarla geriye dönme imkanınız olduğunu düşündüğünüzde yine aynı şekilde davranacağınızı bilirsiniz. “O an öyle yaptıysam bir bildiğim vardı” şeklinde düşünmek suçluluğunuzu azaltır. Bazen olaylar olur ve bir şekilde öyle olması gerektiği için olur. Bu sebeple biten ilişkinin ardından suçluluğunuzun azalması, kendinizde hata payı aramamanız unutmanıza daha çok yardımcı olacaktır

pembenar

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Toksik Metaller Nelerdir Lcia Kimya 0 27 Kasım 2014 23:46
Ugur Karakuş - Unutmayı Unuttum Luthien U, Ü, V, Y, Z 0 07 Ağustos 2014 00:48
Unutmayı öğretemezsin YapraK Resimli Şiirler 0 20 Haziran 2012 09:53
Unutmayı Bilmezdi ki Kadın Thetis Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 06 Mayıs 2012 20:00
Unutmayı Unutun! Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 02 Mayıs 2009 08:17