IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2024, 15:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sağlıklı Bir Romantik İlişkinin Unsurları Nelerdir?




1. Açık ve Dürüst İletişim

“Sağlıklı bir ilişki nasıl başlar?” diye soracak olursanız, verebileceğimiz en önemli cevap şu: Partnerler birbiriyle sağlıklı bir şekilde iletişim kurabildiğinde.

Sağlıklı ilişki belli bir açıklık ve dürüstlüğe sahip olmayı gerektiriyor, çünkü partnerimizin bizimle derin bir bağ kurabilmek için tanıması gerekiyor. Bu her şeyi paylaşmamız gerektiği anlamına gelmez tabii, ancak fazla bireyselci yaklaşmanın ve duygusal kapalılığın da ilişkilere zarar verebildiğini unutmayın.

Sağlıklı iletişimin bir diğer ögesi de (özellikle problem anlarında) kendimizi düzgünce ifade edebilmek. Bunun için de suçlayıcılıktan kaçınmak, ben dili kullanmak, problemleri kafamızda büyütmemek gibi adımlar uygulanabilir. İki tarafın birbirini dinlemesi ve karşı tarafın onu dinlediğini hissetmesi, sağlıklı iletişimin temelinde yatıyor.

Düzgün iletişim kurmanın sadece ilişkilerimizde değil, hayatımızın her alanında büyük ölçüde önemi var. Bu sebeple sağlıklı ilişki kurmanın yanında başka sebepler için de iletişim yeteneğimiz üstünde çalışmak faydalı olabilir.

2. Karşılıklı Saygı

“Bir ilişkide en önemli şey nedir?” diye soracak olursanız, bizce tabii ki temelde sevgi yatıyor. Ancak buna eşlik eden eşit derecede önemli bir etmen daha var: Saygı.

Sağlıklı ilişkideki kişiler birbirlerinin düşüncelerine, sınırlarına, hislerine saygı göstermelidir. Bu hem düzgün bir iletişim sağlamak, hem güven ortamı kurmak, hem de partnerlerin birbirini ilişki dışında birey olarak da desteklemesi açısından önemlidir.

3. Bireysel ve İlişkisel Sınırların Korunması

İlişkilerinizde sınırlarınız olması, partnerlerin kişisel alanlarını koruyabilmesini ve sağlıklı bir ilişki yürütebilmesini sağlar. Bu da ne zaman bireysel, ne zaman bir ‘takım’ olarak davranabileceğinizin doğru ayırt edilmesi anlamına geliyor.

Eğer:

Yapmak istemediğiniz şeyler konusunda baskılanıyor gibi hissediyorsanız,
Partneriniz “hayır” dediğinizde sizi dinlemiyorsa,
Rahat olmadığınız ve rıza vermediğiniz bir koşulda sizinle fiziksel veya cinsel temas ediliyorsa,
Düşünceleriniz, inançlarınız, duygularınız küçümseniyor ve karşıdakine uymak için değiştirilmesi bekleniyorsa,
Yalnız zaman geçirmek istediğinizde partneriniz bundan rahatsız oluyorsa, sağlıksız sınırlar ve potansiyel olarak kişisel sınırlarınızın ihlal edildiği bir ilişki deneyimliyor olabilirsiniz.

4. Güven ve Sadakat

İki taraf olarak birbirinize bağlılık duyduğunuza, birbirinizin sadakatine, partnerinizin koşulsuz sevgi ve desteğine karşı güven duymak her sağlıklı ilişkinin temelinde yatan özelliklerden biri.

Partnerinizin size güvenmesi ve sizin ona güvenebilmeniz, ilişkiye belli bir rahatlık getirir. Kendiniz gibi davranabileceğiniz hissi de sağlıklı ilişki kurmak için önemlidir.

Özellikle daha önceki ilişkilerinizde kıskançlık veya aldatma gibi problemlerle yüzleştiyseniz, güven problemleri yaşıyor olmanız daha olası.

5. Çatışma Yönetimi

“Sağlıklı ilişki nedir?” diye sorulduğunda çoğu kişinin aklında canlanan yanlış bir fikir var: Her konuda anlaşmak. Ancak gerçekçi olarak bu tabii ki mümkün değil. Hepimizin bireysel olarak birbirinden farklılaştığı, fikirlerinin uyuşmadığı noktalar olabiliyor. Sağlıklı ve olgunlaşmış ilişki için önemli olan, anlaşmazlık ve çatışmaları nasıl yöneteceğini bilmek.

Sağlıklı ilişki içinde çatışma yönetimi yapabilmenin en temel yolu çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemek. Herhangi bir durumda partnerinize kızsanız da, durumu “bana karşı sen” olarak değerlendirmek oldukça yanlış. Bunun yerine “bize karşı problem” olarak değerlendirerek ilişkinizi önceliklendirmiş, duygu yönetimi sağlamış, problemi çözmeye daha fazla yaklaşmış olursunuz.

Çatışma yönetimi için bir diğer olmazsa olmaz da empati. Kendimizi karşıdakinin yerine koyabilmek, onun düşünce yapısını anlamamızı kolaylaştırır. Böylelikle her fikrine katılmasak bile onun neden öyle düşündüğünü anlamlandırabilir, daha rahat bir şekilde çözüme ulaşabiliriz.

6. Uyum

Sağlıklı ilişki özellikleri arasında son olarak uyum var.

Tabii, biriyle bir konuda ‘uyumlu’ olmak her şeyin aynı olması demek değil. Ancak belli konularda birbiriyle çatışmayan ve birbirini destekleyebilen özelliklere sahip olmak sağlıklı ilişki yürütmek açısından önemli olabiliyor.

Partnerinizle uyum yakalayabileceğiniz bazı durumları şu şekilde verebiliriz:

Kişilikler arasındaki uyum
Tensel uyum
Gündelik yaşam tarzlarının uyumu
Espiri anlayışları arasındaki uyum
Hayata bakış ve etik değerlerin uyumu
Gelecekle ilgili uyumlu plan ve ortak beklentiler
Bazen bu uyumu yakalamak, sağlıklı ilişki kurmak sadece partnerimizle konuşmaktan fazlasını gerektirebiliyor.


Alıntı

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlişkinin düşmanları nelerdir?* yeSa Aşk ve Sevgi Köşesi 11 17 Temmuz 2020 21:46
Sağlıklı İlişkinin 6 Yolu MarveL Aile Evlilik ve Çocuklar 0 29 Temmuz 2019 20:03
Atatürkçü Düşünce Sisteminde Milli Güç Unsurları Nelerdir? SimHa Atatürk Köşesi 0 17 Mart 2018 22:01
Uzun Süreli İlişkinin Faydaları Nelerdir? Amelia Aşk ve İlişkiler 1 11 Nisan 2014 10:06
Bilginin temel unsurları nelerdir? Kalemzede Felsefe 0 04 Ekim 2011 23:14