IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ağustos 2007, 08:51   #1
ad3m
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Atamızın 96 Yaşında ki Makinisti




Eskişehir'de, Atatürk'ün her seyahati sonunda 5 maaş ikramiyeyle ödüllendirdiği, hayatta yalnız kalan 96 yaşındaki makinistin dramı yürek sızlatıyor.

3 oğlu ve biri profesör olan 6 torununun kendisini yanına çağırmadığını belirten Mehmet Saygaç, "Öyle olsa ben burada yalnız oturur muyum? Gece ölü versem, kapımı açan yok. Benim en çok bakıma, sevgiye, saygıya ihtiyacım var. Ancak, günümüzde büyüklere sevgi, saygı kalmadı" dedi.


Vatani görevini yaptıktan sonra Devlet Demiryolları Sivas İşletmesi'nde göreve başlayan Saygaç, 4.5 yıl süreyle Atatürk'ün demiryolunu kullanarak yaptığı yurt gezilerinde makinistliğini yapmanın gururu yaşıyor. Şimdi ilerleyen yaşına rağmen Eskişehir'deki evinde zor da olsa kendi işini kendisi görmeye çalışan Mehmet Saygaç, 18 sene önce karısının ölmesiyle yalnız kaldığını, gündüzleri bir kadının ayda 220 YTL karşılığında kendisine yemek ve diğer ev işlerini yaptığını söyledi.


Makinistliği zamanında çektirdiği fotoğraflarına bakarak anılarını tazeleyen Mehmet Saygaç, Atatürk'ün makinistliğini yaptığı seneler genç, dinamik bir insan olduğunu ifade ederek, "Atatürk, Ankara'dan Diyarbakır, Erzurum, Haydarpaşa, İskenderun hangi istikamete gidecekse, bindiği trenin makinistliğini ben yaptım. En şerefli, en neşeli günlerim o günlerdi.

Çünkü, Atatürk'ü taşıyordum. Atatürk, Türk milletinin atasıydı. Türkiye'de artık öyle bir insanın bir daha var olacağına inanmıyorum. Atatürk, tertemiz, beyaz vagonlarda seyahat ederdi. Trene binmeden önce bizim yanımıza gelirdi. Biz de kendisine tekmil verirdik. Atatürk'ü son istasyona kadar ***ürürdük. Son istasyonda garda kendisine ziyafet verilirdi. O ziyafette bulunmazdık ama o beyaz trende yemek salonu vardı.

O salonda 2 makinist, 2 ateşçi, bir şef olarak bize yemek çıkardı. Orada yemeklerimizi yerdik. Oradan çıkan yemekleri şimdi göremezsiniz. Gayet nefis, çok lezzetli, güzel yemekler çıkardı. Bugün bu memleketin, hatta yabancı devletlerin bile Atatürk gibi lidere ihtiyacı var" diye konuştu.

"50 KİLOMETRE HIZA ÇIKARAK, ATATÜRK'Ü İSTEDİĞİ SAATTE DİYARBAKIR'A ULAŞTIRDIM"
Atatürk'ü Diyarbakır'a ***ürürken yaşadığı bir anısını anlatırken gözyaşlarına boğulan Mehmet Saygaç, şunları söyledi:


"Atatürk'ü bir gün Diyarbakır'a ***ürüyordum. Ergani İstasyonu'na vardık, makineye su ikmali yapıyorduk. Bu sırada Atatürk, emir vermiş 'Diyarbakır'a saat tam 18.00'de girsin' diye. Bu saatte girmeme imkan yoktu, itiraz ettim. Ama Atatürk emrettiği için, Ergani-Diyarbakır arasında saatte 50 kilometre hızla gitmeme izin verilmesini istedim. Müfettişler izin verdiler. Çünkü o zaman hat yeniydi, saatte 40 kilometreden fazla sürat yoktu.

Saatte 50 kilometre hız yaparak, müfettişler de yanıma bindi ve tam 18.00'de Diyarbakır'a vardık. Bunun üzerine Atatürk, beni yanına çağırdı. 'Başta itiraz edip, sonra 18.00'de niye Diyarbakır'a girdin?' diye sordu. Ben de durumu izah ettim. 'Paşam, saatte 40 kilometre sürat izni verilmiş, saatte 50 kilometre hız yapmak lazım ki istediğiniz saatte Diyarbakır'a gireyim. Müfettişler mesuliyeti üzerine aldılar, ben 18.00'de Diyarbakır'a girdim. Allah muhafaza, sizi taşıyan vagon devrilseydi beni asarlardı. Bu tren Türk milletinin Atası'nı taşıyor, kolay değil' dedim.

O zaman çok hoşuna gitmiş demek ki, yanında uzun boylu bir adam vardı. Ona işaret etti. Bana bir zarf verdiler. O zarfın ne olduğunu bilmiyordum. Atatürk ayrıldıktan sonra zarfı açtım, gözlerim yaşardı. Zarfın içerisinde o dönemin parasıyla aldığım maaşın 5 misli para vardı.

Bana ikramiye vermişti. Keşke o paraları saklasaydım. Ondan sonra tüm seyahatlerine beni çağırttı. Her seyahat sonunda bana 5 maaş ikramiye verilirdi. Herhalde makineyi kullanmam hoşuna gitti. Şimdi, Atatürk'ü o kadar arıyorum ki o günleri hatırladığım zaman ağlıyorum."
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın 21 Nisan 2003 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na verdiği başarılı ve özverili hizmetlerden dolayı şükran plaketi verdiği Saygaç, her sene Atatürk'ün ruhu için ülke çapındaki bütün camilerde mevlit okunarak, dua edilmesini istedi.

"KALABAK SUYU ESKİŞEHİR'E ATATÜRK SAYESİNDE GELDİ"
Kalabak suyunun Eskişehir'e Atatürk sayesinde geldiğini de anlatan Mehmet Saygaç, "Atatürk, bir gün Eskişehir'e geldi. Belediye Reisi Kara Kamil vardı. 'Kamil, bir daha gelişimde kalabak suyunun Eskişehir'e gelişini göreceğim' diye emretti.

O zaman kasap dükkanlarında satılan etlere bir miktar zam koydular. O zamlardan elde edilen parayla, şu meşhur kalabak suyunu Eskişehir'e getirdiler. Kalabak suyu Eskişehir'e Atatürk sayesinde geldi. Atatürk gibi bir adam, bir daha dünyaya gelmez" şeklinde konuştu.


59 sene evli kaldığı eşinin ölmesiyle yalnız kaldığını dile getiren Atatürk'ün makinisti, oğullarının ve torunlarının kendisiyle ilgilenmemesinden dert yandı. Mehmet Saygaç, "Evladım var ama yok. Bir oğlum Eskişehir'de, 2 oğlum İzmir'de, ayrıca 6 torunum var. Bir torunum İstanbul'da astronomi profesörü. Benim en çok bakıma, sevgiye, saygıya ihtiyacım var. Çocuklarımdan, torunlarımdan biri dese, 'Babacığım, dedeciğim gel. Yanımızda otur' giderim. Ama böyle bir teklif almıyorum. Yaş 96 ama hepsi boşmuş" ifadelerini kullandı.


Saygaç, "Çocuklarınız, torunlarınız sizi aramıyor mu?" sorusu üzerine ise, "O konuya temas etmek istemiyorum. 3 oğlan, 6 torun var ama yok. Öyle olsa ben de burada yapayalnız oturur, yatar mıyım? Gece ölü versem, kapımı açan yok. Allah muhafaza ölüm bile perişan olur. Bu durum gücüme gidiyor. Allah yatırmasın, kapılara baktırmasın, kimseye muhtaç etmesin. Hayat böyle. Hayatta Allah'tan, anne ve babanızdan başka kimseye güvenmeyin. Bilemezsiniz, insanlar çiğ süt emmiştir. Şimdi resimlere bakıp, teselli buluyorum. Ah şu gençliğim. Gençliğinizin kıymetini bilin, sigara içmeyin" diye öğütte bulundu.


"Ben babama böyle yapmadım" diyen Atatürk'ün makinisti Mehmet Saygaç, Marmaris'ten üniversite mezunu genç bir kızın kendisini telefonla araması üzerine büyük sevinç yaşadı. Evlatlarına ve torunlarına sitem eden Mehmet dede, "Büyüklere sevgi, saygı kalmadı. Olsa böyle olmaz" diye konuştu

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
96, atamizin, ki, makinisti, yasinda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atamızın Yatagı Sır Atatürk Köşesi 0 14 Ağustos 2013 08:47
Atamızın azınlık açılım qXp Atatürk Köşesi 3 04 Ekim 2009 11:57
Atamızın Renklendirilmiş Resimleri blackkurt38 Atatürk Köşesi 0 10 Şubat 2008 02:48