IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Atatürk Köşesi (https://www.ircforumlari.net/ataturk-kosesi/)
-   -   Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu'nun Anılarından. (https://www.ircforumlari.net/ataturk-kosesi/645687-cankaya-kosku-kutuphanecisi-nuri-ulusunun-anilarindan.html)

Shizophrenic 14 Kasım 2014 00:17

Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu'nun Anılarından.
 
Sıcak bir yaz gecesi, Dolmabahçe Sarayı'nın resmi daire tarafındaki billur parmaklıklı merdivenlerle çıkılan salonunun balkonunda kurulan sofrada Atatürk ve misafirleri oturmuş soğuk rakılarını içerlerken, Hafız Hüseyin diye ufak tefek bir adam getirdiler. Atatürk kendisini buyur etti ve oturmasını söyledi. Adını ve nerede çalıştığını sordu. İçkili bir gazinoda çalıştığını fakat karşılığında kendisine para vermediklerini söyledi. Atatürk, "Pekiyi, çalıştığın halde sana neden para vermiyorlar, bu nasıl iş?" diye sorduğunda, Hafız "Vallahi Paşam, benden hava parası kesiyorlar. Gazinodan eve, evden gazinoya kadar gidiş geliş aldığım paranın tutarını, yediğim içtiğim yemeğin parasını hesap ediyorlarmış, bunlar benim yevmiyeme tam karşılık geldiği için de elime para vermiyorlar" dedi.
Atatürk hafifçe gülümseyerek "Ben bu işin icabına bakarım, sen şimdi bize burada birkaç gazel oku bakalım" deyince Hafız "Baş üstüne Paşam" diyerek ayağa kalktı, sağ elini yanağına dayadı ve çok gür bir sesle gazel okumaya başladı. O yıllarda Şirket-i Hayriye vapurlarıyla Boğaz'da gece eğlenceler düzenlenir ve sabahlara kadar eğlenilirdi. Tesadüfen bir gezinti gemisi sarayın önüne gelmiş ve gür elektrik ışıkları altındaki balkonda Atatürk'ü sofrada görmüşlerdi. Vapurda çalan caz müziğinin nağmeleriyle coşan gençler "Yaşa, Varol" avazeleriyle geminin sol tarafına yığılmışlardı. Atatürk'ü görmek arzusunda bulundukları bu sıralarda Hafız Hüseyin'in sesi Üsküdar yakalarında çınlıyordu. O kadar ki, gemideki caz susmak zorunda kalmıştı. Saraydakiler, gemidekiler, sandalla dolaşanlar, herkes can kulağıyla Hafız'ı dinliyorlardı. Gazel bittiğinde müthiş bir alkış ve yaşa var ol bağırışları her yanı çınlattı..
Hafız Hüseyin birkaç gazel daha okuduktan sonra Atatürk onu tebrik ve taltif ederek bir arabayla evine kadar götürülmesini söyledi... Hemen ertesi gün, Hafız'ın çalıştığı yerle ilgili şu hava parası işinin araştırılması için birkaç kişiyi memur etti. Yapılan araştırmalar sonucunda anlaşıldı ki; adamın aklı biraz gidip gelirmiş, bu yüzden gazino sahibiyle ailesi bunu önlemek için anlaşmışlar. Hava parası diye kestikleri yol ve yemek parasının dışındaki ücretinin evine ailesine düzenli bir şekilde verildiğini ailesiyle görüşerek öğrenmişler ve bunu bir rapor halinde Ata!ya vermişler.. Atatürk, raporu okuyup, "Vallahi iyi plan yapmışlar, zavallı Hafız boşa gazel okuyor desene" diyerek gülmüş...
Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu'nun Anılarından...
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:12.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net