IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By BeSte
  • 1 Post By Dedecan61
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Haziran 2024, 17:35   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Evde Adım Adım Nasıl Yetiştirildiğinden Faydalarına, Bir Şifa Deposu: Çuha Çiçeği




Evinizde bitkiler yetiştirmeyi seviyor, havalar soğumaya başladı diye bu sevginizden mahrum kalmaktan korkuyorsanız size güzel bir haberimiz var: Bu havalarda bile rahatlıkla ekip yetiştirmeye başlayabileceğiniz, üstelik evinize şifa saçacak nefis bir bitki var: Çuha çiçeği!

Şu sıralar parklara, bahçelere bile ekilmeye başlayan, hatta çoktan renk renk halleriyle yüzlerini göstermeye başlamış olan bir çiçek çuha çiçeği. Üstelik tahmin ettiğinizden çok daha kolay bir bakımı var.

Bitti sanıyorsanız yanılıyorsanız çünkü bu güzeller güzeli bitki sadece görüntüsüyle içinizi açmakla kalmayacak, aynı zamanda faydalarıyla sağlığınıza da katkılarda bulunacak.

Sözün kısası, çuha çiçeği bakımından tutun çuha çiçeğinin faydalarına kadar uzanan geniş bir dosya açıyor, çuha çiçeği nasıl kullanılır anlatmadan da geçmiyoruz.

Tüm yönleriyle karşınızda: Çuha çiçeği!

Çuha çiçeği nedir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Boyu 20-25 santimetrelere kadar çıkabilen, genelde sarı renkli çiçekleriyle bilsek de aslında birçok farklı renkte çiçekleri olabilen çuha çiçeği, çok yıllık bir bitki. Soğuk hava koşullarına uyum sağlayabildiğinden sonbahar aylarında parklara, bahçelere ekimi yapılan bu bitki, uygun koşullar sağlandığında evde, saksı içinde de yetiştirilebiliyor.

Çuha çiçeği bitkisi, sadece iç açan rengiyle değil aynı zamanda içinde bulunan faydalı maddelerin etkileriyle gösterdiği şifası nedeniyle de evlerde kendilerine sık sık yer buluyor. Özellikle bitki çayı ve yağı çok sık kullanılan çuha çiçeğini yakından tanıyınca siz de çok seveceksiniz, eminiz.

Çuha çiçeği faydaları nelerdir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çuha çiçeğini kısaca tanıdığımıza göre geçelim bizim için çok daha önemli kısmına, yani çuha çiçeğinin faydalarına. Bu güzelliğin ardında nasıl şifa dolu özellikler yatıyor, birlikte keşfedelim:

Çuha çiçeği, uykusuzluk problemine çözüm oluyor. Uyku düzeni bozulanların bir an önce uyku düzenlerini oturtmasına yardımcı oluyor.
Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olduğundan uykusuzluğun yanı sıra stres, gerginlik gibi hallerde iyi geliyor.
Baş ağrısı, hatta migrene iyi geldiği biliniyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden grip, nezle gibi hastalıkların oluşumunu önlüyor, var olan hastalıkların iyileşme sürecine destek oluyor.
Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğundan şeker hastalığı problemleri olanlara iyi geldiği biliniyor.
Aynı şekilde tansiyon üzerinde de dengeleyici bir etki oluşturduğundan kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Özellikle kalp krizi, inme, felç gibi aniden gelişebilecek rahatsızlıkların oluşma riskini azalttığı söyleniyor.
Antioksidan özellikleri sayesinde cilt sağlığını destekliyor, hücrelerin yenilenme ve temizlenme hızını artırıyor.
Bu sayede ciltte oluşan sivilce problemlerini en aza indiriyor.
Son olarak, basur sorunu yaşayanlara da destek olduğu biliniyor.

Çuha çiçeği nasıl kullanılır?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Çuha çiçeğinin yukarıda saydığımız faydalarından yararlanmak için onu nasıl kullanabileceğinizi bilmenizde önemli tabii. Çuha bitkisi nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız hemen cevaplayalım: Çuha çiçeği genelde çayı demlenerek değerlendirilen bir bitki. Bunun yanı sıra kendisinin aktarlardan ya da bitkisel yağ satışı bulunan kozmetik mağazalardan ve online alışveriş sitelerinden kolayca elde edebileceğiniz yağ hali de bulunuyor.

Taze halde çuha çiçeğini tüketmek istediğinizde ise topladığınız ya da aldığınız taze çuha çiçeklerini güzelce temizleyip tozdan arındırdıktan sonra bol suda haşlayabiliyor, suyunu süzdürdükten sonra doğrudan yiyebiliyorsunuz. Ancak söylediğimiz gibi hem taze halini bulmak zor olduğundan hem de çay hali çok daha lezzetli olduğundan çuha çiçeğini çay şeklinde tüketmek daha yaygın bir kullanım şekli oluyor.

Çuha çiçeği çayı nasıl demlenir derseniz kolayca hazırlayabileceğiniz çuha çiçeği çayı tarifimizi de verelim. Aktarlardan alacağınız kurutulmuş çuha çiçeklerinden 1 tutam alın ve 1 bardak kaynatıp kenara aldığınız suyun içine ilave edip 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından çayınızı süzüp içinden bitkinin parçalarını ayırın. İsteye göre bal, limon ya da tarçın gibi lezzetlerle tatlandırarak afiyetle için. İşte bu kadar!

Çuha çiçeği yağına gelirsek, bu yağı baş ağrısı başta olmak üzere ağrı çektiğiniz bölgelere 2-3 damla damlatıp parmak uçlarınızla masaj yaparak kullanabilir, bu şekilde ağrılardan kısa süre içinde kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde cilt ve saç sağlığınız için de çuha çiçeği yağından destek alabilir, kullandığınız cilt bakım maskelerinin içine ya da şampuanınıza bu yağdan ilave edebilirsiniz.

Evde çuha çiçeği bakımı nasıl yapılır?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çuha çiçeği, sadece parklarda bahçelerde yetişebilen bir bitki değil, aynı zamanda evde de bakılabilecek bitkilerden biri. Bunun için dilersiniz tohumdan dilerseniz fideden yetiştirme yöntemlerini değerlendirebilirsiniz. Tohumdan üretmek biraz daha zahmetli ve biraz daha sabır gerektiren bir süreç olduğundan bu havalarda fide halinde çuha çiçeği alarak yetiştirmeniz çok daha kolay olacaktır.
Evde, saksıda çuha çiçeği yetiştirmek için öncelikle onu koyacağınız alanı ayarlamalısınız. Güneş alan ama doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı, şiddetli rüzgarların uğramadığı balkonlar en doğru tercih olacaktır.

Çok büyük saksılardan hoşlanmayan çuha çiçeği bitkiniz için, fidenin bulunduğu kaptan en çok 1 boy büyük bir saksıyı tercih etmeli, saksının alt kısmında fazla suyun akabileceği deliklerin ve tablasının bulunmasına dikkat etmelisiniz.

Torf bakımından zengin saksı çiçeği toprağı kullanarak çuha çiçeği bitkinizin sağlıklı bir şekilde yetişmesine destek olabileceğinizi unutmamalısınız.

Saksı, toprak ve uygun ortam seçiminin ardından aldığınız fideyi köklerine zarar vermeyecek şekilde saksısına yerleştirmeli, toprağını çok sıkı olmayacak şekilde ayarladıktan sonra ilk suyunu vermelisiniz.

Çok yıllık bitki olduğundan her dönem ne kadar sulama yapmanız gerektiğini de bilmeli, yaz sıcaklarında haftada 2, kış aylarında ve soğuk havalarda ise haftada 1 olacak şekilde sulamanızı yapmalısınız.

Sulama yapmadan önce çuha çiçeğinizin toprağının tamamen kuruduğundan emin olmalı, parmağınızla kontrol ettiğinizde toprak hala nemli ise sulama zamanınızı ertelemelisiniz.

Sulamadan önce saksının altında bulunan tablada su kalmadığından emin olmalı, taşan bir su söz konusuysa bu suyu mutlaka boşaltmalısınız ki kökleri fazla su nedeniyle çürümesin.

Yılda 1 kez toprak ve saksı değişimi yapmanızın yeterli olacağı çuha çiçeğinizi sadece bu adımları düzenli bir şekilde takip ederek yıllarca yaşatabilir, ondan bol bol faydalanma imkanı da bulabilirsiniz.

Çuha çiçeğinin yan etkileri nelerdir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çuha çiçeği bakımından tutun faydalarına kadar her şeyi anlattık, onu nasıl kullanabileceğinizden söz ettik ama aklınıza takılabilecek önemli bir konuya daha değinmeden geçmeyelim: Çuha çiçeğinin zararları var mı?

Çuha çiçeğinin ölçülü bir şekilde kullanılması durumunda bilinen ciddi bir yan etkisi, bir zararı bulunmuyor. Ancak diğer tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi çuha çiçeği kullanımında da aşırıya kaçmamak büyük önem taşıyor. Bu nedenle onu tüketmeye karar verirseniz günde 1 fincandan fazla çayını içmemeye, yağını çok sık ve bol bir şekilde kullanmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde faydalarında okuduğunuz tüm etkileri, fazla fazla kendini gösterebileceğinden vücudunuzda zararlı etkiler oluşturmaya başlayabiliyor, aman diyelim.

Unutmadan, her zaman söylediğimiz gibi alerjik bir bünyeniz varsa, ciddi/kronik bir rahatsızlığınız varsa ve gün içinde düzenli olarak ilaç kullanmanız gerekiyorsa ya da hamilelik veya emzirme dönemlerindeyseniz çuha çiçeği de dahil olmak üzere tüm bitkileri doktorunuza danışarak kullanın, onların onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın, bizden uyarması.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Alt 23 Haziran 2024, 07:11   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Evde Adım Adım Nasıl Yetiştirildiğinden Faydalarına, Bir Şifa Deposu: Çuha Çiçeği




Zaten rengarenk insanın içini açıyor ayrıca uykusuzluğa iyi geldiğini öğrenmiş olduk ...

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 23 Haziran 2024, 12:17   #3
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Evde Adım Adım Nasıl Yetiştirildiğinden Faydalarına, Bir Şifa Deposu: Çuha Çiçeği




Çok şirinn
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
I suffered, I learned, I changed..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaz-Kış Demeden Çiçek Açsın: Evde Adım Adım Açelya Bakımı Nasıl Yapılır? BeSte Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 22 Haziran 2024 17:06
Tüm Evi Mis Kokular Sarsın: Saksıda Adım Adım Frezya Çiçeği Yetiştirme ve Bakımı BeSte Bahçe Bakımı ve Çiçekler 3 27 Mayıs 2024 10:22
Balkonların Neşesi Olmaya Geliyor: Evde Adım Adım Kahkaha Çiçeği Bakımı BeSte Bahçe Bakımı ve Çiçekler 1 12 Mayıs 2024 18:36
Toprak Seçiminden Sulamasına: Evde Adım Adım Yıldız Çiçeği Bakımı BeSte Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 12 Mayıs 2024 14:20
WhatsApp'a Ekran Paylaşma Özelliği Geliyor Nasıl Kullanılacağını Adım Adım Anlattık ReXx Whatsapp haberleri 1 09 Ağustos 2023 04:57