IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bahçe Bakımı ve Çiçekler (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/)
-   -   Kivi Yetiştiriciliği (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/370859-kivi-yetistiriciligi.html)

Ruj 13 Aralık 2010 02:57

Kivi Yetiştiriciliği
 
Anavatanı Çin olan kivi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ticari olarak 1940’lı yıllarda ilk kez Yeni Zelanda’da üretilmiştir. 1970’li yıllardan sonra diğer ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmış ve hızla yayılmıştır.

Bugün dünyada kivinin en çok üretildiği ülke Yeni Zelanda’dır. İtalya ise dünyada kivi üretiminde 2. sıradadır. Fransa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Güney Afrika[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İspanya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Japonya ve Yunanistan gibi ülkelerde de kivi üretimi yaygınlaşmıştır.

Ülkemizde kivi ilk defa 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü’nde denemeye alınmış ve deneme sonucunda kivi yetiştiriciliğine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iklim ve toprak yapısı bakımından Marmara ve Karadeniz bölgelerinin uygun olduğu tespit edilmiştir.

İthal etmek için milyonlarca dolar ödemek zorunda kaldığımız kivinin ülkemizde de yaygınlaşması için Ordu Tarım İl Müdürlüğü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1994 yılında deneme üretimi çalışmalarına başlamış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] müdürlüğün deneme fidanlığında damızlık olarak kullanılmak üzere bir kivi bahçesi tesis edilmiştir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kivi; sarıcılıcı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tırmanıcı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaprağını döken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok yıllık bir bitkidir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. C Vitamini kaynağıdır.

Kivi yetiştiriciliğinin yapılabileceği alanlar kışları ılık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yazları sıcak ve nemli yörelerdir. Baharda tomurcukların sürmesi ile birlikte oluşan genç sürgünler dona karşı çok hassastır.

Genel olarak kivi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] derin ve süzek olan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kireçli olmayan topraklarda iyi sonuç verir. Ph’ı5[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 - 7.6 olan topraklarda iyi yetişir.

Kivi fidanı; Çelikle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tohumla ve Doku kültürü ile üretilir. Ancak yaygın olarak kullanılan yöntem[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çelikle üretimdir.

Çelikle üretim için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kivi çeliği; kışın Ocak-Şubat aylarında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yazın ise 15-30 Temmuz tarihleri arasında olmak üzere iki farklı zamanda alınır.Çelikler 2-3 göz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani 15-20 cm olacak şekilde hazırlanır.

Köklendirme hormonu olarak kışlık çelikte 2000 ppm naftalin asetik asit[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yazlık çelikte ise 4000 ppm indol bütrik asit kullanılır. Çeliklerin dip kısmı keskin bir bıçakla düzeltilir. Köklenmeyi teşvik için çelikler bıçakla 3-4 yerinden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 5 mm uzunluğunda çizilir. Hazırlanan çeliğin dip kısmı yazlık çelikte 5 saniye[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kışlık çelikte 10 saniye süreyle hormona batırılır. Hormonu kuruyan çelikler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] köklerde çürüme olmaması için ayrıca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] benlayt ile hazırlanmış sıvıya batırılır ve perlite dikilir.

Kışlık çeliklerde köklenme ortamında istenilen ısıyı temin etmek ve köklenmeyi teşvik etmek için alttan ısıtma sistemi kurulmalıdır. Isıtma yapılırsa köklenme oranı da buna paralel olarak yükselir. Ayrıca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2 günde bir yapılacak sulama da çeliklerin köklenmesini hızlandırır ve perliti nemli tutar.

Perlit[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani köklendirme ortamı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 20-25° dereceye ayarlanır. Çeliklerin kurumasını önlemek için ortamdaki rutubet kontrol edilmelidir.

Yazlık çeliklerde sisleme yoluyla sulama yapılmalıdır. Sisleme sulama; yarım saatte bir 30 saniye süre ile uygulanır. Yazlık çeliklerde mevsim gereği ısıtmaya gerek yoktur.

Perlite dikilen çelikler 4-6 hafta içinde köklenir. Köklenen çelikler fazla bekletilmeden usulüne uygun olarak hazırlanmış toprakla doldurulmuş tüplere alınır. Can suyu verilir.

Köklenen çelikler doğrudan fidan üretim parseline dikilmek istenirse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toprağın tavında olması ve ortamın iyi hazırlanmasına özen gösterilir.
Dikim sonrasında ise sırasıyla; dikimin yapıldığı yerde yabancı ot kontrolü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fidanların sulanması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çapalanması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] askıya alınması ve tepe alma işlemleri yapılır. Bu fidanlar yıl sonunda dikime hazır hale gelir.

Kivi fidanları sıra üzeri ve sıra arası 4 metre olmak üzere[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 8 dişiye 1 erkek hesabıyla dikilir.

Kivi fidanı dikmek için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 40 santimetre derinliğinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 50 santimetre genişliğinde fidan çukuru açılır. Çukur açılırken üst toprak bir tarafa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] alt toprak bir tarafa konulur. Üstten çıkan toprak bolca yanmış çiftlik gübresi ile karıştırılır. Bu toprakla fidan çukurunun üçte ikisi bombeli şekilde doldurulur.

Dikilecek fidana kök tuvaleti yapılır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fidanın ezilmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kurumuş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] zarar görmüş kökleri ayıklanıp temizlenir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sonra fidan bombenin üzerine oturtulur. Fidan çukurundan çıkan alt toprak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fidanın kök boğazına kadar doldurulur.

Toprağın köklere temas etmesini sağlamak için çiğnenmesi gereklidir. Dikim işi bitince fidanın yanına bir herek dikilerek fidan bu hereğe bağlanmalı fidanın tepesi üç göz üzerinden kesilerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mutlaka can suyu verilmelidir.

Kivi tesisini tamamlamak için; zaman geçirilmeden bu fidanlara T sistemi yapılmalıdır. T sistemi yapılırken 2[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 metre boyunda direkler kullanılır. Direkler beton[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ahşap veya demirden yapılabilir. Hazırlanan bu direkler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iki fidanın tam ortasına gelecek şekilde ve 50 cm’lik kısmı toprağa gömülerek dikilir. Direklerin tepesine konulacak T’nin uzunluğu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 metre olmalıdır. Hazırlanan bu direkler T’nin üzerine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 30 cm ara ile beş sıra tel çekilir. Bu teller 3-5 mm kalınlığında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çelik halat olmalıdır.

Kivi fidanı kendi haline bırakılırsa birden çok sürgün ile gelişmeye başlar. Çardak seviyesine çıkana kadar fidanı tek gövde olarak büyütmek gerekir. Bunun için en kuvvetli gelişen bir sürgün bırakılır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğerleri kırılır.

Tellerin hizasına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaklaşık 2 metre yüksekliğe[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gelince bu sürgünün de tepesi kesilir. En üstteki iki gözün sürmesine izin verilir. Böylece T üzerinde iki tarafa kollar oluşturulur. Bu kolların uçları 1-1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 metre uzayınca kırılarak yan dallar oluşturulmaya çalışılır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kivi; üçüncü yılından itibaren meyve vermeye başlar.
Kivi; Mayıs ayının ikinci yarısında çiçek açmaya başlar. Dişi kivi çiçeğinin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dişicik tepesi çok belirgin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] erkek püstülleri çok azdır. Erkek kivi çiçeğinin ise püstülleri çoktur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dişicik tepesi ise dumura uğramıştır. Açan çiçekler geç ilkbahar donlarından zarar görmez. Döllenmeyi artırmak ve meyve tutumunu çoğaltmak için bahçede bir iki arı kovanı bulunmalıdır.

Kivi geniş ve çok yapraklı bir bitkidir. Bu nedenle fazlaca su tüketmektedir. Su noksanlığı başladığı zaman bitkinin yaprakları cansızlaşır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kıvrılır ve solma eğilimi gösterir. Ağaç üzerinde meyve varsa buruşmaya başlar. Yağışın yetersiz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bitkide böyle bir durum görülürse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] haftada bir iki defa sulama yapılmalıdır.

Meyve kalitesini yükseltmek ve pazar değerini artırmak için Haziran sonu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] temmuz başlarında meyvenin sık olduğu dallarda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir salkımda en fazla bir iki meyve olacak şekilde seyreltme yapılmalıdır.

Kivide hasat zamanının gelip gelmediği Refrektometre adlı optik alet ile tespit edilir. Meyvenin kuru madde oranı %7[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5-9 olduğu zaman kivi hasat edilebilir. Daha erken hasat edilirse meyvenin kalitesi ve pazar değeri düşer.

Hasat; meyve sapı ağaç üzerinde kalacak şekilde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elle koparılarak yapılır. Kivi hasadı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iki defada yapılabilir. Önce irileşmiş meyvelerin hasat edilmesi ile bitkide kalan küçük meyvelerin beslenip irileşmesi sağlanır.

Hasat edilen meyvelerin paketlenmesinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ağaç ve karton kutular kullanılır. Temin edilme imkanı varsa kivi meyveleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kutulara viyoller içinde yerleştirilir. Üzerine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] su ve ağırlık kaybını önlemek amacıyla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] plastik film örtülür. Bundan sonra meyve pazara sunulur.

Toplanan meyveler oda sıcaklığında iki ay süre ile korunabilir. Meyve daha sonra satılacaksa soğuk hava depolarında muhafaza süresi 5 aya kadar çıkabilir. Meyveler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eksi 1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 derecenin altıda donarak soğuktan zarar görür. Bu nedenle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] depolama sıcaklığı 0[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]derece civarında tutulur. Depolardaki nem oranı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] %90 civarında olmalıdır. Depolama sırasında nemin düşük olması meyvelerde ağırlık kaybına yol açar. Depolamada[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ambalajlamaya gerek yoktur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ürün[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kasa veya sandıklara konarak muhafaza edilir.

Depolama sırasında meyvelerin çıkardığı etilen gazı olgunlaşmayı hızlandırır. Bu gazı dışarı atmak için depo[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] günde 2 saat havalandırılır. Ayrıca kivi meyvesinin saklandığı depoda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başka bir meyve depolanmamalıdır.

Hasat edilen meyveler hemen yenecek durumda değildir. Yeme olgunluğuna gelmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekir. Kivi normal şartlarda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] oda sıcaklığında 15-20 günde olgunlaşır. Evlerde meyveleri olgunlaştırmak için naylon torba içinde 15-20 adet kivi meyvesinin yanına 1 adet elme koyulur. 2 gün bekletilen elma torbadan çıkarılır. 8-10 gün içerisinde kivi meyvesi olgunlaşır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yenecek duruma getirilir.
Hasat yapıldıktan sonra[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bitki yaprağını dökünce kivi bahçesinde budama işlemi yapılmalıdır. Budama yapılırken o yılın meyve veren dalları ile birbirine örülmüş kıvrılmış dallar kesilir. Ana çatının zarar görmemesine özen gösterilir. Ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin uçları ise 12-13’üncü göz üzerinden kesilir.

Kivi meyvesi diğer meyve türlerinden farklı özelliklere sahip olması nedeniyle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tüketim ve kullanım alanları da oldukça çeşitlidir.

Kivi; taze olarak tüketildiği gibi pasta[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dondurma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] reçel[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] marmelat[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konserve ve çay yapımında da kullanılır.

Kaynak: Tarım Bakanlığı Yayınları


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk