IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2012, 17:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bonzai Yetiştiriciliği






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Filmlerde gördüğümüz bodur ağaç "bonzai" artık evlerimizde. Büyük marketlerden tutun da küçük seralara, bonzai yetiştiriciliği giderek artıyor.





İnsanlarla bonzai aşkı bakalım ne kadar sürecek?

Uzun yıllar Hollywood filmlerinde Uzakdoğuluların yetiştirdiğini görüp heves ettiğimiz; ama bir türlü bulamadığımız bonzailer artık hemen hemen her serada karşımıza çıkıyor. Büyük marketlerin çiçek reyonunda bile rastlanabilen bu kendisi ufak, dünyası kocaman ağaçlar, diğer türlerinden çok farklı. Bir çocuk gibi sevgi bekliyorlar her şeyden önce. Ninni söyleminizi istiyorlar kendilerine, başlarının okşanmasını, adlarının seslenilmesini istiyorlar günün belli saatlerinde...

Bonzai "bon" (tabak, kap) ve "sai"nin (ağaç) kelimelerinin birleşimi. Bire-bir çevirecek olursak da "kaptaki ağaç" demek oluyor bonzai. Her şeyi minimalize eden, ufaltan, küçülten sonra da ele avuca sığdıran çekik gözlüler bir yolunu bulup o başları göğe değen devasa ağaçları da el kadar saksılara sığdırmayı başarmış! 70 cm'yi geçmeyen bu küçücük ağaçlar büyüklerinden çok daha fazla bakım ve ilgi istiyor.

Tabaklara minyatür ağaçları ilk dikenler Çinliler. 10. ve 11. yüzyıllarda Budist rahipler, dinî inanışları sebebiyle bonzaiyi Japonya'ya taşıdı. İnanışlarına göre "cennete götüren yeşillikli merdiven" olan bonzai, Tanrı ile insanlar arasındaki köprüyü sembolize ediyormuş. Çin toplumunun tüm sınıflarında bir hobi haline gelen bonzaiyi Batı'ya tanıtan Japonlar olmuş. Önce Paris'te yapılan 1878 Dünya Fuarı'yla daha sonra da 1909 yılındaki Londra Fuarı'yla tanımış Batılı bonzaiyi.

Bonzai nasıl elde edildi?

Bir ağacın dalı alınıyor, bir poşete konup çeşitli aralıklarla sulanıyor. Bir iki yılda köklenen dalın kökleri kesiliyor. Kesiliyor ki büyümesin, büyümeyip sadece "yaşayabilecek" kadar su alabilsin. Kökler kesinlikle saçak halini almıyor. Üç dört sene sonra saksıya bırakılıyor. 30 ya da 40 yılda bir değişiyor saksısı. Kökü büyütmemek, bonzainin temel şartı. Yaprakları günde iki üç kez fısfısla sulanmalı, direkt güneş ışığından uzak tutulmalı ve toprağı kuru olmalı, asla ıslak hale getirilmemeli bonzainin. Toprağı ellendiğinde nem gelmemeli. Ölmeyecek kadar sulanmalı. (Sulamada şehir suyu kullanılmamalı.) Her bonzai, kendisi için ne kadar suyun şart olduğunu bilir, bunu size de öğretir. Budamak için de kesinlikle bir ön bilgi şart. Bonzainin ön yüzü belirleniyor ve budama bu yüze göre yapılıyor. Maket bıçağı, makas ve bakır telle de yapılan bakımıyla evlerin yeni gözdesi.

Bir bonzai sahibine küserse ne olur?

Bonzai yetiştirmek kişiye sabır, uyum ve karşısındakini anlayabilme yetisi sağlamakla beraber sinir ve stresi de uzun vadede yok ediyor. İşin bu boyutunu düşünen pek yok ama. Yıllardır üzerine titrediği bonzaisini anlatırken heyecanlanan Arda Engin de bunlardan biri. "Yadigâr" adını verdiği bonzaisinin en ufak değişikliğinden haberdar olan Engin, gün içerisinde yaklaşık 1-1,5 saat ilgileniyor küçük ağacıyla. Bir öncekini yaşatamadığı için kendini hep biraz suçlu hissetse de bu işi öğrenmek için illa ki bu yollardan geçilmesi gerektiğini vurguluyor. "Köpek yetiştirmek çok daha kolay olurdu." diyor laf arasında. Bonzailerin intihar edebilmesinden bahsediyor, Yadigâr'ı arkadaşına emanet edip şehri altı günlüğüne terk ettiğinde olanları anlatıyor. Bütün yapraklarını dökmüş, küsmüş ve ölmesine ramak kalmış Yadigâr, sahibini görünce tekrar kaldığı yerden devam ediyor yaşamaya. Tekrar yaprak açıyor, bu sefer birkaç da beyaz çiçek hediye etmeyi de ihmal etmiyor. Çiçekten ya da bir bitkiden çok daha fazlası olduğunu söylüyor Engin. Yerini beğenip beğenmemesi, suyunu ne kadar istediğini bilmesi, tüm bunların yanında sahibini de tanıyıp kabullenmesi de onun bir saksı bitkisinden çok daha fazlası olduğunu gösteriyor. Bonzainin felsefesi, "ölmeyecek kadar" olarak özetlenebilir. Ölmeyecek kadar toprakta, ölmeyecek kadar suyla besleniyor. Her şeyin minimalize edilişi onun yavaş büyümesine olanak sağlıyor.

Bonzai ağaçları ne kadar?

Hobi amaçlı yetiştirilen bodur ağaç bonzailer, büyüklerinin uzun işlemler sonucu küçülmesiyle meydana geliyor. Günde bir saatlik bir bakım, az su ve güneş yüzyıllarca yaşayabiliyor. Fiyatları ise 20 YTL ile 3 bin dolar arasında.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 08 Şubat 2012, 17:16   #2
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Bonzai Yetiştiriciliği




İşim gücüm yok evde oturup ağaca ninni mi söylicem? Ayrıca 3 bin dolar nedir yahu
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bonzai, yetiştiriciliği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nar Yetiştiriciliği Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Aralık 2010 02:55
Zeytin Yetiştiriciliği Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Aralık 2010 02:55
Dut - Dut Nedir - Dut Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:44
Badem Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:22
Fiğ - Fiğ Nedir - Fiğ Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:19