IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2012, 15:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Serada Kullanılan Saksılar






SERALARDA KULLANILAN KAP VE SAKSILAR*
Sera işletmeciliğinde süs bitkileri, genelde çeşitli tipte kap veya saksılarda pazarlanmaktadır. Bazen büyük seralar çimlendirilmiş ve köklendirilmiş halde genç fideleri de toplu olarak diğer sera ve fidanlıklara satarlar. Bu genç bitkileri kasalarda ekip çimlendirerek veya köklendirerek gene kasalanyle birlikte kolay ca nakledip pazarlamak mümkündür. Bu kasalar, diplerinde drenaj delikleri bulu nan, genellikle fazla derin olmamak üzere (10-20 cm) tahta veya metalden yapı lır. Standart büyüklükleri ekseri 30x40-45 cm olur. Kasaların tahta olması halin de çürümemeleri için bakır naftanat gibi koruyucu bir madde ile işleme tabi tutul ması lüzumludur. Hafif metal kasalar daha dayanıklı, materyaldir. Kasalar serada üretim ve yetiştirme masaları veya tezgâhlan üstüne asılabilir ve sera içindeki boşluklara yerleştirilebilirler.
Seralarda çoğunlukla yapraklı çeliklerin daha iyi köklenmesinde "çoğaltma ve köklendirme kasaları "denilen üstü cam veya plastikle örtülü, diplerinde drenaj delikleri bulunan tahta veya metalden yapılmış kasalar çeşidi bitki türleri yetiştir mede çok etkindirler. Bunlar genellikle 30-40 cm - 40x60 cm ebadında olurlar. Tahta olarak neme dayanıklı ağaç türlerinin tahtaları kullanılmalıdır. Metal kasa lar da hafif, uzun devre kullanımları ve boş olarak iç içe geçtiklerinde nakilleri kolay olan kasalar şeklinde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Birçok büyük sera işlet meleri, çimlendirilmiş veya köklendirilmiş genç fideleri diğer fidanlıklara ve top lu kullanıma bu kasalarla satabilmektedirler.
Pişmiş kil saksılar ise bugün küçük boyutlardaki bitki yetiştirilmesinde, bü-yütülmesinde çok yaygın şekilde kullanılmaktadırlar. Bu koyu kırmızı renkteki pişmiş kil saksılar ağız genişliklerine göre 10,12, 14 cm v.b. genişliklere göre 10, 12, 14 ilâ... diye numaralanır. Bu kırmızı renkteki pişmiş kil saksılar geniş kulla nımlarına rağmen çeşitli sakıncalara sahiptirler. Her şeyden önce poröz oldukları için çabuk su kaybederler, ağırdırlar, kolaylıkla kırılabilirler, genellikle yuvarlak oldukları için yerleştirmelerde arada çok boş saha kalır, devamlı olarak kullanıl dıklarında kenarlarında kireç birikintileri, çeşitli zehirli tuz artıkları birikerek bit kiye zararlı etki yapar, bitki toprağını alkalenleştirerek gelişmeyi menfi yönde et kiler. Zira bilindiği gibi birçok kıymetli süs bitkileri (Açelya, Kamelya, Rhodo-dendron ve birçok ekzotik tür bitkiler) hafif asit veya nötral topraklar isterler. Al-kalen topraklara reaksiyon gösterirler. Bu itibarla kil saksılarda gözlenen kireç ve diğer zehirli tuz bileşiklerini uzaklaştırmak için zaman zaman saksıların suya ba-tırılarak yıkanmaları ve tel fırçalarla temizlenmeleri gerekir.
Bu konularda plastik ve alüminyum saksılar hafiflikleri, taşınma kolaylıkla, az yer kaplamaları ve kınlmamalan ile daha avantajlıdırlar. Bunlar silindirik değilde köşeli, kare kesitli şekillerle yivli olarak yapılmaları halinde, yumru veya kuş yuvası kök oluşumunu da bir ölçüde azaltabilirler. Zira oluşan kökler yivler veya köşeler istikametinde aşağı doğru meyleder ve dairevi gelişmez.
Saksılama yerinde, çeşitli numara veya büyüklükte ve cinste kap ve saksıla rın özel raflarda depolanması ve ihtiyaca göre buradan alınarak saksılama yerin de kullanılması gerekir.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kullanılan, saksılar, serada


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saksılara Dantel Yapımı (Resimli), Dantelli Saksılar Violent Ev Dekorasyonu 0 29 Haziran 2012 00:49
En çok kullanılan antivirüs o! Deep Bilgisayar Donanımı 0 20 Mart 2012 18:29
Bahçelerimiz İçin Farklı Saksılar Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 2 13 Aralık 2010 23:28
Konuşurken Kullanılan ''eee'' Ruj Türkçe 3 13 Aralık 2010 13:58