IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2012, 10:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bonsai İçin Basit Telleme Teknikleri




Tellemeye başlamadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlar :
1. Tellemenin ana amacı ağacımızın dal ve gövdesini kafamızda kurduğumuz şekle ulaştırmak için değiştirmektir. Bunun için önce kafamızda bir şekil belirleyip onu bir kağıda geçirmek ve buna bağlı kalarak çalışmaktır.
2. Tellemenin ana mantığı, dalı eğerken bir güç uyguluyoruz ve bazende dalı hafiçe zedeliyoruz. Ağaç bu zedelemeyi onarırken bizim istediğimiz yönde büyümeye devam ediyor.
3. Telleme ağaç için stresli bir işlemdir, eğer güçsüz bir Salı tellerseniz dalı kaybedebilir hatta ağacın ölümüne bile yol açabilirsiniz.
4. Telleme için bazı uygun methodlar vardır (Yazının devamında anlatılacaktır).
5. Telleme için en iyi zaman ağacın cinside göre değişmektedir fakat genel olarak diyebilirizki geç kış veya erken bahar en uygun zamandır. Bazen bu zamanlar uygun olmayadabilir.



Tel Tipi
Bonsai teller bakır yada aliminyumdur. İkisininde birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır.Bakır tel daha kolay bükülebilinir. Bakır tel aliminyum telden daha pahalıdır. Bakır tel aliminyumdan daha kuvvetli tutuculuk sağlayabilir. Bakır tel uygulandıktan sonra katı hale gelir ve dalıcı sıkıca tutar. Belli bir süredn sonra rengi koyulaşır ve apaç üzerinde daha güzel bir görünüm verir. Fakat bazen oksidasyon sonucu yeşil bir tabak kaplayabilir bakır tel ve bazı türlere bu tabaka zarar verebilir (bazı meyva veren agaç cinslerine).
Çoğu bonsai ustası artık aliminyum dal kullanmaktadır çünkü daha ucuzdur ve dallara sarmak daha kolaydır. Fakar aliminyum bakırdan daha zayıf olduğunda daha kalın ölçülerden sarmak gerekir. Ayrıca aliminyumun bakırdan daha iyi esnediği söylenmektedir ve ağaç büyüdükçe ağaca yapacağı zararın daha az olacağı düşünülmektedir. Fakat bu görüş kesin değildir tel sarımının doğru yapılmadığı sürece ve uzun sire bırakıldığı taktirde telin cinsine bakmadan ağaça zarar vereceği görüşündeyim. Aliminyumda bazı türlere toksik gelebilir.



Tel Kalınlığı
Bonsai teller 1 mm den 6 mm ye kadar değişik kalınlıklarda bulunmaktadır. Dallarda hangi kalınlıkta tel uygulanacağına dair belli bir kural yoktur. Genellikle tellin dalın 3 te 1 kalınlığında olması önerilir. Ayrıca bükmenin dreceside telin kalınlığında önemli bir faktördür. Büyük bir eğme yapılacaksa daha kalın tel tercih etmek daha iyidir. Büyük eğmelerde çift telde kullanabilirsiniz.
Eğer dalınızı çok ince bir telle sardıysanız ve eğemiyorsanız yanına ona paralel olarak bir tel daha sarıp eğebilirsiniz tabiki tellerin üst üste gelmemsine dikkat ederek. Ustalar bir kalın tel yerine iki daha ince tel kullanarak sarmanın daha mantıklı oalcağını çünkü alan genişlediği için ağaca daha baskı yapıp daha aza zarar vereceklerini söylmektedirler. Yalnız küçük dallarda bazen bir dalı bile sarmak zorken iki tane sarmak !!!
Ama genel olarak yeni ağaçlar için çoklu tel kullanılması ve aralarında küçük bir boşluk bırakılması öneriliyor (eğer birini çıkarmak gerekirse diye). Ayrıca eğer bir büyük dalda birkaç küçük dal şekillendirilecekse yine çoklu tel kullanmak daha iyi olacaktır.



Göz Önüne Alınması Gerekenler
Eğer yumuşak kabuklu bir ağaç telliyorsanız ağaca zarar vermden tellemek zor olacaktır. Bunu çözmek için iki seçeneğiniz var. İlki kabuğu çiçekçi bandı ile sarıp sonra çalışabilirsiniz yada dalı rafya ile sarabilirsiniz (yazının devamında anlatılacaktır). Eğer dalı rahatlıkla görebiliyorsanız çalışırkan rafya kullanmak en iyisidir. Eğer ağaç filizlenirken yada bir kozalaklı türle çalışıyorsanız teli sargılamak daha iyi olacaktır.
Telleme yaparken ağacın karakteritiğini incelemeyi unutmayın. Bazı türlerin tellenmesi yılın belirli zamanlarında daha kolaydır. Ağacın değişik yerlerinin şekillenme zamanları farklı olabilir. Bazı türler büyük tellemelere tolere edebilirken bazıları edemeyebilir.
Telin ağaç üzüerinde kalma zamanı bazı etkenlere göre değişebilir. Biri tellenen dalın veya gövdenin kalınlığıdır. Eğer dal 1.2 cm ve daha aşağısı kalınlıktaysa zaman 12 ila 16 hafta arasıdır. Eğer 1.2 cm den büyükse 2 yıla kadar uzanan bir zaman alabilir. Eğer bükülebilinir bir türse (tropik) daha uzun bir zaman alabilir ve yaralanmaya daha eğilimlidir. Eğer kırılgan bir türse 6 ayda istediğimiz şekli alacaktır. Kırılıngan dalların çatlmasını önlemek için dala "masaj" yapabilirsiniz. Başparmağınız ve şşaret parmağınızla dalı gövdeye bağlı olduğu yerden tutup ucuna kadar yavaşça çekin. Bunu birkaç sefer yaptıüınzda dalaın daha kolay bükülebilinir hale geldiğini göreceksiniz. Eğer ağacın biraz kurumasına izin veriseniz dalların hücreleri bükülmeye daha elverişli olacaktır öünkü daha az şişirilmiş olacaklardır.
Telleme yaparken teli düşündüğünzden biraz daha uzun süre dalın üzerinde bırakmak daga iyidir tabiki dala zarar vermeye başlamadıysa. Bazen birkaç haftada ağaç eski haline dönebilir bu yüzden mümkün olduğunca teli ağacın üstünde tutmak daha iyidir. Telin şeklini değiştirmeyin. Nasıl bükeceğinize kara verin ve teli sardıktan sonra hemen uygulayın ve bir daha değiştirmeyin.
Zayıf bir dalı SAKIN TELLEMEYİN bu sadece sorun ortaya çıkartır.



Tellemek İçin En İyi Zaman
Genellikle telleme için geç kış veya erken ilkbahar önerilir fakat telleme yılın her zamanı yapılınabilinir. Her sezonun kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Genellikle ana telleme budama zanında yapılır, dallara daha rahat ulaşım için.
İlkbahar : İlkbaharla birlikte ağaç büyüme periyoduna girer dolayısıyla bu dönemde dalları kırmak ve kabuğa zarar vermek daha kolaydır. Ayrıca dallar ve gövde daha çabuk kalınlaştığı için tel kolayca kabuklarına zarar verebilir. Bu dönemde tellenecekse bitkiye sürekli ilgi gösterilmeli ve ilk sarımda tel çok sıkı olmamalıdır. Bu dönemde tellemenin avantajı bitki hafif zedelenen dalları daha çabuk iyileştirecek ve istenilen forma daha kısa bir sürede ulaşacaktır.
Yaz : Bu sezonma kambiyum özsuyla dolu olduğu için kabuğun büyük bükmelerle ağaçtan ayrılması kolaylaşır. Küçük dallar ilbahara göre daha kalınlaştığı için tellenmeleri kolaylaşır. En önemli dezavantaj ağaç bu dönemde yapraklarla dolduğu için telleme zorlaşır. Yaprakları telin altında sıkıştırmamaya özen gösterilmesi gerekir. Tel altında kal yaprak çürüyüp böcekler için ideal bir ortam oluşturabilir.
Sonbahar : Yılın bu zamanında telleme yapılmamalıdır çünkü ağaç gelecek yılınyarap ve çiçeklerini oluşturmak üzere tomurcuklar çıkarmaya başlar.
Kış : Yarpk döken ağaçlar için en iyi telleme zamanıdır çünkü bütün dal yapısı bi sezonda gözümüzün önündedir. Tellenirken en dikkat edilecek şey tomurcuklara zarar vermemek olmalıdır.



Telleme Yardım
Çiçekçi Bandı : Sanat dükkanları ve çiçeklerinden alınabilinir, kurdeleye benzeyen yeşil bir banttır ve makara üzerinde sarılıdır. İşlem oldukça basittir. Gerekli uzunluktaki tel kesildikten sonra bi ucundan başlayıp ilk önce iki paralel sarım yaptıktan sonra yukarıya doğru spiral şeklinde tel kaplanır. İki kat yapılması daha kullanışlıdır. Püf noktası sararken bant hafifçe çekilerek hafifçe esneklik kazandırılmasıdır. Telin sonuna gelindiğinde bir iki paralel sargı ile bant sabitlenir. Bu method 1.5 mm ve üstü teller içindir.
Seçilen bandın rengi yeşil tonları olursa yapraklarla uyumlu gözükecektir. Burdaki önemli sorun eğer bant yeterli sıkılıkta sarılmazsa teli bükerken bant tel üzerinden kayabilir, bu yüzden sararken dikkat göstermek önemlidir.
Rafya : Genellikle Madagaskar civarında bulunan palmiye ağacı yapraklarından gelmektedir. Sanat veya hobi evleri ile bonsai dükkanlarından bulunabilinirler. Yumak, saç örgüsü şeklinde gelmektedir ve açıldıklarında yaklaşık 1 metre civarındadırlar. Kuruyken kırılgandır fakat ıslatıldığında kuvvetlidir. Rafya kullandığımızda ağacın kabuğunun üstüne yeni bir kabuk eklemiş gibi oluruz ve bu alt kabuğu korur ve telin kabuğa kesik açmasına izin vermez. Rafya'yı uygulamak bezdirici bir iştir, küçük dallar ve tomurcukların zarar görmemeisne dikkat edilmelidir. Ağaç yapraklarla doluyken çok zor hatta imkansız bir işlemdir.
Kullanmadan önce rafya 30-40 dakka kadar ılık su içerisinde bekletilmelidir. Teller taamiyle ıslandığında yarı saydam bir hal alırlar. 2-4 deste rafyayı baş paramğımız ve işrat parmağımızla tutup çekerek kurdelemsi bir şekil veririz. Başlayacağımız yerde bir iki tur attıktan sonra spiral şeklinde ağaca sarmaya başlarız. Ağaca sararken bir elimizle dala destek olup diğer elimizlede sıkı olacak şekilde sarmalıyız, rafya telli saracağımız yönle aynı olmalıdır. Rafaya ne kadar sıkı olursa o kadar iyi bir koruma sağlayacaktır fakat saraskan dallara destek vermeyi unutmayalım yoksa dallar kırılabilir. Rafyanın altında kesinlikle yaprak kalmamalıdır.
Sarım işlemi bittikten sonra rafyanın ucunu dala bağlayarak sabitlemeliyiz. Telleme rafya kurumadan önce yapılmaldır. Ayrıca günlük sulamada rafya spreylenerek ıslak kalması sağlanmalıdır. Bu ağaç kabuğunu nemli tutacak ve ipliğimsi kırılmaları engelleyecektir.
Bence rafya ağaç gövdesinde ve çok yumuşak kabuklu dallarda kullanılmalıdır çünkü işlemi uzun ve bezdiricidir. Çiçekçi bandı yöntemide gayet kullanışlıdır.



Telleme Düzeni
Tellemeyi kolay uygulamak için belli bir düzene uymak gerekir. Yaşlı ağaçlarda tellemeye en kolay bölgeden başlayınız. Ulaşması zor dalları en sona bırakın önceden tellediğiniz dallar sayesinde onlara ulaşmak sonra daha kolay olacaktır. Genç ağaçlar için gövdenin en altında başlayıp yukarıya doğru ilerlemek en doğru methoddur. Gövdeyi telledikten sonra tabandan sonraki ilk dalı telleyin ve bu şekilde en yukarıya kadar çıkın. Sonra ilk daldaki ilk küçük dalı telleyin ve bu şekilde dalın en ucuna kadar ilerleyin. Şekil 1'de tellemenin basit akış şeamsını görebilirsiniz


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Telleme Teknikleri
Bütün bonsai tekniklerinde olduğu gibi tellemedede bazı kurallar vardır. Fakat burdakiler çok basittirler. Bu kuralları listelemedik yazımızı okudukça karışınıza çıkacaklardır. İlk tellemeniz çok da profesyonel olmadı değilmi üzülmeyin tel kısa bir süre kalacağı için tekniğinizi geliştirecek çok zamanınız olacak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

En iyi telleme eşit aralıklı, kesişen tellerin olmadığı, göze çarpamayan ve dalaın sonunda ucu bitendir (Bakınız Şekil 2). Unutmayın telin başlangıcı dala yada gövdeye sabitlennmiş olmalıdır. Tel ne çok da nede çok geniş sarılmalıdır. Tüm kenarlardan bakıldığında ideal açı 45 derece olmalıdır (Bakınız Şekil 3).


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Eğer spiraller çok yakın olursa tel yay görevi yapar ve ağacı istenilen şekilde tutamaz. Eğer çok uzak olurlarsa tel gücünü kaybeder. Bu nedenle 45 derecelik açı en ideal olanıdır. Gerekli tel uzunluğunu bulmak için sarılacak dalın boyunu ölçün bunda dalın 1/3 ünü daha ekleyin ve teli bu boyda kesin. Unutmayın her zaman teli biraz daha uzun kesmek kısa kalmasından daha iyidir.
Ana dalı sarmak : Teli 2 cm e yakını toprağın içinde kalacak şekilde gövdenin yanından saplayın. Sonra Şekil 4'te gösterilidği gibi 45 derecelik açıyla yukarıya doğru sarın.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ağaç dalların genel olrak 3 tip büyüme şekli vardır. Bunlar, çatal biçiminde, şaşırtarak veya değişimli ve zıt büyümedir. Zıt büyüme ağacın simetrisini bozacağı için genellkile bir dal budanır.
Çatal Biçimi : Çatalın iki dalını bir tel ile sararsak her dal birbirini tutacaktır. Dalın ağaç gövdesinden ayrıldığı yerdeki telleme sağlam olmalıdır (Bakınız Şekil 5). İşlem teli tam ortasından başlagıç noktasına koyup sıkıca bastırıken aynı anda iki dalı birden sararak ilk sarımın kuvvetli olmasını sağlamaktır. Bunsan sonra dalalr ayrı ayrı sarılır. Eğer sadece bir dal sarılacaksa sarılmayacak dala birkaç paralal sarım yapılarak tel sabitlenmelidir. Eğer çatalın arasını açacaksanız iki dalsa sarılmalıdır, bu işlemde çok dikkatli olunalıdır çünkü çatal bölgeleri ağacın zayıf bölgelerinden biridir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Şaşırtarak veya değişimli büyüme: Bu yapacağınız en çok rastlanan telleme türüdür. Tellerken iki dalıda aynı anda saramaya özen gösterin bu başlangıç noktasının kuvvetli olmasını sağlayacaktır. Dal ve gövdeyi çatal gibi düşünün ve yukarda anlatığımız teknik gibi başlayın (Bakınız Şekil 6). İlk önde gövdede bir iki sarım yapın sonra alt dalı sarın. Alt dal bittikten sonra gövdenen sararak üst dala devam edin. Dallardaki ilk yarım dönümün ana gövdeye paralel olmasına dikkat edin


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Çatal biçimli dalı tek telle sarma : Tel ana gövdeye sabitlenir ve çatala ulaşılana kadar çift telle sarım yapılır. Sonra çift tel ikiye ayrılarak dallar tek tek sarılır. Bu devamlılığı olan ve daha güvenli bir sarım oluşturur (Bakınız Şekil 7). Burdaki problem ne boyutta tel kullanılıcağına karar vermektir. Eğer çatalın iki dalıda yaklaşık aynı büyüklükteyse tel seçimi kolaydır. Eğer aynı kalınlıkta değillerse, ki genellikle değillerdir, tel küçük dala göre seçilir. Eğer büyük dal tutmazsa ana gövdenen başlanarak yeni bir tel büyü dala eklenir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Daları aşağı yada yukarı doğru tellemek : Bir dalı aşağıya doğru bükeceksek telin ilk yarım sarımı dalın üstünden gelmeli sonra dalın altından geçmelidir. (Bakınız Şekil 8). Eğer dalı yukarı doğru bükeceksek tam tersi yani ilk önce tel dalın altında gelmeli sonra üstünden dönmelidir. (Bakınız Şekil 9).


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Saat yönü veya tersi tellenmesi : Ağaca baktığınız zaman size göre sağda kalan bir dalla çalışıyorsanız saat yönü tersi telleme dalı öne çekenize yarımcı olur, saat yönü telleme ise dalı diğer yöne itmenize yardımcı olur. Eğer dal sol taraftaysa tam tersi geçerlidir.
Birçok usta telleme ile bükmenin aynı anda yapılması önerir. Yani bir leimizle teli sararken diğeriyle dalı bükmeliyiz. Burdaki risk dalı kırabilirsiniz. Bunun yerine Dalın yarısına kadar sarıp iki elinizide kullanıp sadece sarılı kısmı bükersiniz sonra dalı sarmaya devam edip. En son olarak dalı büküp son halini verisiniz. Eğer gövdeyi eğmek istiyorsanız ilk önce sarmayı bitirip sonr abükmeye başlayın.
Eğer gövdede ilerde dal olmasını istediğimiz yerde bir filiz büyüyorsa telleme çok erken yapılmamlıdır çübkü bu filizi koparabilir. Genellikle büyüyen filizler bizim istediğimiz yönde büyümez ve ilerde onlarda şekil vermek zor olur. Çözüm yaz yında sürgün yarı sertken tellemek yada yaz sonunda bir iple onu aşağı doğru çekmektir.
Her zaman dalı tellemek gerekli değildir. Eğer dalın aşağı doğru bükülmesi gerekiyorsa dala bir ağırlık bağlanarak bu gerçekleştirilinebilinir. Burda problem doğru ağarlığı bulmaktır. Bir diğer problemde ağarlık güçlü bir rüzgarla dalı kopartabilir. Bir diğer yöntemde bükülecek dalı bir telle aşağıdaki güçlü bir dala yada saksıya bağlı bir tele bağlamaktır. Sonra tel araya konulacak bir aparat ile çevrilerek dal istendiği kadar aşağıya çekilebilinir (Bakınız Şekil 10). Bu method yeni sezon dallarında ve kalın ağar dallarda kullanışlı değildir. Unutulmaması gereken telin dallara değdiği noktalarda dala zarar vermemesi için araya plastik yada başka bir maddeden koruyucu koymaktır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bazen büyük bükmeler yaptığınızdan ağaçtan çatırtı sesleri gelebilir. Böyle bir ses duyduğunuzda bükmeyi bırakın ve ağacı iyice inceleyin eğer bir çatlak görseniz ağaç iyileşene kadar teli o şekilde bırakın ve dalı bükmeye bir dahaki sezon devam edin. Eğer çatlak yoksa dikkatli olarak işleminize devam edebilirsiniz. Çok dikkatli olun ve iyi dinleyin.



Teli Çıkarma
Sıra teli çıkarmaya geldiğinde tel mutlaka kesilerel alınmalaı asla sökülmeye çalışılmamalıdır. Bazı Japon ustalar teli sökerek alabilmektedirler. Bu konuda tecrübeli değilseniz bu kalkışmayaın ağaca zarar verbilir ve şeklini bozabilirsiniz. Ayrıca çıkardağınız tel de tekrar kullanılacak halde olmayacaktır. Kesmeye önce ana gövdenen başlayıp sonra dallara geçin. Mümkün olduğunca size bakan gördüğünüz her yerden teli kesin. Küçük dallarada daha dikkatli olunki ynalışlıkla dalıda kesmeyin.

__________________
Rüzgarda savruk, Başına buyruk ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
basit, bonsai, teknikleri, telleme, İçin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Güzelliğiniz İçin Basit İpuçları N999 Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Mart 2012 17:51
Siyah Noktalarımız İçin Evde Uygulayacağımız Basit Doğal Maskeler Ay Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 09 Temmuz 2010 12:12