IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Violent

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2014, 19:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çilek Tarımı




Çilek yetiştiriciliğinin özellikle son yıllarda dünyada ve ülkemizde giderek önem kazanmasında en büyük etken değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilmesi olmuştur. Ayrıca çilek, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajına sahiptir. Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamince zengin bir meyvedir. Bu meyve yatırımların kısa zamanda geriye dönmesi nedeniyle küçük aile işletmeciliği- ne de uygundur. Bunun yanında çilek yetiştiriciliğinde birim alandan elde edilen gelir de öteki ürünlere göre daha fazladır. Ülkemizde çilek üretimi 1970'li yıllarda başlamış olup 1975 yılında üretim 16.000 ton iken 1995 yılında 76.000 tona ulaşmıştır. Türkiye çilek üretiminin % 47.54'ünü Marmara,%30.39'unu Akdeniz, %13.71'ini Ege Bölgesi karşılamaktadır. Marmara yöremizde daha çok derin dondurmaya uygun çilekçilik, diğer bölgelerimizde ise sofralık çilek yetiştiriciliği yapıl- maktadır. Akdeniz Bölgesinin erkenci çilek yetiştiriciliği bakımından ayrı bir önemi vardır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


SORUNLAR

1- Ülkemizde çilek yetiştiriciliğinde en önemli sorun yeterli ve uygun fide ihtiyacının karşılanamamasıdır. Yetiştiriciler istenen kalite ve miktarlarda fide bulmakta zorluklarla karşı karşıyadır.
2- Dikim sistemi olarak verimi düşük olmasına rağmen kış dikimi yaygın şekilde uygulanmaktadır. Dikimde kullanılan fidelerin büyük bir kısmı ya köksüz veya çok az köke sahiptir. Bu nedenle fide tutma yüzdesi düşük olmaktadır.
3- Bölgelere , yetiştirme yerlerine(açık ve örtü altı) ve kullanım amaçlarına (sofralık, sanayilik) göre uygun çeşit seçimi yapılmamak- tadır.
4- Gübreleme yapılırken, dikim öncesi toprak hazırlığında genellikle çiftlik gübresi kullanılmamakta yada çok az kullanılmaktadır. Buna ilave olarak toprak özellikleri dikkate alınmadan aşırı ticari gübre uygulamaları yapılmaktadır.
5- Çilek bahçeleri genellikle 5-6 yılda bir yenilenmekte, böylece meyve verim ve kalitesi de düşük olmaktadır.
6- Hastalıklarla mücadelede gerekli özen gösterilmemekte olup, üreticilerin sağlıklı fide kullanmaması , aynı yerde toprak sterilizasyonu veya münavebe yapmadan uzun yıllar çilek yetiştiriciliği yapınası, özellikle toprak kökenli (Rhizoctonia, Phytopthora vb.) hastalıkların yayılmasına neden olmakta ve bu hastalıklar nedeniyle verimde büyük kayıplar olmaktadır.
7- Pazarlama yönünden ise en büyük sorun iyi bir pazar organizasyonunun kurulamamış olmasıdır.

ÇÖZÜM YOLLARI

1- Modern yetiştirme tekniklerine önem verilmeli ve yeni kurulacak çilek tesislerinde üreticiye sağlıklı fide sağlama konusunda özel ve kamu kuruluşları yardımcı olmalıdır. Frigo fide kullanımı yaygınlaştırılmalı ve bunun için sağlıklı fide üretimi ve bunu soğuk depoda (-20°C) muhafaza edecek alt yapı düzenlemeleri teşvik edilmelidir. Ayrıca erkenci çilek yetiştiriciliğinde tüplü, taze ve yayla fidelerinin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
2- Dikim sistemi olarak tüm bölgeler için yüksek verimli ve kaliteli olan yaz dikimi yaygınlaştırılmalıdır. Bunun yanında Akdeniz Bölgesinde örtü altında erkenci çilek yetiştiriciliğinde çok erkenci ve aynı zamanda yaz dikimi kadar verimli olan tüplü taze fide dikimi tercih edilmelidir.
3- Çeşit seçimi bölgelere, yetiştirme yerlerine (açıkta ve örtü altında) ve kullanım amaçlarına (sofralık, sanayilik) göre yapılmalıdır.
4- Gübreleme yaprak ve toprak analizine göre yapılmalıdır.
5- Çilek bahçeleri her yıl yenilenmelidir.
6- Hastalıklarla mücadelede sağlıklı fide kullanılmalıdır. Toprak fümige veya solarize edilmeli, bunun yanında münavebeye de önem verilmelidir.
7- Hasat sonrası kayıpları asgariye indirecek ambalajlama, depola- ma ve taşıma işlerine önem verilmelidir. İyi bir pazar organizasyonu kurulmalıdır. Dış satım söz konusu olduğunda taşımada frigorifik araçlar ve kargo uçakları kullanılmalıdır

Alıntıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cilek, tarımı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kayısı Tarımı Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 1 21 Mayıs 2014 19:45
Domates Tarımı Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 21 Mayıs 2014 19:41
Elma Tarımı Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 21 Mayıs 2014 19:37
Çilek Maskesi Tarifi, Çilek Maskesi Nasıl Yapılır? Violent Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 17 Nisan 2014 20:23
ÇiLek[Argo.] Siyah1 Komik Loglar 7 06 Kasım 2007 17:38