IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Mart 2016, 22:07   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karanfil Çiçeği Türleri




Karanfil çiçeğinin türleri nelerdir? Karanfil cinsleri ve özellikleri hakkında bilgi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Karanfil Cinsleri; Çiçek meraklılarının çok sevdiği karanfil çeşitlerinin ıslah edilmesiyle elde edilen renk renk karanfiller bugün bütün dünyada bahçe ve saksılarda yetiştirilmektedir.

Karanfillerin senelik yetişenleri, ömürlü olanları vardır. Pesent adı verilen Çin karanfili, Hüsnü yusuf senelik karanfillerin meşhurlarından-dır.
Pesent Karanfili. — Çin’den çıkmıştır. Çok süslü çeşitleri vardır. Yazın aralıksız çiçek açar. Bunun tohumları sonbaharda soğuktan korunan bir yere ekilebilir. Bitki ilkbaharda yerine dikilir. Yahut nisanda ekilir, mayısta şaşırtma yapıldıktan sonra bir iki yaprak olunca kök toprağı dökülmeyerek yerlerine dikilir.
Hüsnüyusuf. — Avrupa’dan çıkmıştır. Şair Karanfili de denir. Katmerli, katmersiz çeşitleri vardır. Çiçekleri toplu halde açılır. Görünüşleri çok güzeldir. Yarım metre kadar boylanırlar. Memleketimizde çok ekilir. Tohumla yetiştirilir. Haziranda ekilen tohumlar şaşırtma yapıldıktan sonra yerlerine ekilir.
İspanya Karanfili. — Çin-Pesent karanfili arasında ömürlü bir türdür. İspanya karanfilinin boyu hüsnüyusuftan biraz yüksek ve tatlı kırmızı renktedir. İri çiçekleri salkımlar teşkil eder. Mayıstan hazirana kadar çiçeklenir.
Filon-Semperflorens. — Bu bitki Hüsnüyusufla Çin karanfili arasında bir yer tutar. Çok dallı ve 40 santim boyundadır. Oldukça iri çiçeklerinin çeşitli renkleri vardır. Bazıları düz renk, bazıları alacalı, çizgili, yahut 3 beneklidir.
Filon karanfili bahçelerde çok ekilir. Mayıstan donlara kadar çiçeklendiğinden makbuldür. Kümelerinin ayrılmasıyla, ya da ilkbaharda çelik lenerek çoğaltılır.
Senelik, ya da iki senelik karanfillerden sonra ömürlü karanfiller önemlidir. Bunlar günden güne ıslah edilerek katmerli, katmersiz, türlü renkli, yediveren, büyük-küçük çiçekli çeşitleri elde edilmiştir. Başlıcaları şunlardır:
Çiçekçi Karanfili. — Gövdesi ağaç; 50-70 cm. boyunda ömürlü bitkidir. Dipten dallanır. Yaprağı mavimtırak yeşildir; çiçekler katmerli, ya da yalınkat ve kokuludur. Maviden başka her renkte çiçek verir. Hazirandan’ sonbahara kadar çiçeklenir.
Büyük Çiçekli Yediveren Karanfili. — Güneşli ve sıcaklığı ılık bir yerde kışın bile çiçek veren bir çeşittir; dalları uzun olduğundan vazolara girer. Pek çok çeşitleri vardır, daldırma ve çelikle üretilir.
Nis Çocuğu Yediveren Karanfili. Çok büyük çiçekleriyle şöhret bulmuştur. Tohum ekildikten 7-8 ay sonra çiçeklenir. Yaprakları geniş, dalları serttir. Masif ve saksı karanfilidir. Yüksekliği 75 cm.’dir.
Margarit Karanfili. — Boyu 40-60 cm. olup tohumu ekildikten 5-6 ay sonra çiçeklenir. Çiçekleri büyük, kokulu, katmerli olup birçok renkleri vardır. Tohumları ocaktan şubata kadar şasi altında ekilir, yaz sonlarında çok kokulu ve çok katmerli çiçekler açar.
Büyük Çiçekli Karanfil. — Mükemmel ve kıymetli bir türdür. 40-50 cm. boylanır. Zengin ve uzun bir çiçeklenme mevsimi vardır. Bu mevsim margarit karanfillerinde olduğu gibi tohumu ekildikten 7 ay sonra başlar. Uzun ve geniş dallardaki çiçekleri katmerli ve çok kokuludur.
Mis Karanfili (Minyardis). — Çiçekleri ince dişli kenarlıdır. 20-30 cm. boylanır. Çok kokuludur. Mayıstan temmuza kadar çiçeklenir. Katmerli katmersiz yediveren çeşitleri vardır. Daha çok saksı çiçeğidir. Çelikle ve köklerinden ayrılarak çoğaltılır.
Amerikan Karanfilleri. — Büyük çiçekli, katmerli katmersiz, çeşitleri, vardır. Birçok melez çeşitler vermiştir. Çiçeği çatlamaz ve çok makbuldür. Tohumları ocakta sıcak sere ekilir. Çelikleri ağustostan sonra, daldırması çiçekleri kuruduktan sonra yapılır.
Yediveren Karanfiller. — Çiçekleri çok büyük, dolgun, katmerli zengin renklerdedir. Çelikleri Amerika karanfilleri gibi yapılır. Tohumlar katmersiz olanlardan alınıp iklime göre şubatla nisan arasında ekilir. Tohumdan yetiştirilenlerin çoğu yalınkat çıkar. Tohumlar kasalara hafif kumlu ve yaprak çürüğü ile karıştırılmış toprağa ekilmelidir. 3-4 yaprak olunca şaşırtma yapılıp 7-8 yapraktan sonra kırmızı buğday toprağı ile yapılan harç içinde saksıya veya yere dikilirler.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
karanfil çiçeği türleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kufeya Çiçeği, Kufeya Çiçeği Bakımı, Kufeya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 24 Mart 2014 20:44
Yelken Çiçeği, Yelken Çiçeği Bakımı, Yelken Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 24 Mart 2014 20:43
Söz Çiçeği - En Güzel Söz Çiçeği Nasıl Hazırlanmalıdır Liaaa Evlilik Hazırlıkları 0 31 Mart 2012 15:29
Karanfil Çiçeği Bakımı Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Aralık 2010 02:33
Karanfil - Karanfil Nedir - Karanfil Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:13