IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Aralık 2010, 00:41   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dip ve Orta Su Balıkları Nerelerde Nasıl Bulunur?




Avladığımız veya avlamak istediğimiz balıkları üst suda,orta suda ve dip balıkları olarak sınıflandırabiliriz.Balıkların vucud yapısı yaşadıkları ortama göre gelişmişdir.Pulları,derileri, vucud yapıları, yaşam ortamlarına göre farklıdır.

Üst su balıkları; Hamsi,istavrit gibi.

Orta su balıkları ; Küpez,kolyos,uskumru gibi.

Dip balıkları ;Mercan,fangiri,lipsos,sinarit,fener balığı,orfoz,lağos gibi.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Orta su balıkları : Genellikle vucudları uzunca elips şeklinde olurlar.Vucud derileri ince ancak sağlam yapıdadırlar.İnce pulludurlar.

Orta su balıkları nerelerde bulunurlar :Zaman zaman canlı yem peşinde koştuklarından su yüzüne de çıkarlar.Lambuka’ların, çok su yüzeyinde avlandıklarını gördüm.

Akıntıların kıyıları yaladıkları, burun başlarında,ters akıntıların kıyıların sürtünme alanlarında,anafor etraflarında bulunurlar.Nedeni ise ufak balıkların, açıkdaki suların sürüklediği besinlerin yavaşladığı ,toplandığı yerlerdeki onları yiyen yavru balıkları da orta su balıkları yerler.

Ters akıntıları anlamamızın bir yolu,denize bakdığımızda çizgilerle ayrılmış farklı mavi renklerini görebiliriz.Veya sanki bir bölge su kaynamış gibi gözükür.Sivrice’de kolyos,uskumru avlarında bu kaynaşı belirgin olarak görmekdeyiz.

İşde orta su balığına orada rastlamamız büyük olasılıkla oradadır.Ve bu olayda Sivrice’deki Orhan kardeşimizle hiç yanılmadık.Orada bir de yelkovan kuşu vardır ki o da mutlaka kolyosların bulunduğu bölgede kanatları suya teğet olarak daireler çizer.O da bir işaretdir.

Dip Balıkları :Çoğunluğumuzun sevdiği, gerek dip oltası ile yemle veya kaşık,yapay balıkla,canlı yem, iskandil ile sürütme şeklinde avladığımız balıklardır.

Dip balıkları sert derili,iri kalın pullu,yatık,yassı,dikine,yuvarlak elips şekillerinde olurlar.

Dip balıkları nerelerde bulunurlar: Denize dik gelen yar başlarında,denizden gördüğümüz kayalık uçurumların eteklerinde,batık gemilerin çevrelerinde (ancak buralarının kerterizini bilmelisiniz ki oltanız takılmasın) su altı tümseklerinde,derin suların bangolarında,su altındaki dip uçurumlarının eteklerinde bulunurlar.

Bunlar bulundukları yerlerdir.

Peki, en fazla nerede bulunurlar derseniz ise;

Yukarda yazdığım yerlerin, akıntı içinde olan veya akıntıya en yakın yerlerinde olurlar.Zaten bu tip yerlerde motor çalışır ancak boşda olup (Orfoz,lağos gibi balığa rastladığınız zaman hemen motoru,balık kovuğun içine kaçmaması amacıyla yuvadasından uzaklaştırmak için) akıntı ile kayarak avlanmak daha olumlu netice verir.

Buralarını nasıl bulabiliriz derseniz eğer; ya o bölgede oturuyor, etrafı tanımış olmanız gereklidir,ya samimi bir arkadaşınız götürecekdir,ya bir şişe rakı karşılığında yerel balıkçılardan bilgi almak,ya 3-5 defa teknesiyle ( İlk birkaç seferde size boş dönmeyesiniz diye mercan,küpez avlatırlar) ava çıkdığınız yerel bir balıkçının sizi götürmesini beklemekdir.

Bölgeyi tanımıyorsanız , ben inat ettim,illa kendim bulacağım derseniz ise,bulunduğunuz yerde bir tepeye çıkın,denizi iyicene izleyin, denizde gördüğünüz çizgiler,alacalı,bulacalı mavi renk farklılıkları sizin hedef bölgelerinizdir.

Bir diğer garantili yol ise, berrak mavilerden ,dibin birden bire koyu mavi derinlik kazandığı yar başlarını dolaşın.Ancak, bunlar kıyıya yumuşak eğimli yerler olmayıp dik yar başları olmalıdır.

Teknede sonarınız varsa derin sularda ani tümsekler veya çöküntüleri görerek buralarını kerteriz etmek veya Gps’e mark’lamak gerekir.

Fishfinder’inizde bulunduğunuz yerin haritası yüklenmiş ise oradaki bazı çizgiler akıntı bölgelerini gösterir.Derinlik rakamlarını da inceliyerek birden bire derinleşen çukurlukları veya yükselen tepelerden bangoları anlıyabilirsiniz.

Balığı aldığınız yer,tesadüf olmayıp,o tür balıkların yaşam alanlarıdır.Başka bir gidişinizde aynı yerde balık alamadığınız olur.Ancak gene de ilk avınızı yapdığınız yerlerde o balığı arayın.Demek ki o tür ortam, onlara uygundur.

Dikkat etmemiz gereken konu da dip balıklarının genelde büyük kafalı olup çene yapıları güçlü,dişleri keskindir.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Birden bire derinleşen yar başları büyük kafalı ve kuvvetli çeneleri olan balıkları barındırır.

Bu tür balıkların avından sonra iğne uçları kontrol edilip,eğilen,uçları kütleşen iğneleri (Sert çene ve damaklarına tam saplanmazsa iğne çentiği vazifesini yapamaz,balığı çekerken en ufak boşlukda kaçar) değiştirmek lazımdır.

Denizde hatalarımızı ne kadar azaltırsak,gözlemlerimizi de dikkatli yaparsak avlarımız o nisbetde gerçekleşecekdir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
balıkları, bulunur, dip, nerelerde, orta, su, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaç Çeşit Kemik Vardır Nerelerde Bulunur? Violent Biyoloji 0 02 Kasım 2014 12:52
Elementler Nerelerde Bulunur PySSyCaT Kimya 0 14 Ekim 2014 01:17
Yunus Balıkları Nasıl Uyur Liaaa Hayvanlar Alemi 1 09 Nisan 2012 01:28
Yunus balıkları nasıl uyur Ein Hayvanlar Alemi 0 25 Aralık 2010 13:57
Mutluluk nasıl bulunur anahro Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 27 Eylül 2010 15:38