IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2016, 14:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aybalığı (Mola)




AYBALIĞI. Aybalıkları disk biçimindeki yas­sı ve yuvarlak gövdeleriyle okyanusların garip görünümlü dev balıklarındandır. Molidae fa­milyasını oluşturan bu balıkların dilimizdeki adı, dolunayı andıran yusyuvarlak görünüm­lerinden kaynaklanır. İsveçli doğa bilgini Lin-naeus da ilk karşılaştığında bu balıkları değir-mentaşına benzetmiş ve bu anlamdaki Latin­ce Mola sözcüğüyle adlandırmıştı.
Aybalıklarının üç türü içinde en tanınmışı okyanus aybalığı, pervanebalığı ya da yalnız­ca aybalığı olarak bilinen Mola mola'du. Ağırlığı 1 ya da 2 tonu bulan bu dev balığın gövdesi boz ya da kahverengimsi, derisi sert ve pürtüklü, yüksekliği (ya da bir anlamda çapı) 3-3,5 metre kadardır. Kuyruk ve göğüs yüzgeçleri gövdesine oranla çok küçük oldu­ğundan, suda dik duran bir çember gibi dengesini güçlükle sağlar. Bu yüzden, solun­gaç yarıklarından ya da ağzından su püskürte­rek yavaş yavaş yüzer. Bazen de ağzı yukarıya gelecek biçimde gövdesini hafifçe arkaya de­virip suyun yüzeyinde güneşlenir gibi yatarak dinlenir. Eskiden açık denizlerde rastladıkları

aybalıklarının garip görünümünden, iriliğin­den ve su püskürtürken çıkardığı hırıltılı seslerden ürken denizciler bu zararsız balıkla­rı haritalarında bir canavar gibi gösterirlerdi.
Sıcak ve ılık denizlerin yüzeye yakın kesim­lerinde ya da orta derinlikteki sularında yaşa­yan aybalığı daha çok plankton denen mikros-kopik deniz canlılanyla beslenir. Bunun dışın­da denizanalarını, küçük kabuklu hayvanları ve balık larvalarını da yer. Sayıları oldukça az olan bu balıklar eti pek beğenilmediği için avlanmaz; hatta Büyük Okyanus kıyısındaki bazı yörelerde kutsal sayılır. Yaz aylarında üreyen aybalıklarının larvası 2,5 mm uzunlu­ğundadır ve bildiğimiz mekik gövdeli balıklar­dan bir farkı yoktur. Yavrunun uzunluğu 1 santimetreyi geçtiğinde, gövdesi iki yandan basılmış gibi yuvarlaklaşarak disk biçimini almaya başlar.
Aybalıklarının öbür iki türü, yaklaşık 70 cm yüksekliğindeki güdük aybalığı (Ranzanla lae-vis) ile 2-2,5 metre yüksekliğinde ve 200-300 kg ağırlığındaki mızrak kuyruklu aybalığıdır (Mola lanceolata ya da Masturus lanceolatus). Okyanus aybalığı ile güdük aybalığı, seyrek olmakla birlikte, bazen Akdeniz ve Ege'de de görülebilir.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aybalığı (mola)


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İşçilerde Mola Süresi Nekadar? İşçilerde mola süresi varmı? İş Kanuna göre hak nedir Zen Genel Paylaşım 0 26 Şubat 2013 22:11
Mola N999 Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 04 Mayıs 2012 01:37
Kısa Bir Mola Afrodit Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 12 Ocak 2012 22:46