IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By SaMuRai

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Eylül 2019, 19:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Olta Kamış Seçimi




Olta Kamış Seçimi


Özellikle kıyı balıkçılığında, olta iğnesini uzağa atmak için kamışlar oldukça fazla iş yaparlar. Balık çeşidine, ağırlığına göre hassas, uzun, katlanır, esnek, sabit, uzun ve kısa olmak üzere çok fazla çeşide sahiptir.


Kamış Yapı Malzemeleri
Olta kamışları, karbon, bambu, grafit, fiberglas’dan yapılabilir. En yaygın olan ve ekonomik olanları fiberglass olta kamışlarıdır.

Fiberglass kamışlar; ağır oldukları için kullanımları zordur ama dayanıklıdırlar. Uzun süre kullanıldıklarında, kullanıcıyı yorarlar. Esnektirler ama uzağa gönderim yapmada çok başarılı değildirler.

Karbon kamışlar; Hafiftir ,esnektir ve sağlamdırlar. İnce ve hafif oldukları için kullanıcıya verdikleri his oldukça keyiflidir. Uzun süre kullanıldıklarında kullanıcıları yormazlar.


Karbon ve grafit malzemesi metal bazlı olduğu için bazı hava koşullarında dikkat etmek gerekir. Yağmurlu, yıldırımlı günlerde, üzerlerine yıldırım çekme ihtimali olabilir. Özellikle düz bir denizde ve teknede, her türlü sivri çıkıntı, yıldırıma davetiye çıkaracaktır. 2011 yılında Amerika’da gölge, tekne üzerinde amatör balıkçılık yapan iki kişiden birinin oltasına yıldırım düşmüştü, şans eseri hafif yaralanma ile durumu atlattılar.

Grafit kamışlar; oldukça hafiftir ve esneme özelliğine sahiptir. Uzun menzil atış yapabilmek için uygundurlar. Ayrıca dayanıklıdırlar.

Bambu kamışlar; gelişen teknoloji ile çağ dışı kalmışlardır. Kırılgandırlar, fazla yük taşıyamazlar. Genellikle tatlı sularda küçük balıkları avlamak için kullanılabilirler.


Olta Kamış Tipleri
Teleskopik Kamışlar
Teleskopik, tek parça, eklemeli, surf tipi olmak üzere farklı tiplerde birçok olta kamışı vardır. Amatör balıkçılar için en çok teleskopik kamışlar tercih edilir. Teleskopik kamışlar, tek parça kamışlara göre daha ağırdır ama iç içe geçtikleri için taşımaları çok kolaydır.

Parçalı Kamışlar
İki yada üç parçadan oluşan kamışlardır. Teleskopik kamışa göre daha sağlam ve hafiftir ancak taşıması daha zordur.



At-çek kamışlar
Genellikle ülkemizde oldukça fazla olta kullanımı at-çek oltacılığı ile yapılır. Devamlı elde olduğu için kullanıcıyı yormaması bakımından hafif olmaları hedeflenir. 2.5 metre civarında ve kısa olanlar küçük kurşunları atabilirken, 3.5 metreye yakın olan uzun olanlar 100gr kurşunları atabilirler ve daha sağlam olurlar. At-çek olta balıkçılığı kamışı yorduğu için sağlam yapılırlar.

Surf Kamışlar
Amaçları, oltayı en uzak mesafeye göndermektir. Misina sürtünmesi en aza indirilmiştir ve ağır kurşunları atabilirler. Kamış ağırdır ve at-çek için uzun sürekli kullanımda kullanıcıyı yoracağı için uygun değildir. 100 gr kurşun ile 100 metreye yakın bir mesafeye oltayı gönderebilirler.

Sazan Kamışları
Boyları 3-4 metre arasındadır, sapları uzundur ve serttirler. Bu sayede zarar görmeden sazan balıklarını rahatça çekebilirler.

Olta kamışları üzerindeki rakkamlar
Olta kamışlarının üzerinde uzunluk, ağırlık ve aksiyon değerleri yazar. Bu değerler kullanıcının amacına yönelik, kamışın özelliklerini tanımlar.

Örneğin; Uzunluk: 360 cm, Ağırlık: 30-90gr , Aksiyon: 3.5 olarak tanımlanan bir olta kamışının;

Uzunluğu 360 cm’dir, En gazla 90gr kurşun ağırlık ile güvenli kullanıma uygundur. Üstü ağırlık kullanılabilir, kullanıcı tercihidir ama üretici tarafından önerilmediği görünmektedir. Aksiyon ise kamışın esneme payıdır. Esneme payı arttıkça, kamışın oltayı uzağa fırlatma kapasitesi artar. Ancak fazla esneme payına sahip kamışlar, ağır kurşunlar ile kullanılırken dikkatli olunmalıdır.


Az esneyen kamışlara hızlı aksiyon, bütününe yakın esneyen kamışlara yavaş aksiyon denir. Yavaş aksiyonda yani tamamına yakını esneyen bir kamışta amaç, balığı yavaş çekerek, iğnenin balığın ağzını yırtmasını engellemektir. Az esneyen ve hızlı aksiyon olarak tanımlanan kamışlar, daha hassastırlar.


ALINTI

__________________
SaMuRai
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
balikÇilik, kamis, kamis tipleri, olta kamis, secimi, uzunlugu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Olta İğne Seçimi / Boyutları SaMuRai Balıkçılık 0 04 Eylül 2019 18:51
Büyük Ağaç ile Küçük Kamış Masalı Tanem Öykü Masal ve Hikayeleri 0 23 Mayıs 2019 18:08
Kamış Flüt Mağarası - Çin Afrodit Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 17 Mart 2013 13:19
Kamış ses verince Ney oldum sanır.. Tufan Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 16 Ekim 2012 21:50