IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Deep

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Ocak 2012, 18:28   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kablosuz ağınızı koruyun!




Router'lardaki WPS açığı ne anlama geliyor?

Kablosuz ağlarda patlak veren WPS açığı nedir, ne değildir? Korunmak için ne yapmak gerekir? İçeride


Kablosuz ağlarda geçtiğimiz ay tespit edilen WPS açığı, son senelerde satılmış olan hemen hemen tüm tüketiciye yönelik router'ları etkiliyordu. Peki WPS tam olarak nedir? WPS destekli bir router'a sahipseniz yapmanız gereken bir şey var mı?
WPS nedir?
"Wi-Fi protected setup" (WPS), tecrübesiz kullanıcıların router ile diğer ürünlerini kablosuz olarak kolayca bağlamalarını sağlayan bir sistemdir.
WPS nasıl işliyor?
WPS destekli router'ların arka tarafında 8 haneli bir kod bulunmaktadır. Kablosuz ağınıza örneğin bir laptop bağladığınızda bu 8 haneli PIN kodunu girmeniz gerekir. Normal şartlarda 8 haneli bir PIN kodunu kırmak, 6.3 yıl sürebilir. Zira kodun 3 kez üst üste yanlış girilmesi, router'ın 60 saniye sizi bekletmesiyle sonuçlanır.

Sorun nerede baş gösterdi?
WPS güvenliği, 8 haneli güvenlik kodunu 4 haneli 2 gruba ayırmaktadır. 4 hane ise toplamda 10.000 olası kombinasyon anlamına geliyor. Router'lar, ilk 4 rakamı doğru olarak gönderdikten sonra "ilk dört rakamı doğru söylediniz" biçiminde bir mesaj gönderir. Bu ise 8 haneli bir kombinasyonu bulmak yerine, yeni bir 4 haneli kombinasyonu bulmak anlamına geliyor. Dolayısıyla 6.3 yıllık süre sadece 1 güne düşüyor. Bazı durumlarda ise durum daha kötü olabiliyor. Zira router'lardan bazıları, 3 yanlış denemeden sonra 60 saniyelik kilitleme işlevini sunmuyor ve dolayısıyla PIN kodunu çok daha kısa sürede kırmak mümkün oluyor.
Kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?
Tüm router üreticileri, Wi-Fi Alliance tarafından sertifikalandırılmak için WPS'yi varsayılan olarak açık tutuyor. Ancak router'ınız WPS özelliğine sahip bile olmayabilir. Bunu 2 yolla denetleyebilirsiniz. İlk önce router'ınızın önünde büyük bir WPS düğmesi olup olmadığına bakın. Eğer herhangi bir WPS düğmesi bulamıyorsanız, cihazınızın arka tarafında 8 haneli bir PIN kodunu arayın.

WPS açığından kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Eğer router'ınızda WPS özelliği varsa kendinizi 3 yolla korumanız mümkün:
1. WPS'yi kapatın: Bazı durumlarda WPS'yi kapatsanız bile gerçekten kapanmayabiliyor. Bunun için farklı bir bilgisayarı WPS ile router'ınıza bağlamayı deneyin. Eğer WPA anahtarı yerine WPS PIN'i soruluyorsa, WPS hala etkin demektir. Eğer WPA anahtarını girmeniz isteniyorsa, WPS artık etkin değildir.
2. Firmware'inizi güncelleyin: Firmware'inizi güncelleyerek router'ınızı güvenlik açığının giderildiği bir sürüme yükseltin.
3. Tomato veya DD-WRT gibi alternatif bir firmware kullanın: Bu firmware'ler WPS'yi desteklemediği için WPS saldırılarına karşı herhangi bir açıkları bulunmuyor. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hangi router'ların WPS'e sahip olduğunu ve hangisinde WPS'i kapatabileceğinizi bulabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ağınızı, kablosuz, koruyun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Motoru Koruyun Dilara Ah Erkekler 0 08 Eylül 2010 12:56
adınızı soyadınızı yazın karekterinizi öğrenin CyberNeaT Burçlar, Fallar ve Kehanetler 2 29 Haziran 2006 18:15