IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2015, 16:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilgisayarda Sürücü Kavramı




Bilgisayar tarafından kullanılacak programların, kullanıcı tarafından girilen verilerin ya da bilgisayar tarafından meydana getirilen bilgilerin daha sonraki kullanımlar için saklandığı, depolandığı birimlere bilgi depolama üniteleri, bu ünitelerin kullanılmasını mümkün kılan araçlara da sürücü(driver) denir.
Bir bilgisayarda çeşitli sürücüler bulunmaktadır. Bunlar Harddisk Sürücü, CD/DVD Sürücü ve Flaşdisk Sürücü gibi isimler alır.

-Harddisk Sürücü: Bilgisayarın yapısı gereği elektrik enerjisi olmadığında kullanılamıyor olması, bilgilerin daha sonraki kullanımlar için saklanması gereğini ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaçtan dolayı her bilgisayarda hem bilgilerin saklanması, hem de büyük yapıdaki programların kullanılabilmesi için harddiske ihtiyaç vardır. Harddisk hem bilgi depolama ünitesi hem de bir sürücü görevi yapmaktadır. Harddiskin bilgisayardaki karşılığı C: ile ifade edilmektedir. Bu sebepten harddiske C: sürücüsü de denilmektedir.
Bazı bilgisayarlarda bir harddisk bölümlendirilerek kullanılabilir ya da birden fazla harddisk bulunabilir. Bu durumda bilgisayarda harddiskin diğer parçaları veya diğer harddisk ya da harddiskler sırası ile alfabenin harfleri ile ifade edilir. Örneğin, bir bilgisayarda iki harddisk olduğunu ya da bir harddiskin iki parçaya bölündüğünü farzedelim. Bu durumda birinci harddisk C: harfi ile diğeri ise D: harfi ile ifade edilir. Üçüncü veya dördüncü harddiskler ya da harddiskin diğer parçaları takip eden E: ve F: harfleri ile ifade edileceklerdir.

-CD/DVD Sürücüler: Program, veri ve bilgilerin daha sonraki kullanımlar için depolandığı bir başka birim CD/DVD'lerdir. CD/DVD'lerin kullanılabilmesi ilgili sürücünün bulunmasına bağlıdır.
CD/DVD sürücünün bilgisayardaki karşılığı harddisk sayısına ya da harddiskin bölümlendirilmesine bağlıdır. Standart yani tek harddisk olan bilgisayarlarda CD/DVD sürücü D: harfi ile ifade edilir. Eğer kullanılan bilgisayar birden fazla harddisk bulunan bir bilgisayarsa harddiskleri ifade eden harfleri takibeden ilk harf CD/DVD sürücüyü gösterecektir. Eğer kullanılan bilgisayarda iki adet CD/DVD sürücü varsa bu araçlar da harddiski takibeden harflerden birini üstlenecektir. Bu işlem bilgisayarın sistemi tarafından otomatik olarak ayarlanır ancak isterse kullanıcılar bu harf sistemine kendi istekleri doğrultusunda müdahale ederek sürücüleri istedikleri gibi harflendirebilirler.

-Flaşdisk ya da Harici Harddisk Sürücüler: Diğer bilgi depolama üniteleri FlaşDisk ya da Harici Harddisk'lerdir. Bu bilgi depolama ünitelerinin kullanılabilmesi için bilgisayarlarda USB girişleri bulunur. USB girişine takılan birimler aynen bir harddisk gibi kullanılabilir. Bu birimlerin harddisklerden en önemli farkı ve temel amacı kolaylıkla taşınabilir olmalarıdır.
FlaşDisk ya da Harici Harddisklerin bilgisayardaki karşılığı diğer sürücülerin sayısı ve durumuna göre takip eden harf ile ifade edilmektedir. Örneğin, bir harddisk ve bir CD/DVD sürücü bulunan bir bilgisayara bir flaşdisk takılırsa E: ifadesi ile karşılık bulacaktır. Bu işlem bilgisayarın sistemi tarafından otomatik olarak ayarlanır ancak isterse kullanıcılar bu harf sistemine kendi istekleri doğrultusunda müdahale ederek sürücüleri kendileri harflendirebilirler.


  • Sürücü
  • ve
  • Bilgi
  • Depolama
  • Ünitelerinin
  • Çeşitli
  • Açılardan
  • Karşılaştırılması


-Kapasite: Burada bilgi depolama üniteleri olarak Harddisk, CD/DVD ile Flaşdisk karşılaştırılacaktır. Kapasite açısından bakıldığında en fazla kapasiteye sahip olan sürücünün harddisk olduğu görülür. Günümüzde üretimi süren en küçük harddiskin kapasitesi 320 GB civarında olduğu bilinmektedir. Standart bir CD içinde yaklaşık 700 MB'lık bilgi taşıyabilir. Son zamanlarda CD'ye göre kullanımı artan DVD'lerin kapasitesi ise standart olarak 4,7 GB ile 8,5 GB arasında değişmektedir. Daha büyük kapasiteli DVD'ler de vardır. Günümüzde flaşdisklerin kapasiteleri de 64 GB'a kadar ulaşmaktadır.
-Taşınabilirlik: Burada bilgi depolama üniteleri olarak Harddisk, CD/DVD ile Flaşdisk karşılaştırılacaktır. Bilgilerin transferi açısından düşünüldüğünde Flaşdiskler içine yazılıp silinme özelliğine sahip oldukları ve kolay taşınabilirlikleri açısından en uygun olan bilgi depolama ünitesidir. CD/DVD'ler de kolay taşınabilirler. Ancak günümüzde standart CD/DVD'lere bilgi yazıp silmek için ReWritable özelliği taşıyan CD/DVD kullanmak gerekir. Harddiskler ise bilgisayarın içinde sabit durmaları ve elektronik aksam bakımında bilgisayara bağlı olmaları açısından bakıldığında taşınması uygun olmayan araçlardır.
-Hız: Bu karşılaştırmada sürücüler; Harddisk sürücü, Flaşdisk ve CD/DVD sürücü olarak dikkate alınacaktır. Bilgiye ulaşma açısından bakıldığında en hızlı olan sürücü harddisktir. Hardddiski Flaşdisk takip eder. Bilginin büyüklüğü ile ters orantılı olan transfer hızı CD/DVD sürücülerde oldukça iyidir.
-Fiyat: Burada bilgi depolama üniteleri olarak Harddisk, CD/DVD ile Flashdisk karşılaştırılacaktır. En pahalıdan en ucuza doğru bir sıralama yapılırsa; 320 GB büyüklüğünde bir Harddisk yaklaşık 80 $, bir boş CD/DVD yaklaşık 50 Krş, 8 GB kapasite bir Flaşdisk 15 TL civarındadır. Fiyatlar 2012 yılı fiyatlarıdır.
-Güvenilirlik: Burada bilgi depolama üniteleri olarak Harddisk, CD/DVD ile Flaşdisk karşılaştırılacaktır. Burada bilgiyi koruma açısından düşünüldüğünde en güvenilir olan ünite Harddisk olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenilirlik açısından bakıldığında Harddiski Flaşdisk izler. Diğer bilgi depolama ünitesi CD/DVD ise fiziksel ortamla bir arada oldukları için her an bozulma ve içindeki bilgileri kaybetme riski ile karşı karşıyadır. CD/DVD potansiyel suçlu gibi görülmelidir. Bu sebeple CD/DVD'de saklanacak bir bilginin en az bir kopyasının her zaman için diğer bir bilgi depolama ünitesinde özellikle de harddiskte bulundurulmasında büyük yarar vardır.
-Genel Kullanım: Burada bilgi depolama üniteleri olarak Harddisk, CD/DVD ile Flaşdisk karşılaştırılacaktır.
Harddisk kendisi de bir sürücü olması sebebiyle üzerinde her istenildiğinde okuma, yazma, değiştirme ve silme işlemleri yapılabilir.
Harddisk'te olduğu gibi Flaşdisk kendisi de bir sürücü olması sebebiyle üzerinde her istenildiğinde okuma, yazma, değiştirme ve silme işlemleri yapılabilir. Yeter ki USB girişine takılı olsun.
CD/DVD kullanabilmek için ilgili sürücünün bilgisayarda bulunması gerekir. Geçmişte CD-ROM veya DVD-ROM sürücüler ROM özelliğinden dolayı CD/DVD'lerde bulunan bilgileri sadece okuyabilir veya veri transferi yapabilirlerdi. CD/DVD'ye bilgi yazabilmek için CD/DVD Writer denilen araçlara ihtiyaç duyulurdu. Günümüzde DVD Sürücüler her okuma hem de yazma özelliğine sahip olduklarından her iki işlemi de yapabilmektedirler.
Yaygın olarak kullanılan CD/DVD'lerin sadece bir kez yazılabilme (write once) özellikliği bulunmaktadır. Bu sebeple tam olarak dolu olan CD/DVD'lerde bulunan bilgiler silinemez ve üzerine yeni bilgiler yazılamaz. Bu işlemler yapılmak istenirse ReWritable özellikte CD/DVD edinmek gerekir.

__________________
kar havası gibisin dışarda, içimde elmanın dişlenişi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilgisayarda, kavramı, sürücü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Drift atan sürücü ortalığı savaş alanına çevirdi: 4 yaralı Kaynak: Drift atan sürücü MasteR06 Haber Arşivi 0 16 Aralık 2013 22:48
Sır bilgisayarda mutlu son! Slipknot Ağ, Network ve Networking 0 11 Eylül 2011 11:58
Bilgisayarda Kadın Ay Komedi ve Mizah 2 16 Ocak 2011 00:50
Bilgisayarda Enerji Tasarrufu Dilara Bilim Dünyasından Son Haberler 0 01 Eylül 2008 18:01