IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2019, 10:29   #1
Çevrimdışı
bb
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
HDD vs SSD





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


En çok kullanılan ve karşılaştırılan HDD ve SSD Diskler arasındaki farkı hız, titreşim, enerji açısından değerlendirip sizlerle bu yazıda paylaşacağız.

Öncelikle SSD Disklerden başlayalım.. SSD Diskler herhangi bir çelik disk barındırmadığından dolayıdır ki en azından fiziksel olarak baktığımızda flash disk entegrelerine benzer yapılardadır. Aynı zamanda RPM olarak bilinen dakikada 7200,5400 gibi fazla enerji isteyen olaylardan uzak durmasından dolayı SSD disklere ulaşım süresi HDD ile arasındaki ilk fark olarak karşımıza çıkıyor. Yazımızda sizin de tahmin edeceğiniz gibi SSD Diskleri öveceğiz ancak öncelikle şunu söyleyelim bütün bu avantajlarına rağmen HDD disklerin varlığını sürdürüyor olmasının ana sebebi maaliyet farkı. Yani siz 200 GB SSD diskte istediklerinizi yapabilecekken maaliyetinden dolayı 32 GB gibi değerler kullanabiliyoruz.

Karşılaştırılan laptoplar eşit donanıma ve tamamen eşit koşullarda bilgisayarlardır ve aralarındaki tek fark bir tanesi HDD, bir tanesi SSD olmasıdır.Performans özelliklerin tamamında SSD büyük bir fark yaratıyor. Hadi performans ile çok bir işimiz yok diyelim ki son yapılan Titreşim Testi’de gerçekten şaşırtıcı düzeyde SSD’nin fark yarattığı görülüyor. Gerçekten güçlü bir dayanıklılığa sahip olan SSD Diskler aynı zamanda performans açısından da çok etkili. Aynı zamanda şunu da ekleyelim genel bilinen kanı daha performanslı çalışan her şey daha fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır. Ancak disk konusunda bu böyle değil. SSD Diskler bu kadar performanslı oldukları gibi aynı zamanda pil dostu olarak da karşımıza çıkıyor. Tam dolu pili HDD disk ile 3 saat kullanabiliyorken SSD ile çalışan bilgisayarlar 4 saat kadar bir süre sonra pili bittiğini görüyoruz. Buda SSD’nin daha az enerji sarfiyatına sahip olduğunu kanıtlıyor.

SSD bellekler yeni nesil teknoloji ile üretilmiştir ve HDD bellekler gibi mekanik parçalar kullanmazlar. HDD belleklerde verilerin kaydedildiği disk bulunur. Bu disk üzerine işlenen veriler motor yardımıyla döndürülür ve aynı şekilde okuyucu ile okunması gerekir. Bu işlem hem zaman kaybına hem de enerji kaybıba sebep olduğu için HDD belleklerin okuma ve yazma hızları daha düşüktür.

SSD' lerde ise mekanik parça bulunmaz. Aynı Ram bellekler gibi veriler yonga kümeleri içinde saklanır fakat Ram belleklerden farklı olarak geçici değil uzun süre kalıcıdırlar. Ram bellekteki veriler elektrik yardımıyla kayıtta tutulurken SSD'lerde öyle değildir.


__________________
Yalnız kalmaktan o kadar korkuyorsun ki;
ihtiyacın olmayan insanlar biriktiriyorsun.
İhtiyacın olmayan insanları kaybetmemek için,

Kendin olmaktan vazgeçiyorsun...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hdd, ssd


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık