IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By KoJiRo

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2022, 16:43   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ev Yapımı TPM 2.0 Modülü





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Microsoft, Windows 11’in yakın zamanda piyasaya sürülmesiyle donanımsal olarak sunulan TPM modülünü şart hale getirdi. TPM güvenlik teknolojisi aslında yeni değil (Windows 10 ve Windows Server 2016’da tanıtıldı) ve tüm detaylarından bu makalemizde bahsetmiştik. TPM özelliği güvenlik açısından oldukça önemli, bu oldukça açık. Ancak Microsoft bu süreci daha iyi yönetebilirdi.

Bildiğiniz üzere anakartların tümü TPM desteğine sahip değil ve fiziksel olarak TPM modülü takabilmemiz için anakart üzerinde bir bölüm bulunuyor. Yani internet üzerinden bir TPM 2.0 çipi sipariş etmek ve anakarta monte etmek mümkün. Öte yandan bu çiplerin bir maliyeti var ve genellikle Aliexpress gibi yabancı alışveriş sitelerinde bulunuabiliyor. Ancak fiziksel TPM yongaları kimi kullanıcılar için mantıklı olabilir çünkü yeni bir anakarta geçmek artık çok daha maliyetli. Öte yandan evde TPM modülü yapma imkanımız da var. Tabi bu biraz emek gerektiriyor.

Harici TPM Çipleri

En baştan belirtmek gerekirse, modüllerin her anakart markası ve modeli için aynı olmadığını not düşelim. Bu da ortalama bir kullanıcının satın alma sürecini ve çip seçimini biraz zorlaştırıyor. Ancak çeşitli anakartlar için gerekli modüllerin yalnızca iki parametrede değişiklik gösterdiğini de belirtelim: Anakart ve TPM 2.0 modülü arasındaki arayüz.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bazı anakartlar TPM2.0 modülü ile SPI aracılığıyla iletişim kurarken, bazıları I2C, bazıları ise LPC kullanmakta. Yukarıdaki gördüğünüz videoda 20 pinli bir yonga yer alıyor. Ancak LPC arayüzünü kullanan bir anakart 6*2 pin başlığıyla gelebiliyor. Bu nedenle anakart-çip uyumluluğuna dikkat etmek gerekli. Daha doğrusu önce anakartımızın hangi çip ile uyumlu olduğunu öğrenmeliyiz. Sonrasında uyumlu çiplerle ilgili fiyat araştırması yapabilirsiniz.
Evde TPM Modülü Yapımı: Şemalar ve Devre Kartı

Örneğin Gigabyte AORUS GAMING 3 model bir anakartı ele alalım. Bu anakart SPI arayüzüyle iletişim kuruyor ve 6*2 pin başlığa sahip. Bu anakart ile uyumlu TPM 2.0 modülünün fiyatları yaklaşık 150 eurodan başlıyor. Biraz araştırma yaparsak eBay’de veya fark sitelerde SLB9665 gibi bir çipi 3 euro gibi bir fiyata bulabiliyoruz. Bunun yanında, veri sayfasına göre çipin anakartla çalışması için neredeyse hiç harici parçaya ihtiyacı yok.

Ayrıca bu tür TPM yongalarını üreten Infineon adında bir şirket var. Bu şirket, tüm farklı iletişim arabirimi kombinasyonlarında eski TPM 1.2 standardı ve mevcut TPM 2.0 standardı için eksiksiz bir ürün yelpazesine sahip.

Viktor ismindeki bir elektronik teknisyeni, ürün sayfasındaki verileri ve Typical Application Circuit (Tipik Uygulama Devresini) kullanarak şemaları tasarladığını söylüyor. TAC, SLB9665 yongası ve diğer şeyleri anakarta bağlamak için konnektörden biraz daha fazlasını içeriyor:



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tüm bunlar, 28 mm*16.3 mm’lik küçük bir PCB’ye çok iyi uyuyor:



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


TPM Baskı Devre Kartı (PCB)

Bir PCB’yi evde yapmak mümkün olsa da, PCBWay gibi bazı üreticiler tarafından tasarlanan uygun fiyatlı PCB’ler mevcut. Siparişle gelen TPM çipini baskı devre kartına uygun şekilde lehimleyebiliriz. Elbette buna herkesin eli yatkın olmayabilir. Sonrasında lehim noktalarını birkaç kez kontrol etmekte yarar var.

Sonuç: Çalışan bir TPM 2.0 Modülü

Tüm lehim noktalarını iyice kontrol ettikten sonra kartı bir de kısa devre için test edip kafanızda kırmızı ışıkların yanıp sönmediğinden emin olun. Ortaya çıkan sanat eseri kesinlikle göz kamaştırıcı değil, ama iş görüyor. Her şey tamam ise modülü anakarta takabilir ve böylece kendi TPM 2.0 modülünüzü kendiniz yapıp Windows 11 güncellemelerini sorunsuz alabilirsiniz.

Technopat

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evde Puf Nasıl Yapılır?, Resimli Puf Yapımı Anlatımı, Renkli Puf Yapımı Violent El Sanatları 0 25 Eylül 2014 20:07
Log Modülü Shiniori Unreal IRCd 1 08 Ağustos 2013 18:08
icerik modülü SaNaLStaR Unreal IRCd 5 13 Ekim 2010 13:53
blockrepeat modülü CroAtoN Eggdrop, NeoStats, BNC 1 31 Ocak 2008 00:37
Websql Modülü Kablosuz NET Unreal IRCd 8 27 Mart 2007 22:31