IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2018, 11:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Suzan Kahramaner *





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Suzan Kahramaner (21 Mayıs 1913 - 22 Şubat 2006) Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerinden biri. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Ord. Prof. Dr. Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. Avrupa'da çeşitli üniversitelerde araştırmalar yapıp 1968 yılında profesörlüğe yükseldi. Uluslararası birçok matematik kongresine katıldı. 2006 yılında ise hayatını kaybetti.

Yaşamı ve kariyeri
Suzan Kahramaner Müzeyyen Hanım ve cerrah Rıfkı Osman Bey'in kızı olarak 1913 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu 1919 ile 1924 yılları arasında Moda Numüne İnas İlkokulu'nda bitirdi. Daha sonra Notre Dame de Sion'a kayıt yaptırdı (1924) ve Fransızca lisans derecesi elde etti (1934). Osmanlı İmpatatorluğu'nda en yüksek eğitim kurumu olan Darülfünün'a, yani İstanbul Üniversitesi'ne gerçekleşen üniversite reformu sonrasında girdi (1934). Burada matematik ve fizik alanlarında eğitim gördü. Bu yıllarda 1933 yılında iktidara gelen Adolf Hitler iktidarından kaçan Alman bilim insanları üniversitede ağırlanıyordu ve Kahramaner Prof. Dr. Ali Yar, Prof. Dr. Kerim Erim, Prof. Dr. Richard Von Mises, Prof. Dr. Hilda Geiringer ve Prof. Dr. William Prager gibi tanınan matematikçilerden dersler aldı. 1939 yılında üniversitenin matematik ve astronomi bölümünden mezun oldu. Bir süre Çamlıca Kız Lisesi'de asistan öğretmen olarak görev aldı. 1943 yılında doktora eğitimine başladı ve kendisinin doktora danışmanı Türkiye'nin doktora derecesine sahip ilk matematikçisi olan Kerim Erim'di. Doktora konusu da "Karmaşık Sayılar Teorisinde Katsayı Problemleri" üzerineydi.

1943'lü yıllarda İstanbul Üniversitesi'nin matematik bölümünde Analiz I ve Analiz II dersleri asistanıydı. 1957 yılının kasım ayında bilimsel araştırmalarda bulunmak üzere Zürih'e gitti. Aynı yılın ağustos ayında Edinburgh'da gerçekleşen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'ne katıldı. 1958 yılında İstanbul Üniversitesi'ne geri döndü. 1959 sonbaharında NATO bursu kazandı ve Zürih Üniversitesi'nde bir süre görev aldı (1959-1960).

1962 yılına gelindiğinde Stockholm'de gerçekleşen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'ne katılım göstererek yıl içinde, eylül ve ekim aylarında Helsinki Üniversitesi ve Zürih Üniversitesi'nde araştırmalarda bulundu. Benzer kongrelerden birine de 1966'da Rusya'da katıldı. Sonrasında profesörlük tezi için yurt dışındaki araştırmalarına devam etti ve 1968 yılında profesörlüğe yükseldi. Takip eden yıllarda Londra, Paris, Zürih ve Nice gibi şehirlerde bilimsel faaliyetlerde bulundu (1970). Romanya, Yugoslavya, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkeletin katılımıyla gerçekleşen Balkan Matematikçiler Birliği'nin kuruluşuna katkıda bulunan isimlerden biri oldu. Aynı zamanda Balkan Matematikçiler Birliği'nin bir üyesiydi.

1978 yılı sonrasında bir yıl İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanlığı görevinde bulundu. 40 yıllık akademik kariyeri sonrasında yaş haddi nedeniyle emekli oldu. 22 Şubat 2006 tarihinde ise doksan iki yaşındayken hayatını kaybetti. 2013 yılında Işık Üniversitesi'de düzenlenen bir sempozyumla anıldı.

__________________
Ey iki adımlık yerküre; senin tüm arka bahçelerini gördüm ben.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
biyografi, matematik, suzan kahramaner


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Suzan Kardeş AngeL Kültür ve Sanat 0 28 Ekim 2013 12:39