IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2024, 04:57   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ay Yok Olsaydı Yaşanabilecek 7 Muhtemel Olay




Güneş Sistemi’nin 4.5 milyar tarihi boyunca parlak yıldızımızın etrafında dönerken neredeyse sürekli yanımızda olan tek uydumuz Ay yok olursa neler yaşanırdı? Dolunayda geceyi aydınlatan, insanların ve hayvanların davranışlarını etkileyen, adet döngüsü üzerinde bile kontrolü olan Ay, yok olursa büyük bir felaket yaşanacağı kaçınılamaz ama Dünya’daki hayatı da beraberinde götüreceğini söylemek abartı olurdu. Gelin yaşanacaklara bakalım.
İşte “Ay Yok Olursa Ne Olur?” Soruna Cevap Olacak 7 Muhtemel Olay

1. Zayıf Meteor Yağmurları Yaşanırdı

Ay’ın yok olması, Dünya’ya yüksek oranda enkaz gelmesine sebep olurdu. Gelgelelim, gezegende hayatın yok olması söz konusu değil. Ay’ın kütle çekimini bozup içeriden patlamasını sağladığımızı düşünelim. Patlama güçsüz olursa enkazlar bir veya birden fazla yeni uydu oluştururdu. Çok güçlü bir patlama hiç sağlam enkaz bırakmaz ve Dünya, Jüpiter’dekine benzer bir halkaya sahip olurdu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Yeniden birleşmeyi imkânsızlaştıracak kadar güçlü ama Ay’ı tamamen toz hâline getirmeyecek kadar güçsüz bir patlama ise, Dünya’ya düşen meteorlara sebep olur. Devasa ve yoğun bu meteorlar dinozorları yok edenden büyük olsa da, saatte sekiz kilometre hız ile vuracağı için, etkisi çok daha küçük olacak. Dinozorları yok eden meteorun, tahminen saatte yüz kilometreden daha yüksek bir hıza sahip olduğunu hatırlatalım.


2. Geceler Çok Daha Karanlık Olurdu

Ay ve bütün kalıntıları yok olduktan sonra, gökyüzündeki ikinci en parlak obje ortadan kalkmış olacak. Güneş, Ay’ın en parlak hâlinden bile 400 bin kat ve Ay da, kendisinden sonraki en parlak obje olan Venüs’ten 14 bin kat daha parlak. Ay olmadığı zaman, geceleri Dünya’yı kaplayan zifiri karanlığı def eden hiçbir engel kalmamış olacak.


3. Tutulmalar Yok Olurdu


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İster güneş tutulmalarından (tam ya da parçalı) isterse ay tutulmalarından bahsedelim. Dünya’nın uydusu yok olduğunda bu olağanüstü doğa olayları yaşanmayacak. Tutulma için üç gök objesi gerekiyor; gezegen, gezegenin uydusu ve gezegenin yıldızı. Tek doğal uydumuz var olmadığı müddetçe, Dünya’nın gölgesine giremez.

4. Günlerin Süresi Sabit Kalırdı

Evet, bir gün 24 saat ama her zaman böyle değildi. Birkaç milyar yıl önce 10, dinozorlar yaşarken 22 saatti. Ay’ın gezegenimize uyguladığı minik kütle çekimi, Dünya’nın dönüşünü sürekli olarak yavaşlatıyor. Her birkaç yüz yılda, bir saniye kadar yavaşlıyoruz. Bu bir saniye milyar yıllardan bakıldığında önemli bir fark yaratıyor. Dört milyon yıl sonra, 29 Şubat’a ihtiyaç duymayacağız bile. Çünkü dönüş yavaşlıyor ve günler uzuyor. Ay olmazsa, bu süreç sona erer ve Güneş yok olana kadar her gün 24 saat sürer.


5. Gelgitlerin Ortadan Kalkmasıyla Dalgalar Zayıflardı

Güçlü ve zayıf gelgitler Ay sayesinde yaşanıyor. Güneş, her gün gördüğümüz dalgalar üzerinde çok küçük etkiye sahip. Özellikle de İlkbahar gelgiti ve on beş gün gelgitleri sadece Ay’ın etkisinin sonucu. Ay olmadığında, sadece ilkbahar gelgitlerinin dörtte biri kadar boyuttaki dalgalara yaşanırdı.


6. Eksen Dengesizlikleri Yaşanırdı


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Dünya dengeli bir eksenle dönüyor. 23.4 derecelik bir açıyla, Güneş’in etrafında süzülüyoruz. Ay’ın bu konuda pek etkisi olmadığını düşünebilirsiniz ama on binlerce yıllık süreçlerde bu eğim değişim gösteriyor. En düşük 22.1 ve en yüksek 24.5’e ulaşıyor. Ay, eğimin büyük oranlarda değişmesinin önündeki tek engel. Mars gibi büyük uydulara sahip olmayan gezegenler, çok daha büyük eğim değişiklikleri yaşıyor ve Ay’sız bir Dünya’nın tahmini eğimi de 45 dereceye kadar ulaşabilir. Yani, Kutuplar her zaman soğuk, Ekvator her zaman sıcak olmaz. Dengeleyici bir Ay olmadan buz çağları her birkaç bin yılda bir Dünya’nın farklı bölgelerini etkiler.


7. Evren’e Açılan Penceremiz Kapanırdı

Bildiğimiz kadarıyla, insanlık kendi isteğiyle gezegenini terk edip başka bir gök cismine ayak basan tek canlı türü. Bunu yapabilmemizin önemli sebeplerinden birisi de Ay’ın yakınlığı. Gezegenimizle arasındaki 380 bin kilometrelik mesafesi bir roketin üç günde gitmesini ve gönderilen sinyallerin 2.5 saniyede varmasını sağlıyor. Ay’dan sonraki en yakın gök cisimleri, Venüs ve Mars’a gitmek aylar sürer, dönüş yolculuklu bir ziyaret bir yıl alır ve sinyal süreleri dakikalarla ölçülürdü. Ay olmadan, Dünya’nın dışındaki evrene ulaşmamız çok daha güçleşirdi.




kaynak: kayıprıhtım

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlyas Salman'dan olay yaratan sözler: Ahirete inanmıyorum, olsaydı cehennemi tercih ederdim! NurSima Magazin Haberleri 0 25 Ocak 2021 19:24
Apple Çin ile yaşanabilecek sorunlara hazırlanıyor! Coder Apple 0 12 Haziran 2019 13:36
Muhtemel rakipler... Muhtemel gelirler... Lucifer Spor Haberleri 0 26 Mayıs 2015 11:54
Öğrenci Evine Giren Hırsızın Başına Gelebilecek 12 Muhtemel Olay Numune Komedi ve Mizah 0 02 Mart 2015 12:27