IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ekim 2009, 14:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
USB 3.0 vs SATA3




Yeni standartlar oldukça hızlı olacak. USB 3.0 ve SATA3 şimdiden ilgi çekiyor. IDF 2009'da bu standartları gördük ve sizler için test ettik.

USB teknolojisi piyasaya çıktığında harici ürünlerin bilgisayar'a bağlanması oldukça kolay ve hızlıydı. Bu standart bir devrim niteliğindeydi ve birçok üretici tarafından kullanıldı.
Zamanla bu birçok kişiye yetmedi. Daha hızlı bir veri transfer hızı gerekiyordu. Firewire ve USB 2.0 ile tanıştık. Bu teknolojiler günümüzde hala kullanılıyor. Fakat özellikle harici disklerin kapasiteleri artması ve SATA teknolojileri ile tanışmaları USB 2.0'ı gölgede bıraktı. Daha hızlı bir standart gerekiyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
USB 3.0 destekli ürünleri IDF 2009 teknoloji fuarında görme fırsatı yakaladık.

Sonunda istenilen oldu. USB 2.0, USB 3.0 standardına yükseltilmiş oldu. İyi de oldu. Çünkü USB 3.0 saniyede 5 Gbit'lik bir veri transfer hızı ile dikkat çekiyor. Bu değer USB 2.0 ile kıyaslandığında 10 kat'dan fazla. Buna ek olarak yeni standardın USB2.0 teknolojisini de desteklemesi, birçok kişiyi rahatlatacak. Ne de olsa USB 3.0'a sahip olmak için tüm donanımlarınızı değiştirmenize gerek yok.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Asus'un bu anakartı USB 3.0 teknolojisini destekliyor. Diğer anakartlar USB 3.0 teknolojisine PCI-e USB3.0 modülü takarak ulaşabiliyor.

IDF 2009'un önemli özelliklerinden biri aynı zamanda da teknoloji fuarına sahip olması. Sunumda gösterilen bir çok donanım teknoloji fuarında görmek mümkün. Biz de elbette bu fuarı gezdik. Birçok USB 3.0 destekli donanım bulduk. Buffolo USB 3.0 harici disk'ten tutun, 2.5 ve 3.5 inç Fujitsu disk modülleri, PCI-e USB kartlar ve Asus'un USB 3.0 destekli (P6X580 Premium) anakartı gibi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Cep telefonları yeni SATA (MSATA) standardından yararlanacak.
Elbette SATA 3 teknolojisini de görme fırsatımız oldu. SATA3 teknolojisi USB 3.0 kadar büyük bir alana sahip değildi. Tek bir stant'ta birçok ürün yer alıyordu. Örneğin Seagate'in yeni nesil 2TByte diskleri gibi.
Burada aldığımız bilgilere göre 6 Gbit/sn'lik bir veri transfer hızına sahip olan SATA 3 teknolojisi 2 TByte ve üstü disklerde kullanılacak. Fakat esas ilgimiz çeken mikro SATA kartlar oldu. Taşınabilir internet cihazları ve cep telefonlarda kullanılacak olan bu kartlar, yüksek veri transfer hızları ile ilgi çekiyor. Yakın gelecekte özellikle cep telefonları bu kartlar sayesinde yüksek kapasitelerle ve elbette yüksek bir veri transfer oranıyla donatılacak.


USB 3.0 vs SATA 3

Gelelim işin en güzel tarafına. Bir yanda USB 2.0 bir yanda da USB 3.0 ürünlerle birlikte SATA 3 teknolojisi de elimizin altında. Böyle bir fırsatı elbette kimse kaçırmak istemez. Dolaysıyla biz de bu ürünleri kısaca kıyaslayalım dedik.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
SATA 3, SATA 2 teknolojisini katlıyor. Saniyede 418.3 MByte'lık bir transfer hızı oldukça etkili.
İlk olarak SATA 2 ve SATA 3 teknolojilerin veri transfer hızlarını görmek istedik. 2 Terrabyte'lık disklerle yapılan testlerde SATA 2 teknolojisi 262.7 MByte/sn'lik bir değer aldı. Bu essında oldukça iyi bir değer. Fakat SATA 3'e baktığımızda SATA 2'de aldığımız değerin düşük olduğunu gördük. SATA 3 teknolojisi 418.3 MByte/sn'lik değer ile resmen şov yaptı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

USB 3.0 teknolojisi kopyalama testinde inanılmaz bir fark atıyor.

SATA teknolojisini gördükten sonra sıra geldi USB teknolojisine. Aynı sisteme bağlı olan harici diskler birbirlerine çok benziyorlar. Farkı, birinin USB 3.0 diğerinin de USB 2.0 teknolojisine sahip olması. Yapılan test her iki disk'te yer alan 500 MByte'lık bir zip dosyasını masaüstüne kopyalamak.
Oldukça basit olan bu test işleminde USB 2.0 teknolojisine sahip ürün 500 MByte'lık dosyayı yaklaşık 39 saniyede kopyaladı. USB 3.0 teknolojisini destekleyen disk aynı dosyayı 4 saniye'de bitirdi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
USB 3.0 ve SATA 3 neredeyse aynı veri transfer hızlarına sahip.

Son testimiz SATA 3, USB 2.0 ve USB 3.0 teknolojilerinin veri transfer hızlarını kıyaslamak. Core i7 işlemcili ve X58 yonga setli sistemde yapılan testlerde SATA 3 teknolojisi rasgele okuma hızında 135.2 MByte/sn, yazma hızında da 133.3 MByte/sn'lik hızlara ulaştığını gördük. USB 3.0 teknolojisi neredeyse aynı değerleri aldı. USB 2.0 buna karşın 34.78 MByte/sn okuma ve 30.56 MByte/sn yazma hızlarına ulaştı.
USB 3.0 ve SATA 3, USB 2.0 teknolojisine dört kat fark attı. Test sonuçlarının detaylarına baktığımızda SATA 3 teknolojisi USB 3.0'a göre biraz daha iyi olduğunu söylemek mümkün.
USB 3.0 teknoloyisi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
30, sata3, usb


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık