IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ocak 2010, 04:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
NVIDIA Bizi Fermi'ye Hazırlıyor




NVIDIA, bir türlü piyasaya süremediği, Fermi tabalı grafik işlemcileri hakkında yeni teknik bilgiler yayınladı. Kendisinden çok şey beklenen yeni GPU neler yapabilecek?

Son birkaç aydır NVIDIA'nın üzerinde çok büyük bir baskı var. Bu baskının sebebi ise tahmin edebileceğiniz gibi, şirketin henüz piyasaya DirectX 11 destekli bir ürün çıkaramamış olması.
En büyük rakibi ATI, deyim yerindeyse piyasada tek başına at koştururken, NVIDIA hala Fermi adını verdiği DirectX 11 destekli yeni mimariye sahip grafik işlemcileri üzerinde çalışıyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

CES 2010'da gösterilen GF100
İlk kez geçtiğimiz Ekim ayında tanıtılan Fermi hakkında o günden bugüne fazla bir bilgi geldiği söylenemez. En son CES 2010 fuarında Fermi tabanlı bir GeForce ekran kartı gösterilmiş fakat detaylar gizli tutulmuştu.
NVIDIA, Fermi üzerindeki sır perdesini biraz daha arala*****, bu yeni mimari hakkında detaylı teknik bilgiler verdi.


Son detaylar
Son olarak 512 adet Stream işlemcide (NVIDIA bunlara CUDA çekirdeği adını veriyor) karar kılan NVIDIA, Fermi mimarisinde 48 adet ROP'a(Render Output) ve 384-bit bellek arayüzüne yer vermiş.
Bu sayılar, Fermi'nin bir önceki nesil grafik işlemci mimarisinden iki kat fazla CUDA çekirdeğine ve ROP'a sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Fermi mimarisinin detaylı görünümü
Fermi mimarisi ile üretilecek GF100 kod adlı ilk grafik işlemcide toplam 3 milyar adet transistor bulunacağı belirtiliyor. 40 nm süreci ile üretilecek olan bu grafik işlemcinin boyutlarının, alışık olduğumuzdan büyük olacağı söyleniyor.
Örnek vermek gerekirse, ATI'nin Cypress kod adlı GPU'sunun boyutu 334 mm2 iken, Fermi tabanlı GF100'ün boyutu 500 mm2'ye yakın olacak. Bu durum da beraberinde bazı sorunlar getiriyor.


Sorunlar ve yenilikler
En başta gelen sorun ise üretim verimliliği. TSMC'nin üreteceği yongaların hepsinin tam kapasite çalışamayacağı, düşük kapasite olanların daha sonraki alt seviye modellerde kullanılacağı belirtiliyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Sol taraftaki resimde Tessellation'ın farkını görebilirsiniz
NVIDIA, Fermi'nin sunacağı görüntü kalitesi ve performans konusunda oldukça iddialı gözüküyor. Özellikle, Tessellation adı verilen görüntü teknolojisi konusunu üzerinde çalışan NVIDIA, bunun için daha önceki geometri işlemcileri yerine PolyMorph Engine adı verilen yeni işlemciler geliştirmiş. Şirket, bu şekilde oyunlarda film benzeri bir görüntü kalitesi yakalamaya çalışıyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Tessellation sayesinde daha detaylı görüntüler elde edilebiliyor
Fermi'nin yaptığı iddia edilen şeylerden biri de 32 x CSAA desteği vermesi. Bu şekilde inanılmaz derecede detaylı görüntüler elde edileceği belirtiliyor.



Nerede kaldın Fermi?
Tüm bu anlatılanlar etkileyici olsa da, acı bir gerçek var ki o da, Fermi tabanlı GF100'ün Mart ayından önce piyasaya çıkmayacak olması.
Tüm dünyada alışverişin en yoğun olduğu dönem olan Noel ve yılbaşı dönemini kaçıran NVIDIA, ATI'nin piyasada tek başına kalmasını en az bir buçuk ay daha izlemek zorunda.
Öte yandan, GF100'ün nasıl bir fiyatla piyasaya çıkacağı da merak konusu. Uzmanlar GF100'ün fiyatının çok yüksek olacağı konusunda hemfikirler.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Fermi ilk tanıtıldığından bu yana, yaklaşık üç ay geçti
Piyasada satılan ekran kartlarının büyük çoğunluğunun 200$ ve altındaki seviyelerde olduğu düşünülecek olursa, NVIDIA'nın kısa bir zaman içinde daha orta seviye bir modeli piyasaya sürmesi şart gibi gözüküyor.
Fermi tabanlı GF100, teknik açıdan çok gelişmiş bir GPU olabilir fakat, piyasada nasıl karşılanacağı büyük merak konusu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bizi, fermiye, hazirliyor, hazırlıyor, nvidia


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fermi Laboratuvarı’nda Evrenin 2 Boyutlu Bir İllüzyon Olup Olmadığını Araştırıyor AftieL Bilim Dünyasından Son Haberler 1 02 Eylül 2014 23:39
Enrico Fermi AftieL Bilim Adamları 0 10 Mayıs 2014 02:49
ASUS'tan yeni Fermi'ler! Slipknot Bilgisayar Donanımı 0 15 Eylül 2010 01:26
Fermi'yi CES 2010'da Görebilecek Miyiz? xLine Bilim Dünyasından Son Haberler 0 05 Ocak 2010 02:41
Fermi Problemi YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 23:03