IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Temmuz 2010, 02:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Apple iOS 4.0 İnceleme




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Steve Jobs, iOS 4.0’ın Haziran’da kullanılabileceğini Nisan ayında tüm dünyaya duyurmuştu. Bu yeni sürümü duyurduktan hemen sonra, Apple iOS 4.0 yazılım programcılarının yeni işletim sistemine uygulama geliştirebilmesi için sertifikalı programcılara dağıtım gerçekleştirildi.
iOS 4.0’ı şu an iPhone 3GS’de günlük olarak kullanıyorum ve sunulan özelliklerin etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Yeni özelliklere kısaca göz atalım:

Multi-Tasking

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çoklu görev özelliğine geçen ilk firmanın Apple olmadığını tanıtım sırasında dile getiren Steve Jobs, bu özelliği en etkin şekilde kullanma konusunda ise iddialı olduklarını belirtti. Apple’ın bu özelliği devreye alması oldukça uzun zaman aldı. İşletim sisteminin bu özelliği desteklemeyen eski sürümlerindeki yetersizliği gidermek ve aynı anda birden fazla uygulamanın açık kalmasına destek sunabilmek için şirket bir süre Push Notification Service (bir çeşit bildirim servisi) kullandı. Bu servis bazı şeyler için iyi bir performans sergilese de, multi-tasking özelliği çok daha iyi bir performans sergileyecek gibi görünüyor.
Home (Anasayfa) düğmesine iki kez dokunduğunuzda o an görüntülediğiniz sayfa yukarıya doğru hareket ediyor ve alt bölümde arka planda çalışan dört farklı uygulamaya ait simgeler görünüyor. Bu bölümden uygulamalar arasında kolaylıkla geçiş sağlanabiliyor. Uygulamalar arasında geçiş yaptığınızda diğer uygulamaların arkaplanda çalışmaya devam etmesi önemli bir avantaj.
Uygulamalar arasında geçiş efektleri kullanıcı arabirimini daha akıcı ve görsel hale getirmiş.
Uygulamaları kapatmak için multi-tasking menüsünde yer alan bir uygulamaya ait simgeye birkaç saniye basılı tutmanız gerekiyor. Çalışan tüm uygulamaların etrafında kırmızı bir daire ve eksi işareti görünüyor. Kapatmak istediğiniz uygulamaya bir kez tıklayın veya sağa sola doğru tarayarak tüm uygulamaları kapatabilirsiniz.
Bir örnek ile inceleyelim: Skype uygulaması ile bir görüşme yapmak istiyorsunuz. Skype’de görüşme yaparken bir sms aldığınızda ne yapabilirsiniz? Önceleri, Skype’ı kapatmanız ve daha sonra mesajlaşma uygulamasına giderek mesajı okuyup, uygulamayı kapatıp, tekrar Skype’a geri dönerek görüşmeyi ikinci kez yapmanız gerekirdi. Şimdi, Skype arkaplanda çalışırken mesajlarınızı okuyabilir, maç sonuçlarını kontrol edebilir, sayısız işlem yapabilir ve hatta kamera ile fotograf bile çekebilirsiniz. Bu özellik gerçekten ihtiyacımız olan ve performansı arttıran bir özellik olarak ön plana çıkıyor. Multi-tasking sürgüsünü tamamen sola getirdiğinizde bazı iPod kontrollerine de ulaşabiliyorsunuz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pandora ile arkaplanda şarkıların oynatıldığını düşünün. iPhone’u cebinizde birkaç dakika bekletin. Yeni bir şarkıya geçilsin ama siz bu şarkıyı beğenmeyin ve sonraki şarkıya geçiş yapmak için saat ekranında yer alan Home düğmesine iki kez dokunmanız iPod kontrolleri sayesinde yeterli olacaktır.
Programlama uzmanlarının uygulamalarını multi-tasking desteği ve Apple iOS 4 ile gelen diğer destekleri sunacak şekilde geliştirmesi gerekiyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ekran oryantasyonunu kilitlemek için açılır pencereyi kullanabilirsiniz. Şimdilik sadece portre modunda ekran kilitleyebiliyorsunuz. Bu özellik iPad’in fiziksel ekran kilitleme anahtarına cevap olarak düşünülebilir.
Ancak bu işlemin gerçek bir multi-task desteği olmadığını belirtmekte fayda var. Çünkü uygulamaların tamamı arkaplanda sürekli çalışsaydı ne kadar güçlü bir ürün olursa olsun, sistem kaynaklarından aşırı derecede tüketeceği için performansı olumsuz yönde etkilerdi. İşte bu nedenle Apple iOS’da kritik uygulamalar dışındaki uygulamalar arkaplana atıldıklarında duraklatılıyor. Yalnızca önemli servis ve uygulamalar sürekli olarak çalıştırılıyor.
Apple’a göre bunlar: Arkaplan ses desteği, VOIP, arkaplan lokasyon, push notifications (bildirimler), yerel bildirimler, görev tamamlama ve Hızlı uygulama değiştirme.
Yine de Apple IOS 4’deki multi-tasking özelliğinin başarımı oldukça yüksek seviyede.

E- Posta

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

2007’de ilk iPhone’un piyasaya sürüldüğü tarihten bu yana bu işletim sistemindeki eposta uygulamasına gerçek anlamda bir yenilik eklenmedi. Ancak bu durum değişmek üzere. Yeni sürümde farklı hesaplarınızdaki mesajlarınızı tek bir eposta kutusunda toplayabileceksiniz.
Mail araçlarında diğer yeni özellikler:
Çoklu MS Exchange hesabı desteği, konulandırılmış mesajlar, fotografları yeniden boyutlandırabilmek ve kişilerinizin fotograflarını eposta alıp gönderirken görüntüleyebilmek.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eposta mesajlarınızı okumak için farklı hesaplar arasında dolanmak yerine tek bir hesap altından bu işlemleri gerçekleştirebilmek gerçekten işleri kolaylaştırıyor. Çok büyük bir yenilik olmasa da bu tarz küçük iyileştirmeler iPhone kullanıcılarını sevindirecektir.

Uygulama Klasörleri

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

iPhone OS 3.1 ve öncesinde uygulama başlatıcısı toplamda 148 uygulama gösterebiliyordu. Kurabileceğiniz uygulama sayısı ile ilgili kısıtlamaların yanında, organizasyon da söz konusu değildi. Uygulamalarınızı düzenlemek ve organize etmek için simgeleri farklı ekranlar altında toplamanız gerekiyordu.
iOS 4.0’da ise klasör oluşturmak için bir simgeyi başka bir simgenin üzerine sürüklemeniz yeterli. Apple, uygulamanın yer aldığı kategoriye uygun bir klasör adını otomatik olarak veriyor. Klasör adını daha sonra değiştirebiliyorsunuz
Yeni sürümde ayrıca toplamda 2160 adete kadar uygulamaya sahip olabiliyorsunuz. Ancak bu sayıya ulaşmak gibi bir hedefiniz varsa, kapasite ile ilgili problemleri de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Klasörleri sürgü üzerinde de görüntüleyebilirsiniz.

iBooks

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

iPad ile ilk kez ortaya çıkan e-kitap uygulamasının iPhone sürümü ile kitapları iPhone ile indirip okuyabiliyorsunuz. Eğer iPad ve iPhone için aynı iTunes hesabını kullanıyorsanız, senkronizasyon işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.

Oyun Merkezi

Microsoft’un Mobile Gaming Center servisine yabancı olmayanlar için iPhone sürümüne “Apple Live” adı verilebilir. Sosyal Oyun Ağı olarak kullanılacak bu servis ile, iPhone/iPod kullanıcılarının oyunlardan maksimum zevk alması amaçlanmış. Arkadaşlarınızı davet edebilir, otomatik olarak bir rakip bulabilir, istatistikleri ve ödülleri takip edebilirsiniz. Şu an bu sistem hala geliştirme sürecinde.

Diğer Yeni Özellikler

İşletim sisteminin yeni sürümünde bazı iyileştirmeler planlanmış:
  • Özel Anasayfa arkaplanı
  • Spell Check
  • Bluetooth Klavye Desteği
  • Alternatif klavye şablonları (QWERTY, AZERTY, QWERTZ)
  • Alpha-Numeric Kodlar
Uygulama İyileştirmeleri
Apple’s iOS 4.0 standart yazılımda da iyileştirmeler içeriyor:
Mesajlaşma: Şimdi metin mesajlarını arayabiliyorsunuz. 160 karakteri geçtiğinizde bunu farkedebilmenizi sağlayan karakter sayacı da mevcut. Mesaj gönderimi başarısız olduğunda alınan mesajla ilgili yeni bir düzeltme de mevcut.
Takvim: Takvimde doğum günlerini görüntülemenizi sağlayan yeni bir seçenek yer alıyor.
Fotograflar: iPhoto üzerinden fotograflarınızı, albümlerinizi ve etkinliklerinizi düzenlemeniz için yeni özellikler eklenmiş.
Kamera: 5x optik yakınlaştırma ve video modunda otomatik odaklanma desteği.
YouTube: Videolar dikey modda oynatılabiliyor.
Hesap Makinası: Yeni bir simge.
Notlar: Apple’ın online servisi ile notlarınızı senkronize edebiliyorsunuz.
Safari: Safari üzerinden videoları Quicktime video player’a ihtiyaç duymadan oynatabiliyorsunuz.
iPod: iPhone üzerinden liste oluşturup düzenleyebiliyorsunuz

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
40, apple, inceleme, ios


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fez (İnceleme) (PS4) BoreasS Oyun Dünyasından Son Haberler 0 30 Ocak 2015 22:15
ÖN İNCELEME: HTC One (M8) SucLu Cep Telefonlar 0 26 Mart 2014 18:49
İNCELEME: HTC One SV! Zen Cep Telefonlar 0 26 Mart 2013 22:03
İnceleme SLyther Otomobil Haberleri 0 24 Şubat 2013 11:27