IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ekim 2011, 13:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dijital dünyanın kayıtdışı pazarı büyüyor!




Dijital oyunlar üzerinden işlenen bilişim suçları ve mali suçlar yeni tehlike olarak gündeme geldi.

Dijital oyunlar üzerinden işlenen bilişim suçları ve mali suçlar yeni tehlike olarak gündeme geldi. Bilişim Suçları ile Mücadele Derneği Başkanı Yavuz Koçoğlu, bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra artık bu oyunlarda karakterlerin yüksek fiyatlara satılması ile kayıt dışı bir ekonomik pazarın da oluştuğuna dikkat çekti. Koçoğlu "hackerlar" tarafından çalınan ve diğer kullanıcılara satılan karakterlerin değerlerinin bin TL ile 20 bin TL arasında değiştiğini kaydetti.

Koçoğlu, dijital oyunlar üzerinden bugün birçok bilişim suçu işlendiğine dikkat çekerken, hackerların örgütler şeklinde çalışarak oyunlar içindeki karakter ve malzemeleri çaldığını, daha sonra bunların satışını yaptığını ifade etti. Koçoğlu “Oyun forumlarının takipçisi haline gelen hackerlar, değeri 1.000 TL ile 20.000 TL arasında olan oyun karakter sahiplerini çeşitli yollarla dolandırmaktadır” dedi.

SATIŞ VAR FATURA YOK

Oyunların oyuncu sözleşmelerine bakıldığı zaman karakterlerin ya da oyun içi eşyaların para karşılığı satılması yasak olmasına rağmen, bu karakterler ve eşyaların dışarıda satılmaya başlandığını ve borsa haline dönüştürüldüğünü de sözlerine ekleyen Yavuz Koçoğlu şunları söyledi:
“Bu borsayı kim? Nasıl oluşturmuştur? Kimler kontrol etmektedir? Oyun firmaları milyonları bulan satışlara engel olmadıkları gibi, milyonları bulan oyun eşyalarını da oyunculara yasa dışı bir şekilde satmaktadır. Ayrıca internet kafeler üzerinden kredi kartı kullanamayan, 18 yaş altı çocuklara oyun içi eşyalar satılmaktadır. İnternet kafeler sattıkları bu oyun eşyaları karşılığında fatura kesiyor mu? İnternet kafelere bu oyun malzemeleri satanlar fatura kesmekte midir? Sadece kodlardan oluşan bu oyun eşyalarının bir stok takip sistemi var mıdır? Kim neye göre fatura kesmektedir?Dijital oyun sektörü ülkemiz de resmi olarak 50 milyon dolar gibi bir rakam olsa da arka planda çok daha büyük rakamlar vergisiz olarak kazanılmakta ve kayıt dışı ekonomi oluşmaktadır.”

NORVEÇ KATLİAMINDA İLHAM KAYNAĞI

Dijital oyunların gençler ve çocuklar üzerindeki etkilerine de işaret eden Yavuz Koçoğlu, çocuklarda bu oyunlara başlama yaşının ilköğretim çağlarına indiğini ifade etti. Özellikle strateji oyunları oynayan küçük çocuklarda şiddet eğiliminin çok fazla olduğunu belirten Koçoğlu “Dijital oyunlar, konuları itibariyle birçok dala ayrılmaktadır. FPS tarzı denen (First Person Shooter) birinci ekrandan vuruş tarzı oyunlar, silahı kendiniz kullanıyormuş gibi bir hava yaratır. Böyle oyunlar bir hayli yaygındır. Bunların örneklerinden biri de Activision’un Modern Warefare oyunudur. Dünya gündemine bomba gibi düşen ve 93 kişinin ölümüne neden olan olayda haber içeriğine bakarsak, Anders Behrin Breivik, saldırıdan önce Call of Duty: Modern Warfare 2'yi oynayarak saldırıya hazırlandığını söylemişti. İnsanın kanını donduran bu haber de saldırı yapacak olan kişi bir dijital oyun ile saldırıyı planladığını dile getirmektedir. Burada elbette “modern warfare 2” oyununu suçlamıyoruz ama bir dijital oyunun, 93 kişiyi öldürmek için yapılan planda size ilham kaynağı olması insanın kanını donduruyor” dedi.

ÇOCUKLARA HEDİYE VAATLERİ

Bazı oyun şirketlerinin düzenledikleri kampanyalarla özellikle çocuk yaştaki oyuncuları çekmeye çalıştığına dikkat çeken Koçoğlu, 15 yaş altı için uygun görülen bir oyun ile ilgili şirketin düzenlediği “karnesini gönderene hediye” kampanyalı bir etkinliğe işaret etti. Koçoğlu, etkinlikten çekilen fotoğraflarda söz konusu şirketin oyunu oynayan kişilere internet kafeler üzerinden ulaşarak yarışmacılara hediyeler dağıttığının görüldüğünü, bu yarışmacıların da büyük ölçüde ilköğretim çağındaki çocuklar olduğunu söyledi.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
büyüyor, dijital, dünyanın, kayıtdışı, pazarı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşk dünyanın en tatlı mutluluğu ile dünyanın en derin acısından yaratılmıstır. aŁmiηa Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 31 Ocak 2011 23:53
Google Büyüyor Çok Büyüyor DoStNaMe Haber Arşivi 0 02 Temmuz 2005 20:11