IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ocak 2012, 22:09   #1
Çevrimdışı
~ IRCTR.Org ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Commodore 30'a girdi!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
----- oyunlarını ‘ortadirek’ ile buluşturan Commodore 64 (C64) 30’uncu yaş gününü kultuyor.
Apple, Atari ve IBM gibi rakiplerinin pazar paylarını çok kısa bir sürede ellerinden alan C64’ü oyun severler Boulderdash, Maniac Mansion ve Turbo Outrun gibi oyunlarla hatırlıyorlar.

Kişisel bilgisayarlar (PC) 1983’te Time Dergisi tarafından ‘yılın adamı’ olarak seçilmesi ile dünya üzerindeki en popüler zamanını yaşadı. O tarihte IBM, Apple Atari gibi şirketler ABD pazarında faliyet gösterirken cihazlar daha çok ofiste ‘nitelikli’ personeller tarafından kullanılabiliyordu. Ürünlerin fiyatları ise ateş pahasıydı. Ayrıca hobby bilgisayarı olarak kullanılabilen Atari ve Apple piyasayı domine ediyordu. Atari 800’ün fiyatı 1982’de 900, Apple II’nin fiyatı ise 1200 dolardı. Commodore 64 595 dolarlık fiyatı ile kısa bir süre içerisinde piyasayanın yüzde 40’ını domine etmeyi başardı.

Atari mühendisleri cihazı ilk gördüklerinde bundan sonra işsiz kalacaklarını düşündüler. Çünkü 1980’lerin teknolojisinde C64 donanımına sahip bir bilgisayarı 595 dolara imal etmek imkansıza yakındı.

Wozniak: Çipleri harikaydı
Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak C64 çıktıktan sonra içini açıp incelemeye başladıklarını söylüyor. Wozniak,”C64’ten çok etkilendik ve rakibimizi tanımak istedik. İçini açtığımız zaman harika çipler kullanıyorlardı ve bunlar televizyon ile uyumluydu” diyerek C64e olan hayranlığını belirtti. Commodore 64 sadece fiyatı ile fark yaratmamıştı. O zamana kadarki hiç bir bilgisayarda açılış ekranı yoktu, ses ve görüntüyü sağlayan çipler ise Atari ve Apple’ın modellerinden aşağı performans göstermiyordu.

C64 piyasayı domine ederken bir yandanda reklam çalışmaları ile dikkatleri çekti. 1982-1994 arası dönemde 10 bin üzerinde C64 televizyon reklamı ekranlarda döndü. Gazeteler C64 ilanları ile donandı. Commodore Universal sadece kendi dükkanlarından 12.5 milyon adet C64 sattıklarını açıkladı. Şirketin kucusu olan Polonya Aşkenazisi Tramiel ise 22 ila 30 milyon dolar arasında C64 satıdığını iddia ediyor. Amerika merkezli Ulusal Bilgisayar Müzesi ise 12.8 milyon adet Commodore 64 satıldığını açıklıyor.
Commodore ismi nereden geliyor?
Commodore International’ın kurucusu Jack Tramiel II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin zulmünden kaçan bir Aşkenazi, Tramiel Alman Opel’in Commodore isimli arabasından etkilenerek firmaya bu ismi verdiğini söylüyor. Tramiel, “Eski bir asker olarak aklıma ilk ‘General’ ismi geldi ama sonra sevdiğim bir araba olan Opel Commodore’da karar kıldım” diyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
30a, commodore, girdi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Commodore 64'e yeni oyun! KarakıZ Oyun Dünyasından Son Haberler 0 19 Ekim 2011 20:35
Commodore laptop oldu Kralice Bilgisayar Donanımı 1 06 Ekim 2008 07:11