IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ocak 2012, 22:31   #1
Çevrimdışı
~ IRCTR.Org ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yapay zekalı futbol takımı!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Lefkoşa'daki Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Yapay Zeka Merkezi robot futbol takımı kuruyor.


''NEU Islanders ''adı verilen takımın 6 robotundan ilki yapıldı, ikincisi ise yapım aşamasında. Takımın hedefi, bu yıl Haziran ayında Meksika'da yapılacak Uluslar arası RoboCup Yarışması ve Konferansı'na katılmak.

Yakın Doğu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rahib H. Abiyev, AA'ya yaptığı açıklamada, Uygulamalı Yapay Zeka Araştırma Merkezi'nde farklı araştırma gruplarının olduğunu, bunlardan birinin de Robotiks araştırma grubu olduğunu söyledi.

Öğrencilerle farklı robotlar yaparak, 2009-2010'da Türkiye'de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Japonya işbirliği ajansının yaptığı robot yarışmalarına katıldıklarını ifade eden Abiyev, İTÜ'nün düzenlediği yarışmada 200 robot arasında ilk 10'a girdiklerini, Milli Eğitim Bakanlığı ve Japonya İşbirliği Ajansı'nın yaptığı robot yarışmasında da 300 robot arasında ilk 9 ve 10'a girdiklerini anlattı.

Uluslararası robot organizasyonlarına katılmayı hedeflediklerini ve bu amaçla, Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı'nı oluşturmaya başladıklarını kaydeden Abiyev, bir yıldır robotlar üzerinde çalıştıklarını, ilk robotu bitirdiklerini ikinci robotun yapım aşamasında olduğunu belirtti.

Uluslar arası RoboCup Yarışması ve Konferansı'nın dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olduğunu, organizasyona her yıl farklı ülkelerden 3-4 bin katılımcının katıldığını ve organizasyonun geçen yıl Boğaziçi Üniversitesi'nde yapıldığını belirten Abiyev, organizasyona Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinin katıldığını söyledi.

Amaçlarının robot futbol takımını kurarak, bu yarışmalara katılmak olduğunu ifade eden Abiyev, takımda 6 robot olduğunu, robotlara futbol stratejilerini uygulayarak futbol oynamalarının sağlandığını kaydetti.

RoboCup yarışmasında 2 ve 3 boyutlu futbol programlama ligleri dışında gerçek robotların yer aldığı küçük, orta ve insani robotların futbol maçı yaptığı 5 farklı futbol ligi olduğunu, NEU Islanders olarak küçük ölçekli robotlar liginde mücadele etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Abiyev, bu lige katılarak, bu alanda konularında en iyi olan 30 üniversite arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi.

Abiyev, robotların maliyetinin 4 bin TL kadar olduğunu, ilk robotun yapıldığını, ikinci robotun yapımının sürdüğünü anlatarak, ilk robotun yapımında, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin bilime katkı projesinden yararlandıklarını belirtti ve projelerine sponsor desteği beklediklerini kaydetti.

Abiyev, bu yılki RoboCup yarışmasının Haziran ayında Meksika'da yapılacağını, yarışmalara katıldıkça, sözkonusu organizasyonları KKTC'ye de getirme hedeflerinin de olduğunu söyledi. Abiyev, sözkonusu organizasyona, Türkiye'de ODTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri'nde sonra üçüncü, KKTC'den ise katılan ilk üniversite olacaklarını kaydetti.

Projede 5 lisans örencisinin çalıştığını ifade eden Abiyev, takım üyelerinin iki adet futbol oynayan robotun dizaynı, üretimi montajını tamamlayarak, topu bulma, pas verme ve şut atma işlemlerini gerçekleştiren yazılımı ürettiğini sözlerine ekledi

-----:

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
futbol, takımı, yapay, zekalı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yapay Zekalı Akıllı Klozet Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 22 Ağustos 2011 08:54
II. Dünya Savaşı’na futbol takımı mı neden oldu? Kalemzede Tarih 0 24 Temmuz 2011 16:47
Yapay DNA - Yapay DNA Nedir YapraK Biyoloji 0 30 Nisan 2009 03:26
IF Bayan Futbol takımı Thief Komedi ve Mizah 7 18 Mart 2009 22:43