IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Aralık 2012, 19:38   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Benzerini ararken daha iyisini bulacağız!




ABD'li bilim insanları evrende keşfedilen Dünya benzeri 8 gezegenin enerji kaynağı olabilecek yıldızların yapılarını inceledi. Sonuç: Barındırdıkları elementler bizim güneşimizden bile daha fazla enerji sağlıyor.
Dünya'nın oluşumundan bu yana doğumundan son nefesini verene kadar her insan için 'dünyanın' tanımı bizim yaşadığımız gezegendir. Yaşamın başladığı, canlı yaradılışının olduğu, tüm canlı türlerinin bulunduğu tek yer bize göre 'bizim' dünyamızdır. Bu yüzden de aslında sularla kaplı, sıcak dünyamızın çok küçük bir yer teşkil ettiği evrene bakış açımız da, onun sonsuzluğundaki arayışımız da hep dünyaya benzer bir şeyler bulma isteğinden kaynaklanır. Ancak ya evrende bizim kendi bilgi dagarcığımız dahilinde 'dünya benzeri' diye tanımladığımızdan insan yaşamına çok daha elverişli gezegenler varsa? Ya bizim 'evimiz' dediğimiz dünyamızdan, insanoğlu ve tüm canlılara daha fazla ev olabilecek bir gezegen keşfedilmeyi bekliyorsa? Geçen hafta bu ihtimalin gerçekleşmesini daha güçlendirecek bir rapor daha hazırlandı.
Yaşam kaynağı
ABD'nin Ohio Devlet Üniversitesi bilim insanları sonuncusu geçen ay keşfedilen dünya benzeri 8 gezegen ile Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nin bu 8 gezegenin çekim etkisinde kaldığı güneş benzeri 8 yıldız arasındaki bağlantıyı analiz etti. Yıldız ve gezegenlerin büyüklük, yaş ve yapı özellikleri incelendiğinde ortaya çıkan sonuç heyecan vericiydi. Dünya'nın yaşanabilir bir yer olmasını sağlayan yer küreyi ısıtan toryum, uranyum, potasyum gibi elementlerin bu gezegenlerin enerji kaynaklarında daha fazla bulunduğu tespit edildi. Bu tespitler ortaya bizim dünyamızdan bile daha yaşanabilir gezegen yapılarına dair önemli ipuçları verdi. Gerek mikrobiyolojik yaşam formaları gerek su kaynakları açısından tüm gezegenlerin güneş benzeri yıldızlarının çok verimli bir enerji kaynağı olabileceği vurgusu ön plana çıktı.
En az bir gezegen
Uzmanlar özellikle dünya benzeri 8 gezegenden birinin güneş benzeri yıldızında bizim güneşimizden tam 2.5 kat daha fazla toryum bulunmasının keşfinin önemli bir sonuç olduğunu söylüyor. Bu da diğer gezegenlerle ilgili tüm tahminlerin yanlış çıkması halinde bile en az bir gezegenin yaşanabilir olacağını neredeyse kesinleştiriyor. Bilim insanları yapılan bu keşif ve analizlerle yeni gezegen bulma umutlarını her geçen gün 'bilim kurgu'dan çıkarıp 'bilim' kategorisine doğru taşamaya devam ediyor.
Dünyadan daha büyük
Yaşanabilir gezegenler araştırma merkezleri ve gözlemevleri bugüne kadar biri Mars olmak üzere dünya benzeri diyebileceğimiz 8 gezegen keşfetti. 2010'da keşfedilen 'Gilese 581g' Dünya ile yüzde 92'lik benzerlik oranıyla dünyayla neredeyse ikiz gibi. 2010'da keşfedilen ve dünyanın iki katı büyüklüğünde olan 'Gliese 581g' gezegeni ne çok sıcak ne çok soğuk olmasıyla, suyun varlığına dair elverişli koşullar taşımasıyla yeni yaşamlar oluşması için dünya benzeri gezegenler endeksinde birinci sırada yer alıyor. Yüzde 85 benzerlik oranı taşıyan Gliese 667Cc gezegeni ise Dünya'nın 5 katı büyüklüğünde ve sıcaklık olarak dünyaya yakın. Gezegen kendisine bağlı yıldızlardan güneş benzeri bir enerji alıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ararken, benzerini, bulacağız, daha, iyisini


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ben daha iyisini yaparım [ Pin-up ] HANDSOME Fotoğraf Kulübü 0 24 Ekim 2012 17:33
"En iyisini daha görmediniz!" Lost Bilim Dünyasından Son Haberler 0 26 Mayıs 2012 14:49
Barıs'ın benzerini buldular... basak_akasya Haber Arşivi 3 23 Ağustos 2007 19:09