IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Nisan 2013, 11:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Volkanlar canlıların yarısını yok etti'!




Bilim insanlarına göre 200 milyon yıl önce bir dizi volkanik patlamalardan sonra Dünya'daki yaşamın yarısının yok olduğunu öne sürdü.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ABD'den Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyadan veri toplayan uzmanlar 200 milyon yıl önce dünya canlılarının yarısının aniden yok olmasıyla büyük volkanik patlamalar arasında bağ olduğunu düşünüyor.



Bu çok büyük çaplı patlamaların ani iklim değişikliğine yol açmış olabileceğini, bundan dolayı da birçok canlının doğanın bu yeni haline adapte olamadığı için yok olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar bugün insana bağlı olarak yaşanan iklim değişikliğinin o dönemde volkanlarla yaşandığını varsayıyor.



Son yıllarda birçok bilim insanı Trias Devri'nin Sonu olarak adlandırılan bu dönemde büyük yok oluşların sebebi olarak volkanları ve sonrasında meydana gelen ilklim değişikliğini gösteriyor. Ancak patlamaların bıraktığı kalıntılarla biyolojik çöküntü arasındaki zamansal bağı kuramıyorlardı.


Yeni çalışma bu bağı kuruyor. Çalışma 201.564.000 yıl önce büyük lavların çıktığını gösteriyor. Columbia Üniversitesi Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi'nden Paul Olsen "Bu çalışma yok olmanın mekanizmaları hakkında bütün soruları yanıtlamayabilir. Ancak zamansal rastlantı çok önemli" dedi. Uzmanlara göre bu yok oluş dinazorların gelişmesine yol açtı ve sonraki 135 milyon yılda dinazorlar gezegene hükmetti.


Çalışmada yer alan başka bir uzman olan TerrenceBlackburn sonuca ulaşmak için patlamalardan sonra ortaya çıkan bazaltları analiz ettiklerini söyledi.
Daha önceki çalışmalarda 3 milyon yıl hata payı bırakılırken son çalışmada bu hata payı birkaç yüz yıla indi. Blackburn ve arkadaşları Fas'taki patlamanın en erken olduğunu Nova Scotia ve New Jersey patlamalarının ise 3.000 ve 13.000 yıl sonra olduğunu belirtti.



Bir teoriye göre de büyük bir meteorun çarpmasıyla dünyadaki birçok canlı yok oldu. Ancak faktörün kesinlikten uzak olduğu belirtiliyor. Trias Devri'nin sonu dördüncü art arda büyük ölümlerin yaşandığı dönem olarak biliniyor. Dinazorların yok olması ise beşinci. Bugün bazı bilim insanları insanların sebep olacağı altıncı yok oluşun yaşanacağını iddia ediyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
canlıların, etti, volkanlar, yarısını, yok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Canlıların Toplulukları. Zen Hayvanlar Alemi 0 04 Mart 2013 23:18
Canlıların Mikroskop Görüntüleri Afrodit Hayvanlar Alemi 0 18 Eylül 2012 22:35
Canlıların Sınıflandırılması YapraK Biyoloji 1 30 Nisan 2009 05:12