IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Haziran 2013, 11:17   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
‘Mamutları hayata döndürmek çok zor’




Bilim insanlarının sıvı kan içeren fosilini bulduğu mamut, dev canlıların tekrar hayata dönmesi konusunda heyecan yaratsa da, klonlama yöntemiyle başarı elde edilme ihtimalinin çok düşük olduğu açıklandı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Meksika'nın başkenti Mexico City'de geçtiğimiz ay gün yüzüne çıkarılan Kolombiya mamutu (Mammuthus colombi).


Sibirya’nın açıklarındaki bir adada Rus araştırmacılar tarafından bulunan oldukça iyi korunmuş bir mamut fosilinde sıvı kan bulunmasının ardından, bilim insanları dev canlıların yeniden hayata dönebileceği konusunu yeniden gündeme getirdi.
LiveScience sitesine açıklama yapan İsveç Doğal Tarih Müzesi’nden paleontolog Love Dalen, “Bir mamutu klonlamak için gereken bozulmamış hücreleri veya genleri bulmak fazlasıyla zor, hatta imkamsız” ifadesini kullandı.
Dalen’in bahsettiği, Sibirya’nın açıklarında keşfedilen mamut fosili, bir kısmı donmuş toprağa saplanmış bir şekilde bulundu. Bilim insanları fosili donmuş topraktan ayırmaya çalıştığında, donmuş dokudan kan çıktığı görüldü.

Araştırmacılar, her ne kadar donmuş olan doku taze görünse de, hücresel seviyede fazlasıyla zarar görmüş olabileceğini, bunun da ‘yaşam için gerekli olan molekülleri taşıyan DNA’nın elde edilse bile çok az işe yarayacağı anlamına geldiğini’ belirtti.
Dalen, 10 bin yıl önce yaşadığı tahmin edilen mamutun yine de ‘şaşırtıcı derecede iyi korunduğunu’ belirtti ve “Bugüne kadar bulunan tüm mamut fosilleri, kemikleri veya dokusu bozulmuş haldeydi... Sibirya’da en iyi korunmuş fosile ulaştık” dedi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

KİMYASAL BAĞLAR ÇOKTAN PARÇALANDI
Bilim insanları, elde edilecek genetik bilginin ne kadar kullanışlı olacağı konusunda emin olmasa da, mamut fosilinin ‘çok nadir bir fırsat olduğuna’ dikkat çekti.
Kanada’nın McMaster Üniversitesi’nden evrimsel genetikçi Hendrik Poinar, bir göle düşerek donduğu anlaşılan mamutun ‘önemli genetik bilgiler saklıyor olabileceğini’ belirtti.
Poinar, ‘10 bin yıldır bulunduğu noktada mamutun kaç defa eridiğini ve tekrar donduğunu bilemeyeceklerini’ söylerken, “Geçmişte sıvı kan bulunan birçok mamut fosilinden olumsuz sonuç aldık... Laboratuvara götürdüğünüzde ümitleriniz ortadan kalkabiliyor” dedi.
Bilim insanları, klonlama için bozulmamış DNA bulmak zorunda. Ardından mamutun genomunu içeren DNA’nın fil yumurtasına aktarılması planlanıyor. Ancak aradan geçene binlerce yıl ve ağır hava şartları, DNA’yı bir daha bir araya getirilmesi mümkün olmayan milyonlarca küçük parçaya ayırıyor.
2012’de yapılan bir araştırma, bir kemikteki DNA’da bulunan kimyasal bağların yarısının 512 yıl içinde parçalandığını, genetik materyalin tamamen bozulması için de 6.8 milyon yıl gerektiğini ortaya çıkardı.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hayata iyi bak. Zen Kişisel Gelişim 0 18 Kasım 2012 01:12
24 Haziran 2010 Perşembe, Günün Hikayesi, Gideni Döndürmek Neden İmkansız Ay Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 24 Haziran 2010 13:29