IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Nisan 2008, 07:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Intel ve AMD’nin işlemci planları




2008 ve sonrasında AMD ve Intel kanadında neler olacağını biliyor musunuz? Her iki şirketin yol haritasına göz attık ve bakın ortaya neler çıktı;


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Masaüstü bilgisayarların işlemcileri 2000 senesinde 1Ghz, 2001’de 2 ve 2002’de 3GHz olmuştu. Bu mantıkla bakıldığında her sene hız katlanarak artacak şeklinde bir öngörü yapılabilirdi. Ancak altı yıl sonra 4GHz seviyesine gelip tıkandık.Bunun ana nedeni ise güç tüketimi ve ısınma kaygılarının AMD ve Intel’in işlemcileri daha yüksek saat hızına (daha yüksek GHz seviyeleri) çıkarmasına engel olması.

Bu engellemeyle karşılaştıktan sonra her iki şirket işlemcilerin gücünü artırmak için farklı metodlara yönelmeye başladılar. En bilinen yol ise son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız çok çekirdekli yapılar oldu.

2005: Çok çekirdekli yapı

Intel’in Pentium D800 çift çekirdekli yongaları ve kısa bir süre sonra da AMD’nin Athlon 64 X2 yongaları ile tanıştık. Benchmark testlerinde başa baş geçen mücadelede ilk round AMD’nin olmuştu.

2006: Intel’in geri dönüşü

Ocak ayında Core Duo mobil yongaların çıkışıyla birlikte özellikle dizüstü bilgisayar performanslarında sağlanan artışla Intel de büyük bir avantaj yakaladı. Yaz aylarında ise seriye Core 2 Duo işlemciler eklendi. Masaüstü modelleri conroe, dizüstü modelleri ise Merom diye adlandırıldı. AMD bu dönemde biraz sessiz kaldı. Ardından çıkarılan Phenom yongaları Intel’in Penryn sınıfındaki işlemcilerine karşı liderliği geri alamadı.

Bugün ve yarın

Peki AMD, piyasadaki Core 2 Duo egemenliğine son verecek bir hamle yapabilir mi? Bu yıl veya gelecek yıllar için Intel’in ne gibi planları var? Çok çekirdekli yapı geliştirilecek mi? Soruları Intel ve AMD’nin yol haritalarını inceleyerek cevaplamaya çalıştık.

2008’in ilk yarısında Intel

Masaüstü: Penryn mobil yongaları ve Montevina mobil platformu piyasaya sürülecek. Dört çekirdekli yongalara sahip sistemler yaklaşık 800 - 1000$ civarına alınabiliyor. Şirket 45nm’lik işlemcilerin satış rakamlarından ise memnun. Ürün geliştirme konusunda AMD kadar agresif bir tutum sergilemiyorlar.

Mobil: Intel’in mobil kanadında Penryn serisinin 45nm’lik mobil sürümleri yer alacak. Özellikle multimedya uygulamalarında performansı artırmaya yönelik geliştirmeler söz konusu. Düşük güç tüketiminin yanında daha küçük form faktörleri sayesinde daha ince tasarımlar yapılmasına da olanak sağlanacak. Montevina kod adlı Centrino 2 platformu da yine bu dönemde piyasaya çıkıyor. Platform,grafik geliştirmeleri, DirectX10 ve Blu-ray desteği ile tümleşik WiMax radyo seçeneği gibi özellikler içerecek.

Yeni işlemci ailesi Atom ise özellikle internet cihazları ve 7 ila 10 inç ekrana sahip taşınabilir bilgisayarlarda kullanılmak üzere hazırlanıyor. Yeni işlemciler daha ufak, enerji tasarrufu sağlayan ve daha performanslı olacak

2008’in ilk yarısında AMD

Masaüstü: Socket AM3 masaüstü yonga seti ve Puma mobil platformu piyasaya sürülecek. 2007 sonunda AMD, 4 çekirdekli Phenom’lar ile görücüye çıktı. Mevcut hatalar giderilerek ikinci parti Phenom serisi piyasaya sürüldü. 700$ civarında Phenom yongaları içeren bir sistem toplamak mümkün.

Mobil: AMD’de mobil dünyaya bakılınca ise Puma platformunda 65nm’lik Griffin kod adlı işlemcilerle karşılaşacağız. Buna göre 3 farklı işlemci çekirdeği farklı güç seviyelerinde işlem görebilecek. DirectX 10 destekleyen, 802.11 a/b/g/n desteği ve kablosuz 3G seçenekleri bulunan platform pil ömrünü uzatmayı da vaat ediyor.

2008’in ikinci yarısında Intel

45nm Nehalem masaüstü yongaları bu dönemde piyasaya sürülecek. Farklı bir işlemci mimarisine sahip olan Nehalem Intel’in yeni politikasını sürdüren bir yapıda. Intel 2005’ten bu yana sene içerisinde iki farklı sürümle piyasaya çıkıyor. İlk sürümde bir önceki serinin mikro mimari boyu küçültülüyor. İkinci sürümde ise yeni bir mimari ortaya çıkıyor. Nehalem ile gelecek olan yeni mimarideki en büyük değişiklik, QuickPath Interconnection denilen işlemci ile diğer bileşenlerin bağlantısı olacak. Bu da AMD’nin HyperTransport tasarımıyla yarışacakları anlamına geliyor.

2008’in ikinci yarısında AMD

Bu dönemde 45nm Opteron workstation yongalarının piyasaya çıkması bekleniyor. Yine yıl içinde sürülen yeni Socket AM3 anakartlardaki yonga setinin DDR3 bellekleri desteklemesi, böylelikle yıl sonuna doğru neredeyse standart haline gelecek olan ve teknoloji meraklılarının isteklerini karşılayabilecek AMD’li sistemlerin oluşturulması sağlanabilecek.

2009 ve sonrası: Dizüstü ve Intel

Nehalem mimarisinde yeni mobil işlemcilerin çıkışı bu dönemde gerçekleşecek. Nehalem’in mobil işlemcilerinin de iki özelliği olacağı düşünülüyor. Birincisi dört çekirdekli Clarksfield diye bilinen sürüm. Diğeri de çift çekirdekli Auburnsdale. Ayrıca Centrino’nun altıncı nesil QuickPath Interconnect teknolojili platformu da yine bu dönemde çıkması beklenenler arasında.

2009 ve sonrası: Masaüstü ve Intel

Genişletilmiş ancak ufalmış Nehalem tasarımı, masaüstü bilgisayarlara da getirilecek. 2009 ilk sürümün çıkışı olacak. Yani 45nm’lik Nehalem, tasarımı değiştirilerek 32nm’lik Westmere şeklinde piyasaya sürülecek. Bundan hemen önce de 8 çekirdekli doğal Nehalem sürümünün 2009’un başlarında çıkması bekleniyor.

2009 ve sonrası: Dizüstü ve AMD

AMD’nin ATI ile olan işbirliği, 2009’da Shrike kod adlı mobil platform ortaya çıktığında dizüstü dünyasında da meyvelerini verecek. Platformda birleştirilmiş işlemci ve grafik işlemcisi ile hızlandırılmış işlem ünitesi yer alacak. AMD, Shrike ile daha kaliteli grafikler ve medya deneyiminin yanında uzun pil ömrü sağlanmasını hedefliyor.

2009 ve sonrası: Masaüstü ve AMD

Bu yıl tam anlamıyla çekirdek patlaması yaşanacak. 45nm’lik masaüstü yongalarının genişletilerek 2, 3, 4 ve 8 çekirdekli sürümlerinin çıkması bekleniyor.

AMD aynı zamanda Bulldozer kod adlı farklı bir tasarım üzerine de çalışıyor. Bu tasarım 2010 gibi su yüzüne çıkacak 16 çekirdekli işlemcilere yönelik olacak.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
amd’nin, amd8217nin, intel, islemci, işlemci, planlari, planları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Intel'in 2013 planları! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 04 Aralık 2012 21:51
İşte Intel ve AMD’nin 2010 İşlemci Haritası! Slipknot Bilim Dünyasından Son Haberler 0 02 Nisan 2010 15:46
Intel’in Core i3 ve mobil Core i5 işlemcileri 7 Ocak’ta geliyor. MT EkoL Bilgisayar Donanımı 0 19 Aralık 2009 13:26
Islâm’ı Yıkma Planları BaRoN Genel İslami Konular 0 01 Şubat 2009 00:35
Google’ın Mobil Planları Julw Bilim Dünyasından Son Haberler 0 02 Şubat 2008 21:42