IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Nisan 2008, 12:38   #1
Çevrimdışı
Lee
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Apple Wireless Keyboard.




Apple'ın son zamanlarda ne firması olduğunu kestirmek oldukça güçleşti. Bir yandan bilgisayar donanımı üretiyor, diğer yandan ona işletim sistemi yazıyor, öteki yandan da iPhone gibi tüketici elektroniğine merak salıyor. Ama ne üretirse üretsin, en iyi bildiği şekilde üretiyor: Fonksiyonel sadelikle. Apple Wireless Keyboard da, bu sadelikten nasibini almış bir Apple ürünü. Sisteme, bluetooth ile bağlanan bir klavye.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Oldukça minimalist bir tasarıma sahip olan klavye, kendisi gibi ufacık bir kutuda geliyor. Kutunun içinden neredeyse hiçbir şey çıkmıyor:
  • Apple Wireless Keyboard
  • Kullanım kitapçıkları
  • 3 adet AAA Energizer pil

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kutuda CD'nin sığabileceği iki adet göz olmasına rağmen, Apple herhangi bir CD koymayıp klavyenin içinde olduğu şeffaf zarfın arkasına "yazılımı internetten indirin" demeyi daha uygun bulmuş. Benim kullandığım bilgisayarda en güncel Mac OS X sürümü olan 10.5.2 bulunduğundan, herhangi bir yazılım indirmeme gerek kalmadı. Software Update'i açtığımdaysa, klavyeyi bağlamadan önce çıkmayan bir "Apple Keyboard Update" ile karşılaştım. Fakat bu bir sürücü değil, sadece bir önceki sürümde tuşların takılması hatasını gideren bir güncelleme.

Klavyede hiçbir fazlalık yok. Aluminyum tabanın üzerine yerleştirilmiş tuşlar, ve pillerin yerleştiği bir yükseltiden ibaret bütün cihaz. Kolluğu yok, nümerik tuş takımı yok, sayfa kaydırma tuşu yok. Klavye, fiziksel olarak Apple'ın alt seviye taşınabilir bilgisayarı olan MacBook'lardaki klavyenin birebir aynısı. Yazılımsal ve tuş fonksiyonları olarak da yeni nesil MacBook'lardakiyle aynı özellikte olsa da, bizim kullandığımız eski MacBook'lardaki klavyeyle farklılıklar gösteriyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Page-up/down ve end/home tuşları belirtilmemiş, ama fonksiyon tuşuyla basıldığında hâlâ işliyorlar. Sağ alttaki Enter tuşu yerini Alt'a bırakmış.

Artık Apple tuşu yok. Yerini "komut" anlamına gelen Command'in kısaltması olan cmd'ye bırakmış. Zaten adı da Command tuşuydu, ama kimse öyle deyince anlamıyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


F3, F4 ve F5 fonksiyon değiştirmiş. Eskiden ses düğmelerinin olduğu yerde şimdi Exposé ve Dashboard tuşları gelirken, F5 tuşu boş bırakılmış. Exposé ve Dashboard tuşlarının sağa alınması daha mantıklı olmuş, çünkü önceden mouse'u bırakmak gerekiyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Normalde boş olan, fakat sistem tarafından varsayılan olarak Exposé fonksiyonlarıyla donatılan F7, F8 ve F9, artık multimedya özellikleri kazanmış ve sırasıyla geri, oynat/duraklat ve ileri olarak işliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sol tarafta olan ses açma/kapama tuşları ise en sağa alınmış.
Klavyenin görünümü, çok alışılmışın dışında ve rahatsız bir kullanım sunuyormuş gibi bir izlenim bırakıyor. Fakat tuşların arasındaki fazla boşluklar ve aralarındaki çıkıntılar, aslında sadece estetikten ibaret. Sık kullandığım -ve tipik bir PC klavyesi olan- Microsoft Wireless Keyboard ile Apple Wireless Keyboard'un tuş yüzeyleri hemen hemen aynı alanı kaplıyor, hatta Microsoft'unki daha küçük bile diyebilirim. Fakat onda tuşların yanlara doğru inen cepheleri, tuşları daha büyük gibi gösteriyor. Microsoft klavyenin tuşlarının Apple'ınkinden daha derin olması da, aslında sadece yine estetik bir fark, bastığınız zaman tuşlar aynı miktarda yer değiştiriyor.
Klavyenin arkasındaki yükselti, pillerinin bulunduğu yer. Bu yüzden yuvarlanmış. Bir tarafında pil yuvasının bozuk parayla açılabilen kapağı varken, diğer yanında açma/kapama tuşu bulunuyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Açma kapama tuşunun olduğu kısımda, üst tarafında küçük yeşil bir LED, klavyeyi ilk açtığınız zaman ve/veya arama modundayken yanıyor. Onun dışında ise, tıpkı MacBook Pro'lardaki kamera ışığı gibi, aluminyum kasanın bir parçası olarak kamufle olabiliyor. Yani sönükken görmek mümkün değil ışığı.

Açma kapama tuşunun altında ise küçük gri bir alan var. Bunu normal PC kullanıcıları garipseyecektir, fakat Apple'ın aluminyum kasalı PowerBook'lardan kalan acı bir tecrübesi var: Aluminyum, bütün Bluetooth ve WiFi sinyallerini emerek inanılmaz oranlarda veri kaybına yol açıyordu. Bu küçük plastik alan ise, onun için küçük bir önlem.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Pil, Bluetooth vericisi ve açma/kapama fonksiyonun yer aldığı yuvarlak çıkıntıda herhangi bir yükseklik ayarı bulunmuyor. Yani tek bir eğime mahkumsunuz, klavyeyi düzleştiremiyor veya daha fazla yükseltemiyorsunuz. Apple'ın son zamanlarda oldukça sık yaptığı "güzellik uğruna fonksiyonelliği kurban etme" hatalarından bir diğeri olarak not alıyoruz.
Windows ve Linux'ta kullanım

Kutunun üzerindeki işarete baktıysanız, veya Apple'ın sitesindeki "sistem gereksinimleri"ne, cihazın "Mac OS X 10.4.10 veya üstü çalıştıran bir Macintosh" istediğini görmüşsünüzdür. Durum aslında tam olarak böyle değil, çünkü klavye standart bir Bluetooth spesifikasyonu kullanıyor.
Adil olsun diye testi yaptığımız Mac'te Boot Camp ile standart bir Windows kurmak yerine, bambaşka bir PC'ye Windows kurduk. Yanına bir de Debian Etch kurup Linux altında da nasıl çalıştığını görmek istedim.
Öncelikle cihazı Debian'a bağladım, fakat biraz zahmetli oldu. Açıkçası, hem Bluetooth'u kurmak için, hem de klavyeyi bağlamak için direkt Ubuntu'nun forumlarına daldım, çünkü ikisi de hemen hemen aynı sistem. Tahmin ettiğim gibi, çözümü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Bu işlemleri yaptıktan sonra klavye sorunsuzca çalıştı. Fn tuşu ne yazık ki işlev görmüyor, ve ses açma/kapama, ileri/geri/oynatma tuşları çalışmıyor. Onun yerine F1, F2 tuşları işlemekte. Multimedya tuşlarını çalıştırmanın muhakkak bir yolu vardır, fakat sırf klavyeyi bağlamakla bile bu kadar uğraşınca, denemeye üşenmedim desem yalan olur. Sağ tarafta eski klavyelerde bulunup yeni klavyede kaldırılan Enter tuşunun yerine gelen Alt tuşu da, tıpkı Alt+Gr gibi çalışarak "@" gibi karakterleri girebilmenizi sağlıyor. Eski Apple klavyeleriyle Linux altında bu mümkün olmuyordu, çünkü Alt+Gr'ye denk gelen bir tuşu yoktu ve Windows'taki gibi Ctrl + Alt kombinasyonu işe yaramıyordu.
Klavyeyi Windows'a tanıtmanın Linux'tan daha kolay olacağını tahmin etmiştim. Pek öyle olmadı. Windows XP'ye SP2 kurdum, beğenmedi ve açılmadı. Vista'ya güncelledim, Bluetooth aparatımın sürücüsü uyumsuz çıktı. Derken "adil test" ilkemden vazgeçtim, Mac'te VMware Fusion üzerine Vista kurdum, ve hiçbir sürücüyü yüklemeden, MacBook'un dahili Bluetooth'unu direkt Vista'ya tanıtarak testimi gerçekleştirdim. Sonuca şaşırmadım dersem yalan olur, çünkü ses açma/kapama tuşlarının yanısıra, medya oynatma tuşları da çalışıyordu. Fn tuşu da tıpkı Mac'teki gibi, basınca F1, F2 işlevlerini yapıyordu.

Sonuç


Apple Wireless Keyboard, çok belirgin bir şekilde "ben Mac OS X'le kullanılmak için yaratıldım" diye bağırıyor. Apple logosu kaldırılmış olsa da Mac OS X'e özel simgeler barındırıyor, ve diğer sistemler için sürücü sunmuyor. Hatta sitesinde bile inatla Mac OS X istediğini iddia ediyor. Fakat yine de, her sistemle çalışan, mükemmel bir yazım aracı. Tuş tepkisi ve hissi, cihazın kalitesini ortaya koyuyor. Ayrıca inanılmaz da şık görünüyor.
Ne yazık ki, Apple'ın klavyesi için söyleyebileceğimiz daha fazla iyi bir şey yok. Nümerik klavyesinin olmaması ve tuşların -ne kadar şık görünse de- çabuk kirlenmesi olasılığına bir de 180YTL'lik aşırı fiyat eklenince, insan ister istemez çekiniyor.

Eğer paranız varsa, rahatınızın yanısıra bilgisayar masanızın düzenine ve güzelliğine önem veriyorsanız, daha uygun bir klavye bulamayabilirsiniz. Ama sırf kablosuz bir klavye arıyorsanız, çok daha ucuza, oldukça kaliteli kablosuz klavyeler bulabilirsiniz.

Apple Wireless Keyboard'un foto galerisine [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].
Artıları:
  • Ufak
  • Şık
  • Bluetooth sayesinde ayrıca aparata ihtiyaç duymuyor
Eksileri:
  • Yükseklik ayarı yok
  • Çabuk kirlenebilir
  • Mac OS X dışındaki sistemlerle minimum seviyede uyum
  • Aşırı yüksek fiyat
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
apple, wireless, keyboard


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Keyboard.dll Stealth mIRC Scripting Programları 3 30 Eylül 2010 23:06
Keyboard.dll help24-7 mIRC Scripting Programları 1 22 Aralık 2009 13:19
Optimus Keyboard KHaZa^DuM Bilgisayar Donanımı 6 11 Ocak 2006 15:57