IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2008, 03:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hastalar robotlara emanet




Yaş ortalamasının giderek artması Amerikan sağlık sistemini korkutuyor. Çözüm ise sağlık alanında robotlara daha fazla şans tanımak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Amerikan sağlık sistemi, yeni nesil emekli olanlara yetişemiyor ve sağlık sistemi olası bir krizle karşı karşıya. Ancak bu iş için tasarlanmış özel robotlar, sistemin üzerindeki yükü hafifletebilir.
Araştırmacılar, uBOT-5 ismini verdikleri 2 tekerlekli bir robot geliştirdiler. Robot küçük bir LCD ekrana sahip ve 2 güçlü kol ile donatılmış. Ufak objeleri iki kolu yardımıyla kaldırabilen uBOT-5, steteskop kullanmasının yanında acil sağlık durumları için çevirilen 9-1-1'i (ülkemizde 112) bile arayabiliyor. Hatta küçük ekrana yerleştiren bir kamera, robotun düşen bir insanı anında anlamasını ve yardıma koşmasını sağlıyor.
uBOT-5, insanlara ilaç tedavileri konusunda da yardımcı olabiliyor. Bir hastanın ilaç alma vakti geldiğinde, bunu hastaya hatırlatan robot, küçük temizlik işlerinde bile evsahibine yardımcı olabiliyor.
Robotun en ilginç yeteneklerinden biri de, hiç kuşkusuz hasta ve doktor arasında internet üzerinden iletişim kurabilmesi. Örneğin bir hasta, internet bağlantısı yardımıyla doktoruyla anında iletişime geçebiliyor. Üstelik bu sırada küçük ekranda doktorunu görebiliyor, doktor da kamera sayesinde hastası ile yüz yüze gelebiliyor.
Massachusetts Amherst Üniversitesi bünyesinde çalışmalar yapan bilim adamı Rod Grupen, bu konuda şunları ifade ediyor: "Bu robotlar, işlerini iyi yapan, güvenli ve ucuz yardımcılar olacak."
Grupen, önümüzdeki 30 yıl içerisinde 65 ve üzeri yaş grubundaki insanların azımsanamayacak kadar fazla olacağını, bu durumun Amerikan sağlık sistemi üzerindeki yükün gün geçtikçe daha da artması anlamına geldiğini belirtiyor. uBOT-5'in geliştirilmesinde büyük katkılar sağlayan Grupen'ın ifadesine göre, labarotuvarda böylesi bir robotun üretim maliyeti yaklaşık 65,000 Dolar. Ancak ilerleyen zamanda robotun seri üretime geçmesi ile, maliyet birkaç bin Dolara kadar düşebilir.
İlk bakışta birkaç bin Dolar bile gözünüze fazla gelmiş olabilir. Ama şöyle bir düşünün: Yaşlı ve hasta bir akrabanız için bir hastabakıcı tutmaya kalkışırsanız, en iyi ihtimalle aylık 1.000 YTL'yi gözden çıkartmak zorundasınız. uBOT-5 ise, her zaman yanınızda olacak ve bu hizmet için sadece bir kere ödeme yapacaksınız. Ama bir robota güvenilip güvenilemeyeceği tamamen sizin vereceğiniz karara kalmış...
Rod Grupen, uBOT-5'i geliştirirken Allen Hanson ve Edward Riseman isimli iki bilgisayar uzmanından büyük yardım almış. Patrick Deegan, Emily Horrell, Shichao Ou, Sharaj Sen, Brian Thibodeau, Adam Williams ve Dan Xie isimli öğrenciler de robotun geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamış.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hastalar, robotlara, emanet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Robotlara ilham verecek! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 10 Aralık 2012 20:56
Türk bilim adamı, robotlara 'beden dili' öğretiyor! aSi Bilim Dünyasından Son Haberler 0 07 Mart 2012 17:07
Türk robotlara tam destek! Slipknot Türk Telekom 0 22 Haziran 2010 14:50
Robotlara Çok Güvenmemek Gerek PuSAt Bilim Dünyasından Son Haberler 0 13 Ekim 2009 14:22