IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2014, 23:43   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nükleer fizikte sihirli sayılar sil baştan!




Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fizik Bölümü'nden Doç. Dr. Kutsal Bozkurt, nükleer fizikte dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinden biri olan RIKEN'de yapılan bir çalışmayla önemli mesafeler alındığını söyledi.

Japonya'nın başkenti Tokyo yakınlarında bulunan ve nükleer fizikte dünyanın önde gelen en önemli araştırma merkezlerinden biri olan RIKEN'de bir grup araştırmacı tarafından yapılan deneysel çalışmalar, popüler bilim dergilerinde geçtiğimiz günlerde yayınlanarak, fizik camiasında büyük yankı uyandırdı. YTÜ'den Doç. Dr. Kutsal Bozkurt, bu sonuçların teorik nükleer fizikte daha önce bilinen modellerin yeniden gözden geçirilmesini sağlayacak cinsten olduğunu belirtti. Bozkurt çalışmaları şöyle aktardı:

"RIKEN'de elde edilen deneysel veriler, nükleer fizikte sihirli sayılar olarak bilinen 20 ve 28'in nötron bakımından zengin bütün magnezyum çekirdeklerinde kaybolduğunu gösterdi. Ayrıca elde edilen deneysel veriler, nükleer vadi (atomik çekirdekteki proton ve nötron dağılımını gösteren tablo) de yer alan deforme çekirdeklere ait bölgenin daha büyük bir alana sahip olabileceğini gösteriyor. Yine yakın zamanda ünlü bilim dergisi Nature de çıkan bir makalede, Kalsiyumun izotopu olan ve nötron sayısı 34 olan 54Ca çekirdeğinde sihirli olduğu ortaya çıktı.

Atom çekirdeğinin içindeki protonlar ve nötronlar (nükleonlar), atomun etrafındaki elektronların kabuk yapısına benzer şekilde bir kabuk modeline sahiptirler. Sihirli sayılar olarak bilinen Z,N= 2, 8, 20, 28, 50, 82, 126 proton (Z) veya nötron (N) sayısına sahip atomik çekirdekler en kararlı çekirdeklerdir ve küresel olarak kabul edilirler. Buna karşın, nükleon sayısı sihirli sayılara karşılık gelmeyen çekirdekler ise küreselliklerini kaybederler ve deforme olmaya başlarlar."

Japonya'da bulunan RIBF-RIKEN'de dünyanın en yoğun radyoaktif izotop ışınlarının üretildiğini kaydeden Doç. Dr. Kutsal Bozkurt, "Nötron bakımından zengin radyoaktif çekirdeklerde yapılan son deneysel veriler ise sihirli sayıların bütün atomik çekirdekler için aynı olduğu düşüncesini sarsacak nitelikte. Son yapılan deneysel çalışmalarda, 12 proton ve 20 nötron içeren nötron zengini 32Mg çekirdeğinde nötron sihirli sayısının (N=20) kaybolması ile bu çekirdeğin deforme olduğu gösterildi. Ayrıca, 14 proton ve 28 nötrona sahip 42Si çekirdeğinin de deforme bir çekirdek olduğu deneysel olarak gösterildi. Yine 20 proton ve 34 nötron içeren 54Ca çekirdeği ise sihirli olduğu deneysel olarak gösterildi.

Nükleer fizikte önemli bir yere sahip olan kabuk modelinin ve sihirli sayıların nötron bakımından zengin izotoplarda incelenmesi günümüzde halen tam olarak anlaşılamayan çekirdek içi etkileşimlerin anlaşılması bakımından oldukça önemlidir. Son yıllarda deneysel alanda meydana gelen gelişmelerle birlikte özellikle nötron bakımından zengin çekirdeklerin yapısı ve etkileşimleri hakkındaki bilgilerimiz yenilerek artmaya devam etmektedir" dedi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
baştan, fizikte, nükleer, sayılar, sihirli, sil


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
P sel Sayılar Liaaa Ödev ve Tezler 0 05 Nisan 2012 02:55
Armstrong Sayılar aSi C ve C++ 0 22 Şubat 2012 14:51
Fizikte birim zamanda alınan yola ne denir Alhwin Ödev ve Tezler 0 30 Kasım 2011 22:51
Kuran'da Sayılar MasteR06 Genel İslami Konular 0 04 Aralık 2010 22:39
Fizikte Kavram Yanılgıları YapraK Ödev ve Tezler 1 29 Eylül 2009 04:23