IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2014, 13:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
3 Boyutlu yazıcıyla protez vücut yapıldı




3 Boyutlu yazıcıyla protez vücut yapıldı

Dünyada yeni uygulanmaya başlanan 3 boyutlu yazıcı teknolojisi üzerinde çalışan Türk bilim adamları, kafatası dahil vücudun tüm kemiklerinin protezini üretti. TÜBİTAK onayı sonrası protezlerin hastalara uygulanmaya başlanabileceği belirtildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Boz, 3 boyutlu yazıcıların medikal sektöründe de geniş bir uygulama alanı bulduğunu, geleneksel yöntemlere göre hata payını önemli ölçüde azaltan teknolojinin Türkiye'de de gelişmesi için TÜBİTAK destekli projeler yürüttüklerini kaydetti.

Türkiye'de 3 boyut teknolojisinin medikal anlamda ilk kez PAÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kullanıldığını dile getiren Boz, bu alanda dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle başladıkları çalışmalarda bu teknolojiyi Avrupa'daki bilimsel ekiplerden daha iyi kullanır hale geldiklerini savundu. Boz, vücutta yer alan tüm kemiklerin protezini ürettiklerini, son olarak geliştirdikleri protez kafatası ile bu alandaki başarılarını kanıtladıklarını ifade etti.

Geçen haftalarda uluslararası bir derginin, ABD'deki bir şirketin protez kafatası geliştirerek bir hastaya uygulamasını haberleştirdiğine, bunun ulusal medyada da dikkat çektiğine işaret eden Boz, şöyle konuştu:

"Halbuki biz PAÜ'de haberlere konu olan 3D uygulamalarını, tüm prosesleri ile yapabiliyoruz. Türk bilim adamlarına imkan verilirse ilklere her zaman imza atabilir. İnsan bedenindeki tüm kemikleri birebir yapabiliyoruz. TÜBİTAK onayı sonrası hastalar için protez üretmeye başlayacağız. 3 boyut protez üretiminde yazılım ve ekipmanları başarı ile uygulayan ve geliştirebilecek altyapımız mevcut. Bu alanda tüm dünya ile yarışabilecek düzeydeyiz, kendimize güveniyoruz."

3 boyut teknolojisinde protezi yapılacak kemiğe ilişkin bilgilerin çok yüksek duyarlılıkta okuma yapabilen tarayıcılarla bilgisayara aktarıldığını, kullanılan yazılımın kafatası için 36 saatte 3 boyutlu yazıcıdan kalıbı çıkarabildiğini anlatan Boz, geleneksel yönteme göre büyük zaman tasarrufu sağlayan bu teknolojinin, aynı zamanda hata payını hemen hemen sıfıra indirdiğine dikkati çekti.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
3, boyutlu, protez, vücut, yapıldı, yazıcıyla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Protez Bacak Nedir - Protez Bacak Çeşitleri Nelerdir Liaaa Sağlık Köşesi 0 14 Ekim 2012 01:24
Protez Kirpik Liaaa Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 28 Şubat 2012 18:00
Vücut ilgi bekler - Vücut güzelliğinizi koruyabilirsiniz. Sevda Sağlıklı Bakım Önerileri 0 28 Aralık 2011 05:16