IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2014, 13:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yapay zeka geliyor




Yapay zeka geliyor

İnsan aklının çok üzerinde bir bilgisayar yaratılabilir mi? İngiltere'de, yapay zekanın ileride insanlığı tehdit edebileceği öngörüsüne dayanılarak özel bir merkez kuruldu. Doktorlar ise hiçbir bilgisayarın beyni geçemeyeceği görüşünde...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



İngiltere'nin en prestijli üniversitesi Cambridge'de yakın bir zaman içinde; insan aklının çok üzerinde olan bir bilgiyarın yani yapay zekanın, insanlık için ne tür tehditler oluşturabileceği analiz edilecek. Bu araştırma kapsamında; Cambridge Üniversitesi'nde, ileri düzeyde yapay zekanın olası tehlikelerini ortaya koyacak çok özel bir merkez kuruluyor. Felsefe profesörü Huw Price, kozmoloji profesörü Martin Rees ve Skype'ın kurucu ortaklarından Jann Tallinn'in liderliğinde kurulan merkez, bu yıl faaliyetlerine başlayacak.

TEKNOLOJİ TEHLİKESİ

Bilim adamı John Jack Good; 'ultra zeka makinesi', bugünkü adıyla yapay zekayla ilgili 1965 yılında bir araştırma yaptı. Bu çalışmada Good, ultra zeka makinesini; kendi kendine üretebilen bir makine ve insanlığın yapabileceği en son buluş olarak tanımladı. Prof. Dr. Huw Price ise bu yüzyıl ya da sonrasında hepimizin insanlık tarihinde meydana gelecek büyük değişikliklerle karşı karşıya kalabileceğimizi vurguluyor. Price; bir süre önce John Jack Good'un 'ultra zeka makinesi' yani yapay zekanın olası etkileri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. Price söyleşide; teknolojinin varlığımızı tehdit edecek bir boyuta geleceğini ve bu gerçeğin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

SİNEMAYA UYARLANDI

Bu arada Arthur C. Clarke'ın bilim kurgu romanı '2001 Uzay Yolu Macerası'nda da 'HAL 9000' adlı bilgiyarın yarattığı isyan konu edilmiş ve bu hikaye yönetmen Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlanmıştı. İşte Cambridge'deki araştırma merkezi de; gelecekte bu türde bir isyanın olabileceği, bilgisayarların insanların kontrolünden çıkabileceği öngörüsüne dayanılarak kuruldu.

ÖNLEM ALINMASI ŞART
Huw Price, ciddiye alınmazsa bir felakete dönüşebilecek olan yapay zekayla ilgili bu durumun gözardı edilmemesi gerektiğini, geleceğe yönelik tahminlerinin tutma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek "Önlem alınması şart" diyor.

RİSKLERE KAYITSIZ KALAMAYIZ
Kurucular, araştırmanın gerekçesini şöyle ifade ediyor: "Gelecekte yapay zeka ve bilgisayarlar hayatı tehdit edecek. Ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair bilgiye sahip değiliz. Bu konuyu incelemek üzere saygın bir bilimsel topluluk oluşturuyoruz."



Dr. Tansel TURAN/Nöroloji Uzmanı
OLUMSUZ ETKİLERİ ARAŞTIRILMALIDIR!
Doğal zekanın yıkıcı etkileri kadar; yapay zekanın yıkıcı etkileri de ele alınmalı ve çözümler üretilmelidir. Ancak insan beyninin çok daha kompleks bir yapıya sahip olduğu gerçeği de asla unutulmamalıdır.

ETİK DEĞERLER VAR

Günümüzde benzer bir endişe kök hücre konusunda yaşanıyor. Bir damla tükürükten bile o insanın kopyasını üretebilecek seviyedeyiz ancak etik değerler yüzünden bu konuyla ilgili deneyler yasaklandı. Aynı şey bence yapay zeka için de geçerli.

Dr. Mehmet Yavuz/Nöroloji Uzmanı
BEYİN BİLGİSAYARDAN ÇOK DAHA MÜKEMEL!
Bilgisayarlar, beynin mükemmel sisteminin taklit edilmesi yoluyla üretiliyor. Ancak beyin, var olan hiçbir teknoloji ile kopyalanamayacak kadar mükemmeldir.

Sinir sisteminin; görüş, ses gibi farklı sinyalleri daha önceden belirlenmiş bir kod olmadan tutarlı şekilde algılaması özeldir ve hiçbir bilgisayarla karşılaştırılamaz.

Beyinde 10 milyar nöron vardır ve her nöron adeta bir bilgisayar gibi çalışır. Dolayısıyla beyin, milyarlarca bilgisayardan oluşan hiper bir iletişim sistemidir.

İNSANLIĞI TEHDİT ETMESİ ÜTOPYADIR
Beynimiz, dışarıdan saniyede 500 bin byte'lık veri almaktadır. Bunun ancak 5 binini bilincimiz fark ediyor, diğer verileri ise bilinçaltımız depoluyor. Tüm düşüncelerimiz, hareketlerimiz ve söylemlerimiz bu verilerin kısa zaman içinde beynimiz tarafından yorumlanması ile şekilleniyor.

Son zamanlarda düşünceyi algılayıp harekete dönüştüren elektronik devreler üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Ancak hiçbir bilgisayar teknolojisi, beynimizin sahip olduğu zihinsel enerjiyi üretemez.

Bilgisayarlar ne kadar gelişmiş olursa olsun, ancak matematiksel yorum ve işlemler yapabilirler. Bu nedenle yapay zekanın, insanlığı tehdit etmesi bence ütopyadır.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
geliyor, yapay, zeka


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google’dan yapay zeka hamlesi hayLaz Google 1 29 Ocak 2014 18:30
Turkcell'de yapay zeka dönemi! Pargali Turkcell 0 30 Mart 2012 10:15
Profesöre yapay zeka ödülü! aSi Bilim Dünyasından Son Haberler 0 17 Mart 2012 23:27
Turkcell'de yapay zeka dönemi! Deep Turkcell 3 05 Mart 2012 05:33
Yapay Zeka Luis IF Ekstra 0 16 Nisan 2010 09:18