IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ekim 2014, 19:51   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünya'da bulunan su Güneşten yaşlı olabilir!




Dünya üzerinde bulunan büyük miktardaki suyun nasıl oluştuğunu hiç merak ettiniz mi?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Su, bilim adamları tarafından bir gezegende yaşam olmasının ön şartı olarak kabul ediliyor. Bu yüzden de uzun yıllardır güneş sistemi içinde ve dışındaki diğer gezegenlerde su aranıyor. Ancak bu arama sürerken, Dünya üzerindeki suyun geçmişi bile tam olarak bilinemiyor.

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, gezegenimizdeki suyun önemli bir kısmının daha Güneş var olmadan önce oluştuğunu gösteriyor. Buna bağlı olarak da, gezegenimizde yeterli miktarda bulunan suyun, evrendeki küçük köşemizde güneş ve diğer bazı şartların bir araya gelmesi ile beraber oluşmadığı ortaya çıkıyor ve diğer gezegenlerde yaşam ile karşılaşmamız ihtimali artmış oluyor.

University of Exeter'in Fizik ve Astronomi bölümünden Prof. Tim Harries, bu yeni araştırmanın "diğer gezegenlerde yaşam olduğunu bulma görevimizin önemli bir adımı" olduğunu söylüyor. "Suyun, Dünya'daki yaşamın evrilmesi için önemli olduğunu biliyoruz ancak Dünya'nın suyunun erken güneş sistemindeki özel şartlar ile oluşmuş olması ihtimali vardı ve bu şartlar başka yerlerde nadiren oluşabilirdi."

Astronomik araştırmalarda Dünya dışında sıvı su ile pek karşılaşılmamış olsa da, suyun çeşitli formlarının izleri Güneş Sisteminin hemen her yerinde karşımıza çıkmaktaydı. Buzul kayan yıldızlar ve aylar, büyük miktarlarda donmuş suya sahipler ve meteoritler ile Mars'tan alınan mineral örnekleri de su özelliklerini göstermekteler.

Kayan yıldızlar ve asteroitler, Güneş Sistemi'nin oluştuğu maddenin ilkel örnekleri olarak gözüküyorlar ve sistemimizin geçmişi hakkında bize büyük bilgiler verebilmekteler. Bunların üzerlerinde bulunan buzlar ise, o sıralarda bulunan su hakkında bilgi vermekte.

Bilim adamları daha önceleri, Dünya'daki suyun Güneş'i gençliğinde çevreleyen ve gezegenleri oluşturan "solar nebula" yada "proto-planetary disc"ten geldiğini düşünmekteydi. Bilmedikleri şey ise, suyun solar nebula içerisindeki kimyasal reaksiyonlardan mı oluştuğu yoksa Güneş'in oluşmasını sağlayan yıldızlar arası moleküler buluttan mı geldiğiydi. Eğer bu su solar nebulada oluşmadıysa ve yıldızlar arası buluttan geldiyse, bu durum başka gezegenlerde de aynı suyun ve buna bağlı olarak aynı prebiyotik organik maddelerin evrenin her noktasında bulunma olasılığını arttırıyordu. Ancak, eğer Dünya'daki su Güneş'in oluşum evresinde ortaya çıktıysa, bunun anlamı yıldız sistemlerinde bulunan su miktarının büyük miktarda değişebileceğiydi ve bu da uzaydaki yaşam olasılığı üstünde fark edilir bir etki yaratmaktaydı.

Bunun üzerine Dünya'daki suyun geçmişini araştırmak adına bilim adamlarından oluşan uluslararası bir takım kuruldu ve hidrojen izotopu deuterium'un bol bulunduğu "ağır su" buzları incelendi. Bu izotopların aralarındaki küçük ağırlık farkı kimyasal reaksiyonlara farklı tepkiler vermelerine sebep olmakta. Karmaşık bir modelleme sistemi kurarak solar nebulanın bir simülasyonunu yaratan, yıldızlar arası bulutta bulunan deuterium buzunun bulunmadığı bir Güneş'in oluşumu senaryosu kurdular.

Takım, bu simülasyon ile Güneş'in oluşumunun var olan deuterium-hidrojen oranını oluşturup oluşturamayacağını görmeyi amaçlamaktaydı ancak bu simülasyon istenen oranı oluşturamadı.

Takım gezegen oluşturan diskin yaklaşık ömrü olan bir milyon yıl boyunca kimyasal reaksiyonların devam etmesini sağladı ve bu süre içerisinde yeterli ağır suyun oluşmadığı bulundu. Simülasyona göre, Dünya'daki suyun yüzde 30 ile yüzde 50 arasındaki bir bölümü yıldızlar arası buluttan gelmekteydi...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bulunan, dünyada, gÜneŞten, olabilir, su, yaşlı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yandex Arama Motoru’nun Dünya Ülkelerinde Bulunan Ofisleri ve Resimleri CtrL Yandex 0 03 Kasım 2013 15:39
Makyaj Hataları Yaşlı Görünmenize Neden Olabilir Zen Makyajın Püf Noktaları 0 23 Mart 2012 17:34
İnsanda Bulunan Ebedi Yaşama Arzusu Öldükten Sonra Dirilmeye Delil Olabilir mi? Liaaa İslamiyet 0 07 Mart 2012 12:43