IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Kasım 2014, 09:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Elon Musk uzaydan ucuz internetin peşinde




SpaceX’in kurucusu, Tesla Motors ve PayPal’ın kurucu ortaklarından Elon Musk 700 alçak yörüngeli uydu ile dünyaya ucuz internet getirmeyi hedefliyor.

TechInside Yorumu: Uzayda uydu filoları kurarak dünyaya çeşitli servisler vermek ilk kez denenen bir şey değil. 90’lı yıllarda 60 civarında uydu tüm dünyaya cep telefonu servisi vermek için Iridium projesi başlatılmış, sistem 1998’de devreye girmiş ancak mobil telefonların beklenmedik gelişimi ve servis fiyatlarının ucuzlaması nedeniyle tarihin en büyük başarısızlıklarından birine dönüşmüştü. Daha önce yayınladığımız bir haberimizde tüm dünyaya ücretsiz internet vermek için de benzer bir çalışmanın olduğunu duyurmuştuk. Elon Musk’ın girişimini cesaretli bir deneme olarak görmekle birlikte başarı elde edilene kadar temkinli değerlendirmekte fayda var.
Elon Musk SpaceX’in uzaya birşeyleri ucuz gönderme yeteneğinden faydalanarak 700 adet uyduyu dünyayı çok düşük maliyetli internet ile kapsamak amacıyla uzaya yerleştirmek üzere çalıştığını duyurdu. Uydu interneti erişimi Kuzey Amerika ve Avrupa’nın kırsal kesimlerinde oldukça kullanışlı olabilir fakat esas Musk’ın ideolojik ve finansal çıkarı açısından daha da uygun olan dünyanın az bağlı (Asya, Afrika, Güney Amerika) olan yerlerinde işe yarayacak.

Wall Street Journal birkaç gün önce Musk’ın WorldVu adındaki birkaç ayda gizlilik modundan çıkan bir uydu girişimi ile çalıştığını duyurdu. WorldVu, daha önce de interneti olmayan diğer 3 milyar insana hizmet etmek için kurulan O3b isimli bir uydu internet şirketinin kurucusu Greg Wyler tarafından kuruldu. Musk bu sabah birkaç tweet ile SpaceX’in gerçekten de geniş bir uydu filosu üzerinde çalıştığını doğrulayarak resmi açıklamanın 2-3 ay içerisinde geleceğini açıkladı. (SpaceX’in WorldVu ile çalıştığını doğrulamadı ama bu yüksek bir ihtimal)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Görünen o ki WorldVu O3b ile aynı ana fikre sahip fakat alçak yörüngede dönen daha küçük uydulardan oluşan daha büyük bir filo hedefliyor. Orijinal WSJ raporu SpaceX/worldVu’nun her biri yaklaşık 113 kilo ağırlığında 700 uyduyu 800-965 kilometre uzaklıkta göreceli daha alçak olan yörüngeye göndermek istediğini yazıyor. 113 kilo şu an yörüngede olan en küçük iletişim uydusunun yarısı ağırlığında ve 700’lük bir filo da şu an dünyanın en büyük filosu olan Iridium’dan tam 10 kat daha büyük.

Filo büyüklüğünden başka çok fazla teknik detaya sahip değiliz. WorldVu’nun SkyBridge’den (başarısız olmuş bir uydu interneti şirketi) Ku band lisansı satın aldığını ve uyduların sürekli kapsam için dünya çevresindeki 20 farklı yörüngeye yerleştirileceğini biliyoruz – fakat erişim hızının ne kadar olacağı veya ne kadara mal olacağı hakkında bilgi yok. Musk “çok düşük ücretli” olduğu yönünde tweet attı ancak bu şu an var olan uydu internet erişimine göre daha ucuz demek de olabilir (ki o da oldukça pahalı).


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Genel olarak uydu internet erişimi çok kötü bir tecrübe sunuyor: pahalı, yavaş ve güvenilmez. Zira uyduların inşa edilmesi ve gönderilmesi pahalı ve şirketler genellikle birkaç yüksek irtifalı uydu yardımıyla geniş alanları kapsamaya çalışıyorlar – ama yüksek yörünge yüksek gecikme ve düşük bant genişliği anlamına geliyor. Düşük yükseklikli uyduların sunduğu internet gerçekten hızlı ve kabul edilebilir gecikmeye sahip olabilir fakat bunun için aynı alanı kapsayan bir sürü uyduya ihtiyaç duyulur. Tarihte elbette 700 uyduyu göndermek – tanesi belki de 50 milyon dolardan – imkansız birşeydi. Ancak şimdi SpaceX’in uzaya çıkmayı daha ucuz hale getirişi ile daha küçük ve ucuz (tanesi 1 milyon dolar olduğu belirtiliyor) uydular birleştirilince, düşük irtifalı devasa bir grup uydu kulağa o kadar gülünç gelmiyor. WorldVu aynı zamanda 26-40GHz Ka bandı uydu iletişiminden daha güvenilir olan düşük frekanslı (12-18 GHz) Ku bandını kullanıyor olacak (yüksek frekanslı dalgalar yağmurla, bulutlarda, atmosferde seyreliyorlar).

Eğer SpaceX ve WorldVu bunu başarabilirlerse – yani eğer Musk ve Wyler tüm dünyaya ucuz, güvenilir internet erişimi sağlayabilirse – bu büyük bir şey olacak. Uydular kırsal kesimlere veya çok sayıda insanın henüz internete bağlı olmadığı ülkelere internet erişimi sağlamanın açık ara en iyi yöntemi. Son sayımda 3 milyar civarında insanın internet, PC, akıllı telefon veya başka bir benzeri cihaz ile internet erişimi olduğu – dolayısıyla çoğunlukla Çin, Hindistan ve Afrika’da yaşayan 4 milyar insanın interneti olmadığı ortaya çıkmıştı. Özellikle Afrika en geniş büyüme pazarı olarak görülüyor. Bu insanların sadece bir kısmı bile SpaceX/WorldVu internetine kaydolsa aniden dünyanın en büyük ve zengin internet servis sağlayıcısı haline gelecektir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
elon, internetin, musk, peşinde, ucuz, uzaydan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ferre Ferre Blue Musk Pour Homme Liaaa Ah Erkekler 0 20 Haziran 2012 19:49
Internetin Temelcesi Coder Fıkra 0 01 Mart 2010 20:51