IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Aralık 2014, 23:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İthal Telefonlara Ek Vergi Geliyor




iPhone, iPad, MacBook, Galaxy ailesi, LG G serisi, HTC One serisi, pek çok firmanın TV ve pek çok teknoloji ürünü, kısaca aklınıza ithal edilen ne geliyorsa ona ek vergi geliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız haberimizde, teknoloji ürünlerine ve özellikle akıllı telefonlara 1 Ocak itibariyle gelecek zamlardan bahsetmiştik.

Özel Tüketim Vergisi'ne gelecek olan yüzde 10.11'lik zam ve damga puluna gelen zam, akıllı telefonların fiyatını yaklaşık yüzde 10 - 15 arasında zamlandıracak.

Bu haberimizin konusu ise farklı. İthal cihazlara, bu zamlara ek olarak ek vergilerin geleceği Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından açıklandı.

İthal teknoloji ürünlerine ek zam geliyor!

Cep telefonu, PC, TV ve ev elektroniği işi yapan ithal markalar ise yerli ürüne karşı artacak fiyat hareketi sonrası pazar kaybı yaşayabilir.

“Türkiye çok başarılı bir şekilde mobil telefon üretebiliyor, tablet üretebiliyor, laptop üretebiliyor” diyen Bakan Nihat Zeybekci, şöyle devam etti:

“Yaptığımız çalışmalarda Türkiye’ye gönderilen bir telefon üzerinde, ‘5 dolar veya 2.5 dolarlık iki kişilik montaj ve diğer maliyetler’ diyor. İnandırıcı bulmuyorum. Bunun üzerinde başka damping destek var. Gizli teşvik ve destekler var.

Bunları araştırıyoruz. İçeride sanayicimizi korumak üzere yakında cep telefonuna tablet ve bilgisayarlara anti damping vergisi gelecek gibi görünüyor. Şu anda soruşturmalarda öyle bir gelişme var. Biz koyacağız. Soruşturmalarda somut verilere ulaşıldı.

Dünya Ticaret Örgütüne tabi olan bir ülke olarak el aletlerinde ev aletlerine, elektronik ev aletleri cihazlarında inanılmaz haksız rekabet yaratıcı başka ülkelerin teşvikler var, destekleri var. Bunlarla ilgili bize düşen görev sektörlerimizi korumak.”

Ek vergi 2 ay içerisinde gelir

Bakan Zeybekci, “Anti-damping vergisinin ne kadar olacağı soruşturmalar ile çıkıyor. Soruşturma açıldı, maksimum 2 ay içinde olur. Sorduğumuz sorulara cevaplar geliyor. Fiili araştırma yapıyoruz” dedi.

Nereden çıktı bu zam?

Daha önce yapmış olduğumuz haberde de değindiğimiz gibi Türkiye'de akıllı telefon üreten Vestel, iddialara göre ithal ürünlere karşı daha dik durabilmek için böyle bir düzenleme talep etti. Tabii bu talep sadece Vestel'den mi geldi ya da iddialar doğru mu doğrudan talep Vestel'den mi geldi orası merak konusu.

Şimdi ne olacak?

Türkiye, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği antlaşması imzalamış bir ülke. Tek taraflı bu birlikteki ülkelerden gelecek cihazlara ek vergiler getirilemiyor. Fakat Çin ve ABD gibi pazarlar bu antlaşmaya dahil değil.

Yani uzakdoğudan gelen Samsung, Sony, LG ve pek çok Çin üretimi ürün, ayrıca Apple gibi ABD merkezli firmaların ürünlerine ek vergi zamları gelecek gibi.

Böylece ithal ürünlerin alımı daha zorlaşacak ve tüketiciler yerli üreticilerin ürünlerini tercih edecekler. Tabi bu cari açığı yine sıfırlamayacak. Çünkü yerli telefonun bile çoğu esasında ithal.

Bu getirileceği açıklanan ek zam ile ilgili yorumlarınız ne?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ek, geliyor, telefonlara, vergi, İthal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Windows 10 telefonlara mı geliyor? Deep Cep Telefonu İşletim Sistemi 0 09 Kasım 2014 05:08
God of War PS Vita ve Telefonlara Geliyor PassioN Oyun Dünyasından Son Haberler 0 23 Mart 2012 21:33
İthal hemşire geliyor Feronia Sağlık Köşesi 2 18 Ekim 2011 11:32
Yabancı doktora izin çıkıyor; İthal doktor geliyor System Sağlık Köşesi 0 09 Eylül 2011 12:58
İthal doktor geliyor Aze Haber Arşivi 1 08 Eylül 2011 09:40