IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ağustos 2018, 15:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 2-) Nikola Tesla




Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 2-) Nikola Tesla


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


2-) NİKOLA TESLA

Doğum: 10 Temmuz 1856, Smiljan, Avusturya İmparatorluğu

Ölüm: 7 Ocak 1943 (86 Yaşında), New York, ABD

Vatandaşlığı: Avusturya İmparatorluğu (1856-1891)

Alanı: Fizik, Elektrik, Mekanik

Etkilendikleri: Johann Wolfgang von Goethe, Hint Filozof Swami, Vivekananda, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach

Etkiledikleri: Gano Dunn

Ödülleri: Avrupa Ülkelerinden Şövalyelik, Edison Madalyası (1916), Elliot Cresson Altın Madalyası (1893), John Scott Madalyası (1934)

Kütüphanesi:
1171

NİKOLA TESLA BİLİM DÜNYASI NE/NELER YAPTI?

Nikola Tesla, radyo teknolojisi, elektromanyetik motorlar, alternatif akım gibi bilim ve teknolojiyi kökten değiştiren birçok keşfe imza attı, hayatını elektriği kablosuz aktarmanın yollarını keşfetmeye adadı, üç yüz kadar patenti olduğu, onlarca hatta belki de yüzlerce keşfinin de patentini almadı.

NİKOLA TESLA'NIN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ NELERDİ?
Nikola Tesla, birçok insanda olmayan bir özelliğe sahip idi; biri ana dili olmak üzere sekiz dili ana dili kadar iyi biliyordu, son derece çabuk öğrenebilen, görsel hafızası olağanüstü olan biriydi. O da hümanistik özelliklere sahip olsa da yalnızlığı sevdiği için diğer insanlara karşı ilişkilerinde her zaman mesafeliydi. Ancak son derece yüksek özgüveni ve gelişmiş sosyal yetenekleri sayesinde insanlarla bir araya geldiğinde iletişim kurma konusunda bir sorun yaşamazdı.

Otobiyografisinde; ''Bir fikir oluştuğu anda önce onu hayalimde canlandırır; yapısını zihnimde değiştirir, geliştirir ve aktif hale getiririm. Tüm bunların hepsini ise zihnimde yapıyorum.'' diyordu. Bir sorun varsa eğer sorunu çözebilmek için onu da görür, önemli notlar alırım. Ardından zihnindeki modeli gerçeğe dönüştürdüğünde tam da hayal ettiği gibi çalıştığını görürdü. Bunun doğuştan gelen bir yetenek olmadığını, çocukken hafızasını böyle geliştirdiğini ifade ediyordu. ''Bunu ve mantıksal düşünce süreçlerinde iddialı olmamı annemin çocukluk yıllarımda verdiği eğitime borçluyum.'' diyordu. Onun için paranın hiçbir önemi yoktu, önemli olan keşfettiği birçok şeyin insanlar hayatlarında fayda sağlayacak keşifler olmasını istiyordu.


NİKOLA TESLA'NIN GÜNLÜK YAŞAMI NASILDI?
Nikola Tesla, günün; uykuda geçirdiği birkaç saati ve yürüyüşlerinden arta kalan tüm zamanında kendisini araştırmaya ve çalışmaya adardı. Bir keresinde seksendört saat boyunca hiç ara vermeden çalıştığı biliniyor. Hayallerini gerçeğe çevirebilmek için ölene dek çok çalışacağını, bunun için hayatın bazı zevklerinden vazgeçmesi gerektiğini ifade ediyordu. Sabahları 09.30 gibi bilimsel çalışmalar yapar, akşam ise 20.00'de akşam yemeğini yiyerek bilimsel çalışmalarını yapmaya devam ederdi.


NİKOLA TESLA'NIN GÜNLÜK YİYECEK İÇECEKLERİ NELERDİ?
Tesla, hayatta uzun yaşabilmek için sağlıklı besleniyordu. Gün içerisinde küçük öğünler halinde az yemesiyle ünlüydü. Su ve süt içmeyi sever, her gün bolca tüketir, ağırlıklı olarak sebze yemeyi tercih ederdi. Asitli yiyeceklerden uzak durur, balık ve kırmızı eti nadiren tüketir, protein ihtiyacını yumurtadan karşılar, patatesi çok severdi. İnsan vücuduna zarar veren ve insanı erken öldüren şeylerin başında aşırı yemenin geldiğini düşündüğü için az ve sağlıklı beslenmek onun için en önemli şeylerden biriydi. Kafeinli içeceklerden uzak dursa da günün viskisini yudumlayacağı kısmını hiç atlamazdı, birçok kez röportajlarında ise hayatta viskisini yudumlamanın onun sahip olduğu en önemli lükslerden biri olduğunu da açık şekile ifade ederdi.

NİKOLA TESLA'NIN FİZİKSEL AKTİVİLERİ NELERDİ?
Nikola Tesla, tüm yaratıcı insanlar gibi o da düzenli olarak her gün doğada ya da parkta uzun yürüyüşe çıkar (10-12 KM), her yere yürüyerek gitmeyi tercih eder ve o esnada yeni keşifleri üzerinde düşünmeyi severdi. Ayrıca kendisine özgü bir egzersiz geliştirirdi. Her gece uyumadan önce başparmaklarını 100'er kere oynatıyor, beyin hücrelerini hareket geçiriyordu. Bir de banyo egzersizi dediği şeyi yapar; önce sıcak bir banyo ve ardından gelen soğuk bir duşla daha zinde hissettiğini anlatırdı. Nikola Tesla 77 Yaşında yapmış olduğu röportajda ''Ben şuan da mükemmel sağlık seviyesindeyim, hayatımda hiç bu kadar iyi hissetmemiştim, güçlü; enerjik ve zihinsel anlamda zirvede olduğunu hissediyordum.'' ifadelerini kullanmıştı.

NİKOLA TESLA'NIN DÖNÜM NOKTASI NEYDİ?
Nikola Tesla, iyi bir bilim insanı olmasını erken çocukluk yıllarında annesinden aldığı eğitim ile şekillendirmiş olsa da beş yaşındayken suyun hareketinden enerji elde edebileceğini fark ettiğinde geleceğine yön verecek ilk adımı atmıştı. Ayrıca ağaç kütüklerinden çark yapıp fikrini ise test etti, hayata geçirdiği ilk keşfinin mükemmel şekilde çalıştığını fark etti.

NİKOLA TESLA'NIN TUHAF ALIŞKANLIKLARI VAR MIYDI?
Nikola Tesla, başından sonuna kadar tuhaf bir insandı... Genelde sosyal yaşamı kendi seçtiği birkaç kişiyle sınırlı olur, vaktinin çoğunu çalışarak ya da okuyarak geçirmek istediği için kadınlarla ilişki içerisinde olmaz, kadınlarla iç içe olmaktan ise kaçınırdı. Toplumdan uzak ve yalnız yaşıyor olması sayesinde hiçbir zaman odaklanma yaşamadığını ima ediyordu; ''Bir insanın keşif yapabilmesinin sırrı yalnız kalmaktan ibarettir.'' diyordu.

NİKOLA TESLA'NIN FELSEFE İLE OLDUKÇA ARASI İYİYDİ ÇÜNKÜ?

Nikola Tesla, tam bir kitapseverdi. O kadar çok lisan öğrenmiş olmasının sebebi de buydu. Birçok farklı dillerde yazılmış çalışmaları okuyabilmek için üşünmeyip o dili, ne kadar zor olsa da mutlaka öğrenirdi. Son derece hızlı öğrenebilen biri olduğu için zaten bu konuda da sorunlar yaşamıyordu. Az uyuyor olmasının sebebi de birçok kitaba olan ilgisinden kaynaklanıyordu. Özellikle de gece saatlerinde kitap okumayı seviyordu. Dahası, okuduğu her kitapta her sayfa aklına öyle bir kazınırdı ki ihtiyaç duyduğunda o bilginin kitabının hangi bölümünde olduğunu bile hatırlayıp ezberden aktarmaya başlardı.

Tesla, doğu felsefesinin hayatında ayrı bir yeri vardı nedeni de Hint Filozofu Swami idi... Bundan dolayıdır evrene daha derin, farklı bir perspektifle bakmayı öğrenmiş, maddenin aslında enerji olduğu sonucuna varmıştı. O zamanlarda ise Albert Einstein tarafından bunun bilimsel olarak gerçek olduğu ispatlanmamıştı, iyi de bir satranç oyuncusu olduğu için kumarla ilgili olduğu da biliniyordu.

Science Dergisi'nden İngilizce - Türkçe Çevrilmiştir.


__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bugün, içerisinde yaşadığımız dünyayı dünya yapan bilim insanı: 2-) nikola tesla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nikola Tesla Hayatı ( Biyografisi ) AftieL Bilim Adamları 3 25 Aralık 2021 20:49
Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 1-) Albert Einstein Kalemzede Bilim Dünyasından Son Haberler 0 24 Ağustos 2018 15:15
Nikola Tesla - Nikola Tesla Kendini Anlatıyor PySSyCaT Kitap Tanıtımları 0 22 Nisan 2016 15:40
Nikola Tesla - Radyo Lilith Mucitler ve İcatları 0 02 Ekim 2014 17:53
Nikola Tesla, Candy Merak Ettikleriniz 0 11 Eylül 2010 17:08